lördag 22 maj 2021

Pingsten i antågande och aktie-budord

Pingsten brukar i kristendomen anses som kyrkans födelsedag då bl.a. några tusen skall ha döpts till den ”nya” tron. Enligt tradition 50 dagar efter Påsk.

På samma sätt som judendomen firar Påsk/Pesach men av annan anledning än kristendomen så anses även Pingsten ha sitt ursprung från judendomen. Firandet av Shavout, som är till minne av de 10 budorden som gavs på Sinai berg.

Med den udda inledningen kan man nu undra var vi ska härnäst?

Jo, att nu är en bra tid att se över sin sparstrategi, sina budord.

Ofta brukar sommaren och hösten bjuda på lite volatilitet (inte alltid men ofta). Då kan det vara skönt att ha gjort upp med sig själv vad man egentligen har för långsiktig strategi och ha kikaren inställd på det, inte den kortsiktiga volatiliteten.

 

Exempelvis har Unga Aktiesparare 5 enkla ”budord”. Nedan ett utdrag:

 

Förstå vad du köper

Köp sådant du förstår dig på. Då kan du göra din egen analys. Ofta glömmer vi att samma sak gäller sparande. Vare sig det gäller aktier, fonder eller andra sorters värdepapper måste du undersöka det du ska köpa innan du bestämmer dig.

 

Håll dig informerad

Att hålla dig informerad behöver inte innebära att du tillbringar hela dagarna framför börssidorna på nätet. Det räcker att du skaffar dig rutiner för att då och då följa upp vad som händer i de företag och på de marknader du sparar i.

 

Spara långsiktigt

Investera aldrig investera pengar på börsen som du behöver inom en snar framtid. Om du satsar pengar som du snart kommer att behöva kan resultatet bli att du tvingas sälja aktier eller fonder när kurserna gått ner, vilket blir en dålig affär för din del.

 

Spara regelbundet

Spara regelbundet, så får du ett bra snittpris och handlar både när det är dyrt och billigt. Med facit i hand är det lätt att se att du skulle ha investerat alla pengar när börsen var som billigast. Då var det omöjligt att veta, kursen hade kunnat fortsätta falla. När du investerar regelbundet minskar du problemet med att köpa vid rätt tillfälle. Istället utnyttjar du börsens inneboende förmåga att stiga på sikt.

  

Sprid risken

Satsa inte allt på samma kort. Minska din risk genom att investera i olika företag, branscher och marknader. Risken för att något som händer ett specifikt bolag, bolagsrisken, ska påverka ditt sparande kan du minska genom att Iivestera i många olika bolag. Gärna över tio stycken. Hur bra du än har analyserat ett företag kan något oförutsett hända. 

 

Ovanstående är bara ett exempel på några tumregler/budord att ha i åtanke vid aktiesparande.Kanske inte minst för nytillkomna aktiesparare.


 

Vilka budord försöker du följa i ditt aktiesparande?

 


 

2 kommentarer:

  1. Du glömde det viktigaste: Håller inom landets gränser till de ca 500 bolagen istf att flasha utrikes med alla besvär det orsakar, har ansökt om 100 Arla Plast nästa vecka, den första IPO:n på riktigt länge men bolagets potential ser lovande ut, Anticimex och Volvo Cars känns avlägsna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänker att många inte håller med om att inte köpa annat än svenska aktier, men med det sagt finns det ett talesätt vill jag minnas. Liknande följande. Om man inte kan tjäna pengar på aktier på sin hemmamarknad, varför tror man att man ska göra det på en bortamarknad? Om man tjänar pengar på sin hemmamarknad. Varför titta utanför? Tack för input. :)

      Radera