måndag 13 juni 2016

Microsoft köper LinkedIn

Ströläste i nyhetsflödet idag och det fanns ju flera nyheter man skulle kunna kommentera på. Fastnade dock för Microsofts annonserade köp av det sociala mediesajten LinkedIn. Beloppet är inte direkt litet, 216 miljarder kr (26,2 miljarder usd).

Vad motsvarar det? Jo Investor. Hela Investor med noterade och onoterade innehav, rubbet.

Nämnde förresten LinkedIn 2014 i samband med ett inlägg kring Sociala medier.

Bolaget var ju redan då värderat i nivå med köpebeloppet, men aktiekursen verkar ha åkt lite berg- och dalbana över årens lopp. Noterade då även att sajten beräknades ha ca 190 miljoner aktiva användare. Idag är samma siffra 106 miljoner. Ser ut som om sajten har svårt att växa. Har själv ett LinkedIn-konto och kan bara bekräfta att aktiviteten är låg.

Störst inom sociala medier är väl ändå juggernauten Google eller Alphabet som det heter nu för tiden. 2014 värderades bolaget till 403 miljarder usd. Idag 493 miljarder usd. Alphabet har ju bl.a. Youtube med sina, enligt uppgift, över 1 miljard aktiva användare. Google+ m.m. Även här har jag naturligtvis under årens lopp experimenterat med en Youtube kanal

Är vi inne på sociala medier så går ju inte Facebook ignorera heller. På två  år har man växt från 1300 milj aktiva användare till 1600 milj. Jag vill minnas att även Instagram och deras 400 milj aktiva användare hör till Facebook också. Facebook är idag värderat till 326 miljarder usd.

Ett bolag som fått se sin aktiekurs falla ganska kraftigt över åren är Twitter. Idag har man 310 aktiva användare* vilket är lite mer än för två år sedan. Börsvärderingen har dock gått från 26 miljarder usd till 10 miljarder usd. Det är möjligt att Twitters kursfall sedan 2014 har samband med Spartacus Invest intåg i flödet på @Spartacusinvest... Jag ber om ursäkt för det.

Men, tillbaka till ämnet.

Vad tror du Microsoft vill få ut av köpet?

Kommer det bli en succe eller är det pengar i sjön?

Vilka sociala medier använder du?

*De andra 309999690 är Twitter-troll. Nä skämt åsido, blev en felskrivning som ändå blev lite kul med tanke på hur det är på Twitter så får stå kvar.


3 kommentarer:

 1. Släppte precis ett inlägg med liknande funderingar.

  Jag är lite orolig för prislappen och funderar på om detta påverkar utdelningarna men får nog smälta affären lite mer innan eventuell minskning av innehavet.

  SvaraRadera
 2. Sociala medier jag använder: osäker på definitionen, men YouTube och ekonomibloggar (om detta räknas in) har jag stort utbyte av.

  Facebook, Twitter, Instagram och allt vad det nu är för någonting: nej, inte alls.

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
 3. Har väl samma användarprofil som Carolus. Jag är barnsligt förtjust i att läsa ekonomibloggar. Här finns allt högt, och lågt. En bloggare öppnade dagen med en rejäl slurk SAS preffar. Skall tydligen vara bra för magen.

  En annan meddelar att han nu är 100% likvid. Jag trodde att det var nu den lugne värdeinvesteraren skulle agera, och dra nytta av Mr Markets beteende.

  HM kan nu handlas för 241kr. Givet dagens utdelning är det en direktavkastning på 4%. Skall titta på det nu.

  När det gäller dessa uppköp som teknikjättarna gör så tror jag det är ytterst få som kan ha en uppfattning. Minns att Google köpte upp Motorola. Man betalade visst 60% över aktuell börsnotering. Vi får hoppas att Microsoft köper Avensia för sådär 20kr per aktie. Då blir många i Avanzakollektivet glada, och Olle på Snåljåpen kan kalla sig IT-guru.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera