söndag 22 maj 2022

Några minnesnoteringar för framtiden

Börsen ned ca 20 % på indexnivå. 5 av 10 grönt på bevakningslistan. Fear and greed index på 7 vilket indikerar extrem rädsla hos Mr Market. 


 

Som vanligt i nedåtgående börstrender så är fokus i folkmun mest kring hur långt ned kurser ska gå. Inte längre fokus på hur mycket pengar bolag ska tjäna (vilket är fokus under uppåtgående börs). När det kraschar ordentligt brukar det också börja pratas om balansräkningar. Det gör det aldrig i uppåtgående marknad. Inte varit så mycket prat om det nu heller, än.

Själv anser jag det vore bra med en bolags-ursköljning. Det som hände 2020 var att allt och alla översköljdes av pengar. Det ger dålig kapitallokering.  Då klarar sig inte bara bra, solida bolag med sunda affärer utan då klarar sig allt och alla. Till och med så gynnas osunda bolag.

Nu är vi förhoppningsvis i ett läge där de som inte bör klara sig får gå i putten då pengakranen sakta stramas åt. Ungefär som en inbromsning. De som kört för fullt utan att brytt sig om att surra lasten bör få se den glida av och iväg.  Händer inte det så belönas man för en riskvilja som är osund.

Rapporterna har visat sig goda. Konjunkturmässigt så har bolag i regel tillväxt i orderingångarna, än. Beijer Alma plus 13 % organisk orderingång, Atlas Copco +23 % organisk orderingång, Bulten + 12 % organisk orderingång och så fortsätter det. Någon avmattning där syns ej. På så sätt liknar situationen 2011. Då var det en hel del politisk oro samtidigt som man oroade sig att en lågkonjunktur var på väg. Under en fyramånadersperiod satte börsen av söderut ca -25 %. När USA:s kreditrating sänktes så blev det till slut en urblåsning i augusti som tryckte till Mr Market ytterligare.

En skillnad dock från då är att bolag som t.ex. Volvo visar negativ ordertillväxt nu. Det gjorde man inte då. Volvo har nu uppvisat tre kvartal med negativ orderingång i antal lastbilar. Detta efter fyra helt makalösa kvartal som man fortfarande försäljningsmässigt levererar på. Så jämförelsesiffrorna har varit udda. Dock värt att lägga på minnet för framtida funderingar.

Volvo är för övrigt ett av Industrivärdens större innehav.

Några noteringar kring dagens värderingar.

Volvo B PE 10, PS 0,9

Sandvik PE 16, PS 2,4

Essity PE 26, PS 1,4

Handelsbanken P/B 1,1

Är man intresserad av den korgen som utgör över 80 % av Industrivärden så handlas Industrivärden just nu till ca 13 % substansrabatt.

Tittar vi på fastigheter så är det en sektor som tagit mycket stryk på sistone. Många bolag handlas just nu klart under rapporterade substansvärdet trots man rapporterat stigande sådana tillika stigande förvaltningsresultat. Det är oro över hur framtiden ska te sig som ställer till det.

Platzer på 12-17 gånger förvaltningsresultatet beroende på hur man räknar med JVs mm. Samma räkneövning kan slå igenom på en del andra fastighetsbolag också. Castellum på 15 gånger förvaltningsresultatet, Fastpartner på 15, Balder på 14. Snittpriset i relation till rapporterade värden är ca 80 %. Förenklat, tänk dig att en mäklare idag värderar något till 3 miljoner. Säljaren köpte det för 3,6 miljoner för ett halvår sedan. Nu får du köpa det för 2,4 miljoner.

Balder som exempel. Ett bolag som handlats från 720 till 420 kr/aktie under loppet av ett halvår. Ett halvår är ingenting i det större perspektivet, men det är så sentiment på börsen fungerar.

Min gissning om var Balders-aktie står om ett år, tre år, tio år? är lika värdelös som alla andras. Jag vet bara vad man får och inte får för pengarna här och nu.

Andra noteringar. Vi går till andra sidan Atlanten.

