fredag 3 februari 2023

Mello-eufori på börsen

Kan passa med lite allmänna noteringar så här på tidslinjen.

Fed höjde räntan som förväntat med 0,25 % till intervallet 4,50-4,75. Inflationstrycket har mattats av och samtidigt snurrar hjulen på bra i USA. I alla fall att döma av jobbstatistiken.

ECB höjde räntan med 0,5 % så nu ligger den på 3 %. Man ligger lite efter Fed, men sedan så har europeisk ekonomi inte gått lika bra som amerikansk heller. I Sverige ligger styrräntan på 2,5 % och det är väl ingen högoddsare var den snart kommer landa på.

Mr Market ser framtiden an med mer positivitet än på ett tag. Antagligen för att man kan skönja vad man både kallar en mjuk landning som slutet på räntehöjningscykeln.  Det visar sig också i senimentsindikatorer så som fear and greed index som nu står i 80 ”Extreme greed”. Min egen bevakningslista listar ca 3 av 10 som gröna.

Räntorna, min bevakningslista med tillhörande värderingar och allt annat indikerar att nu är vi tillbaka på en ”normalnivå”. Om man nu någonsin kan prata om det när man pratar om Mr Market.

Nu är det inte längre att köpa vitt och brett som gäller. Det kan man göra vid nedgångar och då alla flyr aktier.

Nu är det dags att börja vara mer försiktig. Dock är jag fortfarande väldigt positiv på sikt, men de lågt hängande frukterna som fanns överallt, enligt bevakningslistan och andra sentimentsindikatorer, är till viss del borta.

Idag ser jag inte att världspolitiken på något bredare sätt påverkar Mr Market. Den verkar tvärt om drivas av inflöden nu av pengar från sidlinjen som stått och väntat på att det hela ska bli ”dyrare” igen så de kan köpa in sig. Det är som det brukar vara.

Däremot så finns det ju gott om händelser där ute i världspolitiken. Vi har t.ex. Turkiets president som kör sitt ordkrig och försöker vinna fördelar. Men vad ska han göra. Turkiet har ju kört sin ekonomi i sank med skenande hyperinflation. Så något måste han göra för syns skull inför valet.

Ska vi göra en notering om Ryssland så fortsätter landets krig mot Ukraina. Snart årsdagen av den fullskaliga invasion som inleddes i februari 2022. Även om terrorn mot Ukraina hållit på längre än så.

I Kina har man släppt på restriktionerna. Nyligen varit nyårsfirande och ekonomin verkar kicka i gång igen. Ser inte ut som Kina längre kan agera det draglok man varit förr i tiden, men det lär väl hjälpa världskonjunkturen något i alla fall.

Men vem bryr sig om börs och världspolitik.

I morgon börjar Mello!

Det kan lika gärna som något annat kanske förklara uppgångarna på världens börser de senaste dagarna?

 


Panem et circenses.

3 kommentarer:

 1. Ett tungt besked. Börjar Mello imorgon? Precis som Lundaluppen kollar jag inte på OS, partiledardebatter eller Mello. Fast får svensken sitta och dricka lite rödvin och kolla på Mello så är allt frid och fröjd.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och inte bara en lördag Lars, inte bara en. Nu mera kör de varje lördag i över en månad... ^^

   Radera
 2. Turkiet ja. De har i alla fall inte stärkt sina aktier i den svenska folksjälen: -"Ni måste lämna ut 13 kurder för att vi tycker att ni skall få vara med i Nato". -"Nej, förresten, ni måste läma ut 113 kurder om ni skall få vara med i Nato". -"Dessutom måste ni återinföra blasfemilagar och partiellt avskaffa äganderätten". Allvarligt talat, vem vill vara med i en sådan klubb? Hur stor chans är det att dom skulle försvara oss om vi blev anfallna?

  1977 var året jag fick en positiv bild av Turkiet. Det var i december 1977 och jordskredet "Tuveraset" hade dödat 9 svenskar och gjort några hundratal svenskar hemlösa. Turkiet skickade filtar. Det var snällt och gulligt.

  SvaraRadera