fredag 21 maj 2021

Tencent Q1 2021

Tencents Q1 rapport kom nyligen. Det plockades in lite Tencent då de låg i ”konflikt” med regulatorerna i Kina för några år sedan. Vi kan kalla den krisen för ”spelutgivningskrisen”. Den underliggande tillväxten i bolaget är fenomenal vilket gör att prislappen ibland drar iväg nåt alldeles, men ibland händer även saker som gör att priset går ned.

Hur som helst . Omsättningsökningen låg i linje med historiken. D.v.s. plus 25 %. En tredjedel av omsättningen kommer från det segment man kallar spel. Fintech och affärsservice står för nästan lika mycket och på tredje plats har vi de sociala medierna som står bringar in ca en femtedel av omsättningen. Till synes är hela Tencent i princip bestående av medvindsbranscher med underliggande strukturell tillväxt.

Rörelsemarginalen kom in på ca 32 % detta kvartal. Den senaste tiden har också rörelsevinsten ökat något mer än omsättningen även om just detta kvartal innebar något lägre rörelsevinsttillväxt. Låt oss ta de senaste 6 kvartalen som exempel så har snitt omsättningstillväxten varit ca 27 % och rörelsevinsttillväxten under samma period ca 34 %. Vinsttillväxten i eps och inhemsk valuta blev +21 %.

Sådana här siffror imponerar alltid. Börsvärdet idag är ungefär detsamma som då jag nämnde bolag sist, men bolaget har under tiden fortsatt växa vilket får ned multiplarna. Det är ju så det fungerar med växande bolag.

Tencent fungerar även som ett enormt investmentbolag med andelar i allt från JD.com, Tesla, Spotify och ActivisionBlizzard. På sätt och vis är det en bred multi-branschexponering. 

 


 

Likt Alibaba har man annonserat stora investeringar framöver. Dock är det väl inte där den stora risken ligger. Utan det som alla talar om vad det gäller kinesiska aktier och då speciellt tech-giganterna är regimens påtryckningar. Vi vet inte än var det ska sluta.

Värderingen just nu på Tencent skulle jag säga ligger runt ett forward PE på ca 25 vilket i så fall indikerar en helt ok prissättning. Med det sagt så är jag nog dock ändå nöjd med min nuvarande ”Kina-exponering” och en del likvider har redan gått till lite andra små-ökningar under dagarna som varit.

Några tankar om Tencent?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar