söndag 16 maj 2021

Alibaba Q4 2020

Alibabas Q4-rapport, deras bokslut slutar 31 Mars 2021, har kommit.

 


Försäljningsökningen blev massiv. 64 % för kvartalet. På året så blev tillväxten 41 %. Justerat EBITA växte 14 % för kvartalet och 24 % på helåret.

Ledningen tror på fortsatt stark tillväxt. Det här ligger i linje med allt annat som pekar på att Asien tuggar på som ett framrusande ånglok. Vinsttillväxten är dock inte lika god och framöver så pekar bolaget även på investeringar i nya affärsområden. Något som än mer kan dämpa den närmsta vinsttillväxten. Idag bidrar t.ex. Cainiao logistik service bara ca 5 % av justerad EBITA. Alibaba är ett kluster av diverse satsningar och det handlar ju om både ren e-handelsservice till bokningsappar och mycket, mycket mer.

Molntjänster är en sådan sak som började smått och som man vill få växa. Tillväxten var ”låg” relativt andra kvartal. Bara 37 % på årsbasis. Räknat från kvartal från kvartal så ökade det till 2,6 miljarder usd från 2,5 miljarder usd. Är det så att det ökade politiska trycket på Alibaba från kinesiska regimens håll gör att andra potentiella kunder drar öronen åt sig? Vem vet. Alibaba har expanderat utanför Kina och t.ex. Lazada växer så det knakar i Sydostasien.

Hade det inte varit för den politiska risken så hade Alibaba varit ett perfekt ”tillväxt-case” för ökad handel och digitalisering i Asien. Nu är den politiska risken som en våt filt över hela bolaget, men det är också troligen därför priset är som det är på aktierna för multiplarna är inte lika farliga som hos en del andra bolag i samma bransch.

Alibabas investeringar är i längden av godo men pressar lönsamheten på kort sikt. Därtill har bötesbeloppet på Alibaba tagits i kvartalet som varit Motsvarande 2,8 miljarder usd (18,2 miljarder yuan). Det motsvarar ca 2,5% av omsättningen för detta året.

Justerad EBITA landade för året på 26 miljarder usd. I mina papper så ser det ut som Alibaba har ett framåtsyftande PE på ca 20. Och nuvarande på ca PE 23. Sedan är frågan vad vinsttillväxten kommer ligga på? Med den underliggande tillväxten så lutar det åt dubbla vinsten om ca 5 år. Dock pressat på resultatraden i det korta perspektivet. Det stora frågetecknet är naturligtvis den politiska risken.

Jag ser mig själv som ganska riskaversiv, men här är jag villig att acceptera en del risk eftersom jag gärna också diversifierar. Jag lutar åt att öka något, men vi får se. Utdelningarna som kommit in nu under April och Maj kan ju återinvesteras i något och det lutar åt lite småköp i diverse relaterat till digitala affärsmodeller.

Några tankar om Alibaba?

2 kommentarer:

 1. Hur ser du på att utländska investerare inte har "rätt till" kassaflödet? Hur skulle det bli om Alibaba någon gång började dela ut pengar? Det är väl fortfarande själva målsättningen för ett bolag - att transferera pengar till ägarna? Är det ens möjligt i Babas fall?

  /Förvärvsarbetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av riskerna med kinesiska aktier. Utlänningar kan ej egentligen äga så det blir en del Cayman-island konstruktioner. Mig veterligen så är det tillgångarna man inte har lagligt krav på men man kan få del av "vinsterna" som utlänning. Tencent är också reggat som holding bolag på Cayman island och deras utdelningar har nått mig. Nämnde något om risken i ett inlägg från November förra året.

   Radera