Apple PE 22, Alphabet PE 20, Microsoft PE 27, Netflix PE 17, JNJ PE 24, PG PE 25, 3M PE 15, Caterpillar PE 17, Deere PE 16, Nike PE 29, Starbucks PE 20, Walmart PE 26, Coca Cola PE 26, Clorox PE 37, General Mills PE 18, Kimberly Clark PE 25, Pepsi PE 22

Lite europeiska aktier.

Unilever PE 18, LVMH PE 23, Nestle PE 19, Adidas PE 16, BMW PE 3, Siemens PE 18, Mercedes-Benz PE 3,

Några investmentbolag och deras rabatter.

Creades 15 % premie, Industrivärden 13 % rabatt, Investor 17 % rabatt, Kinnevik 26 % rabatt, Latour 37 % premie, Lundberg 8 % rabatt, Svolder 3 % premie, Öresund 2 % rabatt.

Inga köprekommendationer eller titt under ”huven”. Bara noteringar för framtida funderingar.

Det ser ut som om cirkeln sluts och vi är på väg in i en period där utdelningsaktier blir populärare och utdelningsinvestering på modet igen. Då kommer vi snart få läsa igen om hur utdelningar står för ca 50 % av aktiemarknadens avkastning över tid.

Som jag skrivit om innan så är jag inte intresserad av BMW på dessa nivåer. PE-talet där är inte indikation på köpläge. Det är indikation på rekordhöga vinster. PE-värderingar måste sättas i relation till framtida tillväxt. Det är ganska avgörande då vad man tror om tillväxten för vad man vill betala, men allt sådant finns gott att läsa om i många investerar-böcker för den som är intresserad.

För egen del så lite lugnare period snart. Jag kommer sätta in en klumpsumma pengar här snart och köpa med hagelbössan.

Inflödet till aktiesparandet har jag sakta ökat i och med överlag lägre värderingar. Även om det inte gör så stor skillnad på portföljen i närtid vad jag pytsar in veckovis.

Om jag får ca 6 av 10 gröna på bevakningslistan (då krävs antagligen ca 10 % ner ytterligare) så blir det ytterligare en klumpsumma från sidlinjen om de pengarna inte behövs för annat.

Samma sak om vi landar på 7-8 gröna (dvs ca ytterligare 10 %).

Därefter bör jag vara öppen för belåning av portföljen. Då kan man antagligen handla t.ex Balder på ca 10 gånger förvaltningsresultat och Alphabet på ca PE 15-16. Prata aktier då på festen lär vara en fest-dödare. Det är då man ska ”bada i skiten” som en känd profil brukar uttrycka sig.

Annars är jag inte mycket för belåning. Därav kan jag också ta börsens rörelser ganska mycket med ro. Belåning finns med som en option, men bara i ”special case situations”.  

4 kommentarer:

  1. Väldigt intressant att läsa dina reflektioner! Tack så mycket för att du delar med dig!

    SvaraRadera
  2. Bra genomgång. Det är viktigt att komma ihåg att det finns inget nytt på aktiemarknaden. Allt har hänt förut. Allt har prövats tidigare. Minns en gång när jag var på storbanken för att ta del av ett föredrag om aktiemarknaden. Detta var när marknaden gått ner kraftigt. Föredragshållaren menade att kapitalförvaltning var som att vårda ett äppelträd. Växer en gren sig för stor bör den beskäras. Trist nog så får man aldrig höra det när börsen står i zenit.

    Statsminister Persson meddelade vid något tillfälle att Den som är satt i skuld är inte fri. Tråkigt nog kom den insikten när Sverige stod på konkursens rand. En fondförvaltare får snabbt erfara att när kurserna slår i taket strömmar pengar in till fonden. När det finns massor av köpvärda aktier att tillgå är andelsägarna fullt upptagna med att sälja.

    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så. De flesta fondandelsägare får också sämre utveckling än fondens siffror i sig då de har en tendens att köpa för mer/mest när fonden redan gått upp mycket och sälja/köpa för mindre när fonden gått ned.

      Radera