söndag 26 december 2021

God fortsättning på eder alla!

Har hunnit kika lite på diverse antaganden och filat på bevakningslistan. Försökt att läsa ikapp i den senaste händelseutvecklingen. Inga mängder av justeringar men några noterbara.

Tencent m.fl. Hur jag än vrider och vänder på det så är flera kinesiska bolag attraktivt värderade. Detta i en miljö där en hel del annat är tämligen högt värderade. Det är högst troligt att jag kommer sticka in, om inte huvudet så i alla fall en bit till av handen, i ”tigerns gap” under 2022. På ett eller annat sätt.

Hang Seng Index har väl tappat ca 15 % i år och tar man Hang Seng Tech så är det väl det dubbla. Bättre har det gått i Shanghai. Upp ca 4 % så det finns en del skillnader även i Kina. Vilket givet tillväxten bolagen har ändå får ses som en multipelkontraktion. Dock inte så lätt att som privatinvesterare nå det s.k.fastlands-Kina.

Apropå kinesiska bolag. Nu senast har Tencent annonserat utdelning av JD. Villkoren är att man får en JD aktie per 21 Tencent aktier. Går det inte ihop så får man motsvarande pengar i handen. Undantaget är om beloppet understiger 100 HKD. Så istället för att vara indirekt ägare av JD ter det sig som jag nu blir direkt ägare av JD. 

Exempel på multiplar nu är Tencent PE 20, JD PE 27 (vinsterna har ganska nyligen börjat komma), Alibaba PE 17

Embracers senaste förvärv är jag också positiv till. Vilket underhållningskonglomerat det håller på och transformeras till! Embracer har jag varit avvaktande till det senaste året, för det har liksom i SBB varit svårt att hänga med. Dataspel är ryckigt, men det jag ser framför mig nu är ett konglomerat med näst intill oändlig mängd IP och liksom Disney flera sätt att kapitalisera på dem.  När jag räknar om och blickar framåt (med det underlag som finns) så ter sig bolaget mer attraktivt värderat igen. 

Ge det några kvartal och förvärven kommit in till fullo och min servettskiss indikerar ca 8 miljarder i rörelsevinst.

Även Addlife har annonserat ett intressant förvärv som kommer ge skjuts till vinsten nästa år. Dock är Addlife och många andra förvärvare långt ifrån ”billiga” på min bevakningslista. Bolag som presterar är jag sällan säljare av, men det finns rejäl fallhöjd här den dagen pengakranen och konjunkturen stryps åt. När det inträffar vet inte jag.

Lite bank ser ok värderat ut även om den sektorn också uppvärderats, men jag är sällan köpare av bank. Det ska helst vara en skvätt under kriser då. Då är risken lägst och chansen till avkastning högst. Så som jag ser det.

Samma sak med fastigheter. Inga fynd, men ej heller dyrt i en del fall.

Bland en del tillverknings- och verkstadsrelaterat så är tesen att vinsterna i flera fall ska upp därav att multipeln sjunker, men det är också redan inprisat i många fall så inga ”gratis luncher” där heller.

Micron Technolgy är ett sådant tillverkningsföretag (chip-tillverkare). Vid stökigheter hos Mr Market kan jag tänka mig öka här. Tills motsatsen bevisats så ser jag Micron Technology som cykliskt och värderar bolaget därefter. Värderingsmultipel nu är PE 15 och chanserna är mycket goda att vinsterna ska upp mer här ifrån.

Evolution blinkar ”fortfarande grönt”, men efter de köp som redan gjorts där jag byggde på min position så kommer jag ta det lugnare här.

AQ Group har jag noterat börjat uppvärderas så smått och kanske blir 2022 det året som bolaget uppmärksammas lite mer av Mr Market.Värderingsmultipel i nuläget PE 17. Jämfört med diverse förvärvsbolag så är balansräkningen urstark. Som jag sagt tidigare. Blir förvånad om inte AQ Group också gör ett halvstort förvärv under 2022.

Portföljens största position är Berkshire Hathaway. Här får du ett tvärsnitt av amerikansk ekonomi. Bolagets marknadsvärdet idag är ca 660 miljarder usd och då får du, förutom de helägda innehaven samt en rejäl krigskassa, en aktieportfölj värderad idag till 346 miljarder usd. I min värld är Berkshire Hathaway bland det tryggaste du kan äga om man både vill ha aktieexponering samt kudde att landa på.

På makrosidan vet man aldrig, men än så länge ser det ut som om USA fortsätter gasa och möjligheterna anser jag som tämligen stora att Kina snart också är färdiga med sin etablering av kontroll och kommer sedan ta upp ”kampen” om att bli den ekonomiska motorn i världsekonomin. Europa lite mer som en åsna mellan två hötappar. Vi får se.

God fortsättning på eder alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar