onsdag 22 februari 2012

Beijer Alma Bokslut 2011

Beijer Alma har nu presenterat sitt bokslut, Beijer Alma Bokslut 2011.

Vinsten för helåret blev 10,38 kr/aktie (9,51) och utdelningen behålls på 7 kr (6 kr ordinarie + 1 kr extra).

Verksamheten fortsatte växa organiskt fastän man såg en avmattning i orderingången sista kvartalet. Det är främst Habia Cable som märkte av avmattningen. I likhet med förra gången så visar sig kabeltillverkningen vara känsligare än fjädertillverkningen (Lesjöfors). Tydligen är det mindre efterfrågan från telekomsektorn som sänkt orderingången. Sett till resultat och vinster så är dock den största och viktigaste delen Lesjöfors. I runda slängar så utgör Lesjöfors 3/4 av Beijer Alma. Habia och Beijer Tech delar ganska lika på resterande delen.

Som brukligt så är skulderna fortfarande näst intill obefintliga. Förvärvet av den tyska fjädertillverkaren Velleuer är fullt konsoliderad. Förvärvet av Karlebo Gjuteriteknik kommer synas mer under 2012 och kommer enligt min uppskattning troligen bidra med 2-3% i ökat rörelseresultat (icke organiskt). Beijer Almas starka balansräkning gör att även en konjunkturförsvagning utgör ett intressant läge för bolaget då man förhoppningsvis då kommer kunna köpa upp intressanta aktörer för att komma in på lokala marknader.

Jag är fortsatt positiv till bolaget oavsett vilket håll konjunkturen går. Jag planerar att öka innehavet över tid. Förhoppningsvis får vi se en sjunkande kurs snart p.g.a. makroekonomiska händelser. Beijer Alma är då ett av bolagen som står högt upp på köpa-mera-av-listan.

2 kommentarer:

  1. http://allabolag.se/5563420651 Skulle inte räkna med att Karlebo ens ger något tillskott till vinsten. Som jag sagt tidigare är värderingen inte direkt billig i dagsläget. Kommer en kris, då kanske vi kan börja prata hygglig värdering.

    Marwin

    SvaraRadera
  2. Tack för länken Marwin! Då Karlebo bidrog med 0,6 milj till rörelseresultatet under Q4 så jag har helt enkelt antagit att det är möjligt för dem att på årsbasis bidra med ca 2 milj kr totalt. Jag välkomnar naturligtvis också sjunkande kurser. Vi får se vad som händer. :)

    SvaraRadera