lördag 26 november 2022

Zalando, Riksbanken och slakt

En notering om Zalando på sin plats som ett tecken i tiden. Pressad mellan att de fysiska butikerna öppnat upp igen och en stigande inflation så har Zalando tidigare flaggat med lägre guidning.

Q3 rapporten visade på en ökning på 2,9 % av försäljningen. Q1-3 minskning med -1,1 %. En de facto pressad miljö m.a.o. Det som troligen ändå gladde några var att den justerade marginalen landade  på 0,6 % (0,4).

Den viktiga bruttomarginalen låg Q1-3 på 39,7 % (41,5).

Man guidar för en tillväxt om ca 3 % och en justerad rörelsemarginal på ca 2 % när året är slut, men som alltid så ska man inte svälja bolags guidningar utan man måste göra sina egna antaganden.

Värdering just nu ca P/S 0,7 med kursen ca 27 eur. Zalando-innehavet delades ut en gång i tiden från Kinnevik. I mina lite mer långsiktiga antaganden har Zalando förmågan att dubbla ovanstående guidning-siffror.

Zalando har börjat ta betalt för försändelser av lägre ordervärde. Detta har stoppat upp en del förluster. När pengar varit billiga så är just pengaslukande saker lätt att göra för bolag som vill konkurrera på så sätt. Nu närmar sig kostanden för pengar ett mer normalläge och det brukar göra så att förlustbolag får svårare, medan vinstgivande och välskötta bolag gynnas i längden.

Det var en av anledningarna till att jag förr tänkte att konkurrensen gentemot H&M från diverse aktörer skulle ge vika. Många konkurrerade just med billiga pengar för att pressa och det kan inte vara för evigt. Dock varade det många år längre än vad jag hade trott.

Nu har Riksbanken fått till ännu en höjning. Denna gången med 0,75 så styrräntan nu ligger på 2,5 %. Enligt mig en mer normaliserad nivå. I alla fall om man tänker att en mer jämnviktsinflation ska ligga på 2 %. Det tog alltså 14 år… Billiga och lättförtjänta pengar är det sämsta man kan ha för effektiv kapitalallokering. Det leder till en mängd felbeslut, ineffektivet och därtill ofta ett extra lager av hybris och övermod.  Jag välkomnar en mer ”normal” miljö.

För mig vore det inte konstigt om man ett tag nu ligger lite över den mer ”normala” räntan. I alla fall om man vill dämpa ned lite. Vi har under en lång, lång tid legat långt under. Att jag pratar om ”normal” handlar om att gemena man sedan länge definierat önskvärd och sund inflation till ca 2 %. Är det den inflationen som är det ”normala” så bör räntan ligga i det häradet också. I en ”normal” kapitalallokerings-miljö bör det finnas en liten, liten kostnad för pengar. Nollränta och tillgångsinflation skapar nämligen överprissättningar och bubblor. En bättre jämnvikt skapar sund tillväxt. Jag har dock svårt att tänka mig att det blir en skenande ränta här ifrån. Utan vi pratar i så fall om ett fåtal punkter. I alla fall såvida man inte vill göra om ”misstaget” men från andra hållet. Hur som helst. Jag hoppas vi aldrig må återkomma till 0-ränta igen.

Som det ser ut nu så är jag väldigt optimistisk för framtiden. I de här adventstiderna ser det mycket ljusare ut än på länge. Trots att en del uppfattar det som att en del aktiekurser har slaktats, men det hör saken till. För en del låter det hemskt men slakt ger liv och energi till annat att leva.

 


 

lördag 19 november 2022

Blandade betraktelser

Efter rapport-släpp så kom då nyheter om att Berkshire satt en del pengar i arbete. Köp på ca 4 miljarder i Taiwan Semiconductor (TSM). Man har tillsynes plockat upp den här underleverantören till Apple m.fl. på ca PE 13-14. Positionen i portföljen är ungefär lika stor som den man har i Activision-Blizzard d.v.s liten, men alla bäckar små…

Berkshire sitter ju på drygt dussinet innehav på runt 1 % i portföljstorlek. De gör inte mycket till i det stora hela men även några få miljarder är ju pengar.

Castellum gick nyligen ut med att det blir inställd utdelning framöver. Finanserna ska säkras. Inställd utdelning är ingenting som påverkar min syn där eftersom jag inte köpt för utdelningens skull. Det är de historiskt låga mulitplarna på förvaltningsresultaten samt att priset vandrat nedåt till ca hälften av bokfört värde som lockat mig. Sedan är jag fullt medveten om att det kan bli hack i de kurvorna likt under 90-talet, men jag räknar kallt med att det blir inte så illa som gemene aktiespekulant tror. I alla fall inte utifrån min tidshorisont. Balder och Lundberg är fastighetsspäckade men utan attraktiv utdelning som jag också varit köpare i 2022.

