torsdag 2 februari 2023

Checklista - Innovativ produktutveckling

Nästa punkt på min lista är huruvida bolaget är starkt beroende av innovativ produktutveckling eller inte.

 


 

Innovativ produktutveckling kan betyda många saker och visst är det så att alla bedriver någon form av produkt- eller tjänsteutveckling, men i mitt sammanhang så står det för om bolaget är beroende av att hela tiden utveckla en ny produkt samt lansera den för att fortsätta lyckas med sin försäljning eller ens komma igång med en försäljning.

 

Måste man satsa mycket på R&D kan det bli kostsamt samt att det även kan slå väldigt fel. Det är inte säkert att man får betalt får all den satsning man gjort. Framgångar på kort sikt inom produktutveckling betyder inte att man når framgångar på lång sikt då man gång på gång måste bevisa sig "bäst".

 

Samtidigt så måste att man satsar mycket på R&D inte betyda att man inte klarar av denna checkpunkten. En av de avgörande sakerna är hur diversifierad man är i sitt produktutbud. Är bolaget beroende av ett fåtal produkter eller har man hundratals av olika kategorier som tillsammans suddar ut beroendet?

 

Ett bolag som har ett fåtal produkter som måste vara "top-of the art" för att leda till försäljningar och konkurrensfördelar klarar inte denna punkt. Ofta handlar det om teknikbolag (teknikrisk) eller läkemedelsbolag. En tidigare framgångsrik produkt betyder inte att den kommer sälja i längre tidsperioder utan ständig förnyelse krävs.

 

Bolag som är beroende av att hela tiden vara innovativa är enligt min definition mer riskfyllda på sikt.Typiska bolag som per automatik faller på detta kriterium "a la grande" är bolag som forskar fram en produkt men ännu ej har något till försäljning.

 

Hur tänker du kring teknik- och forskningsrisker?

2 kommentarer:

  1. O.T. men Beijer Alma idag +17 kronor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja kraftiga kursrörelser uppåt igår på allt mellan himmel och jord.

      Radera