torsdag 23 december 2021

Årets surdeg

Årets surdeg är inte svår att kora i år, detta år som är Oxens år enligt kinesiska kalendern. Det är Alibaba.

Affärsmässigt så finns det egentligen inte så mycket att klaga på. Affärerna tickar på. Dock så bjöd senaste kvartalsrapporten på lägre marginaler p.g.a. större investeringar. Dessutom har man åkt på saftig bot tidigare i år.

Appropå böter. Nu senast så skulle ministeriet för industri och informations-teknologi i Kina sluta med Alibabas molntjänster. Istället skulle man nytta statliga molntjänster. Detta är bara en av en lång rad åtgärder som gjorts gentemot diverse bolag i Kina från myndigheter där. Jag har kallat det för Kulturrevolution 2.0 eftersom det enligt min tes syftar mycket på att få kontroll.

Så det handlar ej om bolagsspecifika saker här eller konjunkturen som sådan. Det är politisk risk som lägger en ”våt filt” över Alibaba (med flera).

Finns hur mycket som helst.

S.k. kinesiska metaverse-bolag har blivit utpekade, man har pressat kasinon , slagit ned på monopolistiska beteenden, slagit ned på korttids hyrningsplattformar, online försäkringar, dragit i bromsen för kreditgivning till fastighetssektorn, slagit ned på krypto, molntjänster, algoritm handel, utländska IPO:er, delningstjänster, spelbolag, undervisningsbolag, kändis- och influencerkulturen m.m.

Det går fortsätta ett tag till. Min poäng. Höjer man blicken från specifika bolag så är det en enorm våg av regulatoriska och kontrollhävdande åtgärder som gjorts. Det handlar inte om Alibaba specifikt.

Ska man gasa som i USA? Eller ska man hålla hårdare i saker som i Kina?

Ja kapitalet har i alla fall flödat till USA så där har vi svaret på vad Mr Market tycker. Hur detta kommer utveckla sig på sikt återstår att se.

Som västerlänning så ligger jag också i farozonen för att man i Kina vill få bort utländskt ägande, helt. Ma.o. hela det placerade kapitalet i Alibaba kan gå om intet. Denna risk anser jag dock som låg. Även om man får lite förföljelsemani. Risken för att man vill ”ta hem” bolag och lista dem i Kina istället för i USA bedömer jag dock som hög. Det ligger i linje med att man vill öka just kontrollen.

Ett bolag som klarat sig lite bättre är Tencent. Dock inte utan ”skador”. Nu senast annonserades att de ska dela ut sina JD aktier. Detta för att minska de monopolistiska anklagelserna.

Nu är värderingen idag på Alibaba ca PE 17. Vi får se hur årets sista tre månader kommer in rent vinstmässigt. Brukligt brukar vara att ca 1/3 av årets vinst kommer in då, men det spelas inte samma ”spel” längre. Ligger m.a.o. inte mycket tilltro till att 2021 ska bli bättre än 2020.

2022 går vi in i Tigerns år enligt den kinesiska kalendern. Förra gången det begav sig så var det (som de flesta år) skakigt och inte bara i Kina. Det var Greklandskrisen förra gången det var Tigerns år. "Kriser" kommer och går. Vi får se vad det blir för kriser denna gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar