lördag 4 juni 2016

Veckans börsutmaning

För nästan exakt ett år sedan kördes Veckans börsutmaning.

Utmaningen gick ut på att under tre vardagar inte logga in på depåerna, kolla på börsen eller någon notering av dina bolag.

Ibland kan man ju faktiskt undra över om fascinationen av aktier drivs av intresse för att tjäna pengar eller för intresset av att alltid ha något att göra? Det finns ju alltid ny information när det gäller aktier. Det finns ju alltid nya vrår att krypa i, nya spännande case, nya kurser att kolla upp.

Klarar du och jag och den genomsnittlige aktieintresserade killen/tjejen att  INTE logga in på depån eller kolla upp kursrörelser under tre dagar? Eller har spänningen tagit oss i ett sådant grepp att vi inte kan motstå? Måste vi ha vår dagliga "fix"?

Förra året var utmaningen att inte titta under tre börsöppna dagar, tisdag, onsdag och torsdag.

Vi kör samma kriterier även i år.

Exempel på kommentarer som följde förra året var:

"Ajdå... måste man vara med? Haha! Jag hoppar utmaningen eftersom jag vet att jag kommer plocka upp mobilappen av misstag någon dag ändå haha."

"Inga problem. Om man som jag är långsiktig i sina aktieinvesteringar så behövs inte ny info hela tiden."

"Jag loggar in på tok för ofta under arbetstid. Vet inte varför egentligen."

"Jag klara mig tills nu. 2,5 dagar =("

"Här är en som har lyckats! Först idag loggade jag in. Att titta på kurserna på kontot varje dag har vissa likheter med att köra bil och titta på vägen precis framför motorhuven. Nyligen har man förresten kunnat läsa att flitigt mejlläsande ökar dopaminet; samma gäller säkert börskurser på kontot och en massa annat på internet. Vi är nog alla dopaminberoende. Så att vänja sig av ger nog verkligen abstinensbesvär."

"Det var ett mycket lärorikt experiment och jag hade (vilket förvånade mig en del) inga större problem att låta bli att titta på de enskilda kurserna. Däremot lyckades jag inte undvika att titta på ”indexpilen” vilket jag hade förutsatt mig att inte göra."

"Jag deltog också i utmaningen och det gick bra :)"

Klarar du under tisdag, onsdag och torsdag under kommande vecka att inte logga in på depåer, kolla börsen eller kursnoteringar? Om du vågar anta utmaningen så skriv gärna en kommentar nedan och/eller när fredagen kommit kring hur det gått. Om du inte vågar, välkommen att skriva då med.


33 kommentarer:

 1. Jag kommer inte att delta i någon sådan utmaning, jag tycker att det är för roligt att vara inloggad och kika lite vad som händer under dagen. Däremot kommer jag inte att göra några spontana köp/sälj då jag redan i förväg definierat i vilka bolag jag ska köpa aktier och för vilka summor jag ska köpa.

  Däremot har jag en återkommande vana, och det är att inte logga in på depån eller kolla på börsen alls under hela min semester, i juli blir det alltså 4 hela veckor helt utan börs eller aktier, häng gärna med på den utmaningen! (gäller för övrigt bloggar och twitter också, helt fritt från sociala medier på semestern, riktigt bra avkoppling).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj 4 veckor! Det vore en utmaning det. :)

   Radera
 2. Fint initiativ! Då jag numer har som regel att bara titta morgon/kväll har jag lyckats att komma ifrån "begäret" som annars fanns 24/7. Förvisso behöver jag inte ens kolla 2ggr/dag men det är mer av intresse mer än att hitta några nya case. Får jag inget kurslarm har jag ingen anledning att kolla kontot förutom intresset. Då jag är långsiktig så berör några kursrörelser mig föga. Vad gör det mig om SJR sjönk med 2% igår när jag ämnar äga dem mycket längre än så?

  Dock, mina regler till trots, hakar jag på:) Har gjort det förut så vet att det inte är någon "kamp". Bra initiativ!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du vill vara med Sofokles! Får du tiden svårt att gå kan jag rekommendera Imperium av Robert Harris. Intressant skrivet om Cicero. :)

   Radera
  2. Läst båda och väntar, likt alla, på del nummer 3. Har ej hört ngt om den trots att han vid 2014 pratade om att den var på "g"... har du läst ngt?

   /Sofokles

   Radera
  3. Tyvärr inte. :/

   Radera
 3. Jag går med! Mån tom onsdag blir börsfri dag.

  SvaraRadera
 4. Gick redan i tankarna att låta det ligga hela sommaren. Men jag vet faktiskt inte om jag klarar ens 3 dagar. Långtidsorder och kredit kopplat till ISK gör det egt fullt möjligt med autopilot.

  SvaraRadera
 5. Normalt sett är det inga probleme då jag räknar med att eventuellt aldrig sälja. Just denna veckan är dock ett undantag då jag har ett bra case som troligtvis har sin topp nu i veckan, så 'måste' nog in några ggr / dag. För mycket på spel just denna vecka :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok. Går ju ångra sig tills på måndag. :)

   Radera
 6. Jag är på, det vore nyttigt för mig ;)

  /XO

  SvaraRadera
 7. Jag brukar klara mer än så när jag e ute på mina mt bike äventyr o inte har nån mobil med mig o märker hur skönt det är men så fort man e hemma igen så trillar man dit o kollar sin depå fast jag e långsiktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vara ute på äventyr brukar skingra tankar. :)

   Radera
 8. Accepted! Jag kör tisdag till torsdag. Kommer pusha lite extra för detta på min blogg också.

  Har själv bränt alla likvider nu så jag kommer ändå inte kunna handla något under nästa vecka.

  Vi får se på torsdag om miljonen är kvar eller om det är ren förskräckelse över att se vad som är kvar av stackars depån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Pengabloggen! :)

   Radera
 9. Bra utmaning! Svårt att klara sig om man vill teckna någon notering eller ngt liknande...Mycket sådant på gång för tillfället. Just denna veckan kommer jag alltså inte klara det. Men veckan ska ändå gå i samma anda. Får bli så lite börs som möjligt bara. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prospekt hinner man förhoppningsvis gå igenom i lugn och ro långt innan man måste trycka på acceptera erbjudande. :)

   Radera
 10. Jag är på. Intressant att se alla bortförklaringar att just nästa vecka inte passar så bra... Jag har nog inte haft tre vita dagar på ett bra tag nu.

  Vad man än har för vanor är det bra att trotsa nervsystemet nu och då bara för att lära sig nåt om sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kommer på sig att vara väldigt mycket vanestyrd när man väl reflekterar över i det. :)

   Radera
  2. Visst är det så. Man måste bara se till att ha makt över sina vanor, så kan man utnyttja dom till att få mycket mer gjort för att det går på autopilot.

   Jag la ett skambud nu på BMW. Får se på fredag om nån nappat :)

   Radera
 11. Härmed meddelas att Carolus bröt tävlingen igår...

  Jag ville se vilka utdelningar som kommit in. Vem vet, de kanske upphör om jag inte bekräftar det? ;-)

  Hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe ja "seeing is you believing" sägs det ju så har du inte sett dem så... Håller tummarna för dig nästa år Carolus istället då. :)

   Radera
 12. Förra året deltog jag, och det gjorde mig impregnerad mot onödiga inloggningar för rätt lång tid - väldigt positivt! Tyvärr återkom beroendet så småningom. I år passade det tyvärr sämre, eftersom jag ansåg mig behöva bevaka Castellums teckningsrätter trots att jag beslutat och åtgärdat vad jag skulle veckan före ... alltså avstod jag.

  Men jag rekommenderar detta varmt och egentligen borde du väl höja ribban lite år för år ;-)

  //V-a

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj det var synd V-a. Ja det vore kanske en ide. Om inte annat kanske man köra en brons, silver och guld-utmaning. Det är ju populärt med sådana "kategoriseringar" här och var. Påminn mig gärna nästa år. :)

   Radera
 13. Ok, det är nu jag normalt skulle logga in på kontot. Skulle vara kul att logga in men jag känner inte att jag måste. Tog en lång cykeltur vilket hjälper hjärnan att förstå att det finns en värld utanför datorn :)

  Än så länge är det värre att sluta med kaffe, vilket jag också provat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat Frihetsfokus! Utevistelser är aldrig fel för att rensa hjärnan. En dag kvar, men det ska nog gå bra. :)

   Radera
  2. Det funkar verkligen. Tog en simtur idag och sen en trevlig kväll med goda vänner.

   Radera
 14. Det gick bra för egen del. Loggade in på fredagen vid lunch. Världen hade inte gått under. En del kurser hade gått nedåt, en del uppåt från vad jag mindes dem senast. Lite utdelning hade trillat in. Hoppas det gick bra för alla er som antog utmaningen! Tycker själv det är en liten nyttig övning. Om inte annat så, som någon ovan sa, kan det vara bra att utmana sina vanor ibland.

  SvaraRadera