Oavsett prisläge så är dock ”positionen” fylld i Castellum som det ser ut nu. Jag har lite mer utrymme för köp i Platzer, men framförallt Balder (som är nyaste positionen i fastighetsbranschen) och väldigt mycket mer i Lundberg om så skulle önskas. Att Lundberg, liksom en del andra innehav, är näst intill som en omättlig brunn beror på den låga risk som är förknippad med innehavet. Låg risk = möjlig stor position och vice versa i min metodik. Därav är Berkshire Hathaway min absolut största position tätt följt av en rad andra investmentbolag. Evolution är i och för sig en udda fågel i sammanhanget men beror främst på dess otroliga utveckling sedan köp 2019. Inte att jag plöjt in mer pengar än vad jag borde.

SBB är också en position. Får se hur det utvecklar sig där. Hur som så blir det intressant att se hur fastighetssektorn utvecklat sig till 2024-2025. Är värderingarna de samma då tro? Något att oroa sig över lär finnas då med. Det är jag säker på. Vad vet jag däremot inte.

Utdelningar har trots allt elände ändock trillat in på kontot. De något större har i närtid kommit från Hennes & Mauritz och Investor.  Förra månaden ökades lite i Platzer, Balder och Clas Ohlson. Runt rapporttillfället ökades i Berkshire Hathaway. Fondsparande tuggar på som alltid, men fonder är inte lika roliga att skriva om. Kan påtala dock att själv förespråkar jag index eller indexliknandefonder. Därav finns inte så mycket spännande att skriva om där. Nischfonder är en helt annan sak. De kommer och går i popularitet. Indexfonder består. Många nischfonder har sin gyllene tid några år sedan så lämnar de plats för andra.

Får se vad utdelningarna ska återinvesteras i. På bevakningslistan så blinkar mellan 4 och 5 ”grönt” så vi har rört oss ifrån de lite mer lågt hängande frukterna samtidigt som det fortfarande finns gott om köpkandidater. Bland de värsta miljöer jag sett är när vi är nere på ca 2 av 10 ”grönt”. Då är det svårt. Ofta är de gröna också en bra bit ut på riskskalan. Bland de bästa miljöerna är när 7-8 av 10 är ”grönt”. Det är tider då man i princip kan köpa vad som, stoppa in så mycket från sidlinjen man kan, så vet man att det kommer bli bra utväxling på det hela efter ett tag.

Tider kommer, tider går. Vissa saker försvinner, men en del består.

fredag 18 november 2022

Embracer Q2 2022

Embracer avgav nyligen rapport. En rejäl omsättningsökning. Det justerade rörelseresultatet var också rejält. Landade på ca 2,1 miljarder men marginalmässigt på 22 %.

Den som följt mina skriverier om Embracer ser då att resultatet faktiskt kom in högre detta kvartal än vad jag trodde skulle ske. Först nästa kvartal misstänkte jag det skulle ta lite mer fart. Något som dock kom in mer som jag trott var förväntningarna framåt. Bolagets påannonserade framtida resultat och mina egna räknesnurror har ju inte varit detsamma. Nu sänkte man från bolagets håll och då närmade man sig mina egna ihoptutade siffror.

Är man ny på aktier så kan man dra lärdom från detta. Bolagens egna siffror ska man alltid ta med en nypa salt. När du räknar, räkna alltid på vad du själv tror. Inte vad andra tror. Bolagsledningar har ofta lika rätt i sina prognoser som Riksbanken. M.a.o. siffror justeras hela tiden. Så bättre att ha en egen tanke om framtiden.

Det som annars stack ut var väl att inga förvärv annonserades. Fullt förstårligt. Embracer har haft modellen att så länge riskaptiten varit god har man kunnat ta in enkla pengar. Dessutom har man kunnat nyttja sin egen tämligen dyra aktie till att köpa andra bolag. När pengar sedan blir dyra så blir det inte lika attraktivt med förvärv. Som tur är har man nyttjat denna metoden istället för metoden med lån. Man har nyttjat sin ”window of opportunity”. Framöver så lär det säkerligen handla mer om att förvalta och förädla det man har.

En annan sak som verkade tämligen suspekt var prat om avknoppning. Udda prat från någon som bygger ett konglomerat, men vi får kanske se i framtiden vad det bottnar i.

På gång annars är att listas på finlistan. Vilka effekter det får återstår också att se. Jag äger bara aktier i två bolag på First North. Själv föredrar jag ju mer genomlysta bolag som historiskt också visat sig prestera bättre än uppkomlingar. Statistiskt sett löper man större risk att gå på minor på smålistorna. Så per automatik så anses risken högre där enligt min egen metodik. Per automatik så allokeras också då mindre på dylika innehav. Det innebär att trots kursnedgången här i dagarna så kan jag inte köpa mer Embracer. Jag har redan köpt min fördefinierade position i bolaget. Den fördefinierade summan är baserad på risknivån på bolaget, inte prisnivån. Det är bara att acceptera sakens natur och följa sin strategi.

Rapporten fick kursen att sjunka tvåsiffrigt. 

Den som gillar teknisk analys kanske menar på att börsen gått starkt nu ett tag och är överköpt. En darrning torde ligga i sakens natur, men Embracer-aktiens kursreaktion var något större än så. Så något gnager någon eller några.

Gör en notering om att värderingen idag är ca P/S 2,1. Aktien är grön på min bevakningslista så inget jag säljer om jag uttrycker mig så.