söndag 23 december 2012

Sponsrad Video

Vem väcker dig om det börjar brinna?

Anders Öfvergård, även känd som "Arga snickaren" tar dig i videon nedan med dig på en rundtur i hemmet och visar vad du kan göra för att minska risken för brand i ditt hem och hur du kontrollerar att din brandvarnare fungerar.

Under Julen har många ofta ganska mycket ljus tända. En hel del ljusslingor, julstjärnor och andra sorters lampor brukar också användas. Kanske t.o.m. en eldriven discodansande Tomtefar?

Nu kan ju brinnande ljus och elfel förorsaka bränder även under andra tider på året än under Julen, men det kan ända vara bra att ta en extra titt på hur situationen med brandvarnare ser ut hemma just nu. Hur många har du? Är de lämpligt placerade? Inte minst, fungerar dem?

Optimalt är antagligen att ha en brandvarnare i varje rum. Själva når vi inte riktigt dit men i år så adderades i alla fall en här hemma. Det blev en uppsatt i matsalsrummet. Kändes ganska naturligt då det är där man ofta kan sitta med tända stearin- och/eller värmeljus.

Ska man prata investeringar så är en fungerande brandvarnare en otroligt billig investering. Till en mycket, mycket låg kostnad så köper du potential att rädda liv. För priset av  t.ex. en H&M aktie kan du rädda liv. Livet på dig själv och dina nära och kära! Här kan man verkligen prata om "value investing".


   Mer information om brandvarnare

2 kommentarer:

 1. Jadu, ett intressant ämne detta.

  Jag själv bor i en etta och har min lägenhet utrustad med en fungerande brandvarnare (testas med jämna mellanrum så klart), en "centralt" placerad 6kg pulversläckare (bor ju i en etta, allt är centralt) samt en lättåtkomlig upphängd brandfilt.

  Jag känner mig trygg då jag alltid har brand i åtanke. Inget brännbart nära spisen etc.

  Det som gör brandskydd och risktänk lite annorlunda är att det i bästa fall kommer att resultera i en ickehändelse. Det bästa som kan hända är ju liksom, ingenting...

  Något man ska ha i åtanke med muppen arga snickaren är att de orsakade en husbrand. När visning av huset skulle ske startade en brand pga en strålkastare inne i huset. Vet inte vad som visades på TV, har inte sett något av den serien.
  Länk till det hela:
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article14317103.ab


  // Brandingenjören

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken! Jag har inte följt serien personligen heller. TV verkar fylld av aggressionsfyllda personligheter. Finns det inte en arg kock också? Samt en arg dietist? Arga ekonomiska rådgivare brukar ju ge en och annan skuldsatt människa en utskällning också.

   En brandfilt har jag funderat på att skaffa. Har inte blivit så än men får försöka komma till skott...

   Radera