lördag 8 maj 2021

Hexpol Q1 2021

Efter åtta kvartal av minskad organisk försäljning så kom då ett kvartal med ökad organisk försäljning. Som jag varit inne på i något tidigare inlägg så kom corona-pandemin som en urblåsning på en redan sjunkande konjunktur.

Nu pekar det mesta på en positivare framtid och efterfrågeökningar. Det här är dock en svår marknad om man är lite värdemedveten och inte bara kör på trend . Svårare än då folk springer runt i panik. För då kan man köpa det mesta ”billigt” och man vet att det mesta komma tillbaka framöver. Bara inte när i tid.

I en sådan här marknad stiger i princip allt så det ser lätt ut. Värderingarna drar dessutom iväg före den fundamentala utvecklingen, så det gäller att verkligen pricka in det som kommer få en bra utveckling i affärerna för att man ska betala för det. Om man betalar dyrt för sådant som inte kommer infria sig kommer det straffa portföljutvecklingen hårt.

Tillbaka till Hexpol.

VD skriver ”Stark försäljning och sänkt kostnadsbas gav vårt bästa kvartalsresultat någonsin”

Det sammanfattar rapporten ganska bra.

Rörelseresultatet ökade med 31 % och man landade på en rörelsemarginal på 18,5 %. Det betyder att man är på god väg att börja ta igen det större resultattapp som var under Q2 2020.

VD nämner också bristen på halvledare. Som varit ett tema under hela uppgången. Hexpol är ju en underleverantör i mångt och mycket till fordonsindustrin.

Soliditeten ligger nu på 62 % och med en stark balansräkning (vilket varit temat hela tiden) så vankas säkerligen än fler förvärv.

Den sjunkande trenden åren som varit har hela tiden parerats med förvärv och tesen har varit att förr eller senare kommer det en ketchup-effekt då konjunkturen vänder. Nu runt rapporteringen gjorde man också ett förvärv i Spanien. Där man förvärvade en verksamhet som omsatte ca 400 milj kr för ca 480 milj kr. Lönsamheten ska ligga lite under Hexpols men det ger ändå en prislapp på ca P/S 1,2. D.v.s. mindre än hälften av Hexpols egna P/S-multipel.

Det är ju också en av finurligheterna med förvärvsdrivande verksamheter (om de kan förvärva bra). Istället för att jag ska leta ihjäl mig efter verksamheter som ska addera värde till min portfölj gör någon annan det. Dessutom till prislappar som jag har svårt att få. Baksidan är om man gör dåliga och dyra förvärv (har bäring på vad jag skrev i mitt andra och tredje stycke ovan).

Sist då det gick öka i Hexpol för en prislapp motsvarande deras förvärv var för drygt ett år sedan. Nu går inte det längre. MEN om Hexpol kan göra ”fynd” utifrån sin starka balansräkning så är det bara bra.

Idag handlas Hexpol på multiplarna P/S 2,8 och PE 24. Nästa kvartal är det mycket troligt att man tredubblar rörelseresultatet i jämförelse med 2020 Q2. Om aktiepriset står still så kommer multiplarna sjunka här framöver p.g.a. av positiv resultatutveckling. Fast aktiepriset är på ATH kursprismässigt så håller jag i mina Hexpol för rent fundamentalt är det nu det bör ta fart.

Några tankar om Hexpol eller fordonsindustrin?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar