tisdag 3 juni 2014

Skatteåterbäring

Många förväntas få sin skatteåterbäring nu i veckan.


För en del kanske pengarna kan förgylla vardagen, för andra kanske det fyller upp ett annars tomt hål.

Liksom förra gången det var dags för skatteåterbäring så vill jag slå ett slag för att se till att det finns en sparbuffert. Vad som är en lämplig storlek på sparbuffert skiljer sig från person till person, beroende på situation, men oavsett så vill man säkert ha en så bra ränta som möjligt. Därtill så ska en sparbuffert (om den ska både vara säker samt kunna användas vid oförutsägbara behov) ha både statlig insättningsgaranti som vara obunden. I alla fall anser jag det. Ett exempel på ett sådant sparkonto har HoistSpar. Sparkontot Flex ger där nu ca 2,05% i ränta. En bra ränta i jämförelse med många andra men bara 2/3 av vad som gavs för drygt ett år sedan.  Räntan har alltså sjunkit under denna period. Något som både märkts på sparkonton som aktiekurser. Med sådana låga räntor är det inte konstigt att mycket kapital sökt sig till mer högavkastande tillgångar. Gott så. Se bara till att bufferten finns på plats innan du laborerar allt för friskt med andra tillgångsslag.

Jag vill också passa på och slå ett slag för att skapa incitament för att öka sparandet. För den som vill låna finns redan gott om incitament, låga räntor samt ränteavdrag, men för den som vill skaffa sig en sparbuffert då?

Varför kan man inte få avdrag för sådant?

Jag tror att ett schablonavdrag på kapitalintäkter skulle befrämja sparandet. Låt oss säga på ca 5000 kr. Låt personer få tjäna de första 5000 kr i kapitalinkomst skattefritt.

Ett sådant avdrag fungerar oavsett sparform. Ett sådant avdrag skänker en tydlig signal. Ett sådant avdrag sänker förhoppningsvis beroendet av korta, dyra, småkrediter. Jag förstår dock att det inte ligger i bankers och kreditgivares intressen som hellre vill premiera lånande, men jag vill ändå slå ett slag för ett ökat sparande istället för ökat kreditgivande.

7 kommentarer:

 1. Jag kommer att få betala tillbaks 45 000 kr :(.

  SvaraRadera
 2. Många kloka ord.

  Buffertsparande är essentiellt för mig i mitt välmående, dom gånger jag har använt min buffert är få. Men när det har skett har det endast vart i två lägen, Nöden kräver, eller ett erbjudande som var för bra för att tacka nej till.

  3-6 månadsutgifter räcker gott och väl för majoriteten av personer känner jag. tillräckligt för att klara arbetslöshet och en trasig tvättmaskin på samma månad!

  balansraknaren.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. I Tyskland får man ha ränte-kapitalinkomster upp till 1000 € skattefritt, att jämföra med våra 100 kr, oförändrat sedan 80-talet då det infördes.
  Går ca +- noll i deklarationen

  SvaraRadera
 4. Ett snart borttaget incitament till ett långsiktigt sparande var möjligheten att, med skattereduktion (eller skatteuppskjutning), sätta av pengar till den framtida pensionen. Detta privata pensionssparande blir snart ett minne blott, vilket jag, tyvärr tillsammans med en minoritet, tycker var ett dåligt beslut av riksdagen.

  Tyvärr är det fortsatt så att det är mer belöning om man konsumerar och lånar pengar...

  /Magnus

  SvaraRadera
 5. GE Money bank ger just nu 2,3% ränta utan bindningstid. Jag tänkte öppna ett sådant konto. Nån som har erfarenhet av denna bank?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Via Avanza har jag konto i GEM. Har inte varit några konstigheter alls.

   Radera
 6. Jag gillar tanken med schablonavdraget. Aldrig tänkt tanken, men vettigt.

  SvaraRadera