torsdag 13 december 2012

The Dhando Investor

The Dhandho Investor är skriven av Mohnish Pabrai. Mohnish Pabrai är en stark anhängare av Warren Buffett och har modellat sin egen investmentfond efter Warren Buffetts upplägg i Berkshire Hathaway.

Boken The Dhando Investor har undertiteln "the low-risk value method to high returns" och det är något som återkommer som tema genom hela boken, att man kan genom att ta lägre risker få högre avkastning. Det är ju också ett klassiskt värdeinvesteringsperspektiv. Ju mindre du betalar för en tillgång i relation till dess värde ju lägre risk tar du samtidigt som du ökar chanserna för en god avkastning.

Boken innehåller också exempel på personligheter som på sitt eget viss anammat detta, eller som Pabrai utrycker det "Heads I win; tails I dont lose much" synsättet. Personligheter som Lakshmi Mittal (Stålmagnat som just nu vill lägga ned några av sina mindre konkurrenskraftiga franska stålverk till franska regerings förtret) och Richard Branson (Virgin Atlantic m.fl.).

I huvudsak handlar dock boken om några s.k. kärnprinciper som är den gemensamma nämnaren för en framgångsrikt investeringskarriär. Det är principer så som t.ex:

Köp existerande affärsverksamheter med en beprövad affärsmodell - För hög risk med att satsa på helt nya affärsverksamheter. Lägg fokus på existerande som är lättanalyserade samt har lång historik.

Köp enkla verksamheter i en bransch som förändrar sig ultra-långsamt - Komplicerade och snabbföränderliga branscher är inget att eftertrakta.

Köp bolag som har tillfälliga problem i branscher som är under press - Bästa tidpunkten att satsa på något är när ingen annan vill. Det som är populärt går inte köpa billigt.

Köp bolag med uthålliga konkurrensfördelar - Det klassiska "moat" begreppet.

Satsa stort när tillfälle yppar sig - När oddsen till att vinna stort men förlora litet då är det dags att satsa. Ingen diversifikation är nödvändig, tvärtom.

Boken är överlag intressant även om den kanske inte ger några direkta nya insikter om man redan läst en del kring och om Warren Buffet. Om och om igen så hänvisas också till Warren Buffet och hans investeringsfilosofi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar