torsdag 30 juni 2016

Årets andra sommargäst

Vi har kommit till årets andra "sommargäst". En person som beskrevs med orden "Känd skribent tillika bokförfattare. Bull eller bear? Ja troligen det förstnämnda. Intresserad av aktier sedan 1998 men håller sig hellre till enklare tumregler än sifferknäckande."Dagen till ära har vi dukat med pioner när vi "sätter" oss för att genomföra intervjun.*

Dagens gäst är Marcus Hernhag. Marcus skriver på Privata Affärer, driver bloggen hernhag.se samt har skrivit boken  Den enkla vägen att lyckas med aktier.


Tack Marcus för att du ville vara med som "sommargäst"! Ska vi börja med första frågan. Hur kommer det sig att du kallar dig aktieskribenternas Tjuren Ferdinand? 

Det ligger i min personlighet att tänka, begrunda och tolka/beskriva saker på egen hand hellre än att stå på scen framför människor. Det har alltid funkat bäst att jag jobbar i hemmets lugna vrå med god planering och utan stress. Lite som Tjuren Ferdinand under hans korkek. 


Hur kom det sig att du blev intresserad av aktier och investeringar? Var det något som kom med åren eller följde det med modersmjölken?

Jag började prata med pappa om mina aktier 1998 och det var då mitt intresse verkligen började ta fart. Redan som liten sparade jag oftast hela min veckopeng, eftersom jag aldrig varit särskilt konsumtionsbenägen. Det var till mig mamma och pappa kom och lånade pengar när de för tillfället hade ont om kontanter. Jag bad aldrig om ränta, men fick det ändå. Ekonomi har alltid varit en röd tråd i mitt liv, men just aktieintresset startade sommaren 1998. Sen gick börsen ned 39 procent på tre månader den sensommaren och hösten. Det var en lärorik start.


Vad tycker du är mest facinerande med investeringar och vad tycker du är det svåraste?

Att ta del av ett föränderligt samhälle, att kunna tjäna pengar i takt med att företag förbättrar världen. Det är fascinerande. Att vara del av allt från IT:s genomslag i samhället till urbaniseringen och kunna tjäna pengar på det. Det svåraste, ja, det som tog längst tid för mig var att hitta en aktiestrategi som verkligen passade mitt psyke. Det tog drygt 10 år eller så. Med min utdelningsstrategi i grunden kan jag alltid gilla läget, även när det rasar på börsen. 


Har du några förebilder när det kommer till aktier och investeringar?
Ja, de stora klassiska förebilderna som Buffett och Lynch, men också Skagen Fonders Tänkande-August: Kristoffer Stensrud. 


Kan du berätta om några av dina värsta investeringsmisstag?
 
När jag köpte en massa aktier 1999 blev det väldigt bra på kort sikt och jag trodde jag kunde klara av att vara långsiktig. För även om de halverades i kurs skulle jag ju sitta med vinst och kunna vara kall, tänkte jag. Det kostade mycket när aktierna föll betydligt mer än 50 procent. Jag gav inte upp utan satsade på fler branscher och behåll flera aktierna. Jag hade lärt mig en läxa. 


Du har ju nyss skrivit en bok. Kan du berätta lite kort om den? 

Den enkla vägen att lyckas med aktier samlar alla mina bästa råd. Det jag lärt mig och det jag lärt mig av andra. Jag satsar mycket på enkla tumregler och strategier, men stora tekniska siffermanövrar går jag inte igenom för det tror jag inte vi vanliga småsparare kommer att bli så mycket klokare av. 


Vilka bloggar och poddar brukar du följa? 

Det är ganska många bloggar och poddar och jag läser också de flesta svenska aktietidskrifterna. Just poddarna gick jag faktiskt igenom nyss: hernhag.se/mina-favoritpoddar/
 
Några planer på att börja podda själv? 

Nej, jag har fullt upp med att skriva.


Hur väljer du helst att tillbringa dina semesterdagar?

Bildligt talat under min korkek luktandes på blommor. Rent praktiskt ligger jag varma dagar helst och läser ute i trädgården i solsängen till största delen i skuggan med ena foten i gräset. Sen gräver jag lite med tårna i gräset. Livets små nöjen.  


Tack Marcus och tack än en gång för intervjun. Ha en skön sommar! 

*Intervjun har skett vi mail så inga pioner har behövt plockas och sätta livet till för dukningen skull.

7 kommentarer:

 1. Analysera Mera30 juni 2016 19:09

  Marcus är riktigt bra!, bra intervju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst. Tack Analysera Mera.

   Radera
 2. Så fint med pionerna! Tack för den här, kanske mycket korta, intervjun! Men Marcus svar säger mycket! Intressant! /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för trevlig respons Gunilla.

   Radera
 3. @Gunilla

  Visst är pionerna fina. Man kan nästa tro att Ernst Kirchsteiger varit framme. Varje man som ruvat över livets tillkorta kommande iförd en wife-beater tröja, och en öl i handen har tänkt mörka tankar om denne man.

  Sommarhälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del dillar om Gustav andra om Magnus Uggla eller Zlatan, men vi vet alla att egentligen är Ernst kungen! ^^

   Radera