tisdag 27 maj 2014

Nordiska indexfonder

För den som är intresserad av indexfonder med låg (t.o.m. ingen) förvaltningsavgift så har nu Nordnet lanserat tre nya indexfonder. Förvaltningsavgiften är på 0%.

De har fått namnen Superfonderna och de följer den danska respektive den finska och norska börsen. Eller rättare sagt de mest omsatta aktierna.

För den danska fondens del så är det de 20 mest omsatta aktierna. Det bör då inkludera bolag som Maersk, Carlsberg, Danske Bank, Novo Nordisk m.fl.

Den finska inkluderar de 25 mest omsatta. Bolag så som Fortum, Kone, Nokian Tyres, Sampo m.fl. bör du finnas med där.

Den norska inkluderar de 25 mest omsatta i Oslo. Här finner vi då troligen bolag som Aker, Orkla, Statoil, Telenor m.fl.

Låter dessa fonder som någonting för dig?

28 kommentarer:

 1. Norska börsen känns billig gentemot den svenska så tycker absolut det är intressant med framförallt en fond som tar 0% i avgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 0% i förvaltningsavgift är aldrig fel. :)

   Radera
 2. Jepp, tycker att detta är mycket bra och nu kan man få en Nordisk focusering till "rätt " pris. Jag kommer absolut att investera i dessa och hoppas på en sättning till sommaren så ingångspriset blir lite mer humantt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lång tid och månadssparande bör jämna ut eventuella kortsiktiga kursrörelser. :)

   Radera
 3. Hoppas Avanza följer efter och startar en liknande serie fonder.

  SvaraRadera
 4. Japp, hoppas att Avanza följer med. Annars har jag ett gammalt konto hos Nordnet, det funkar nog fortfarande. :)

  SvaraRadera
 5. Kommer dessa fonder att lyftas in i PPM?

  SvaraRadera
 6. Hej!
  För den som följt mina kommentarer om indexering, och kapitalallokering på Lundaluppens blogg kan jag bara säga att här har vi några synnerligen intressanta sparprodukter. Själv har jag köpt i Danmark, och Norge. Ingen insättningsavgift. Ingen uttagsavgift. Ingen årlig avgift. Tycker mer än en värdeinvesterare bör ta sig en funderare, om inte detta är en produkt, som väl kan jämnföras med detta direktbökande i Yara eller Ganger Rolf eller vad det nu kan vara som är den senaste flugan här på bloggarna.
  Med vänlig hälsning
  Lars
  P:s Skall snart bege mig ut i en solstol, och bygga upp mig själsligt med en edition av Malkiels A random walk. Skadar aldrig att hålla klassikerna levande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv månadssparande i indexfonder så jag håller med om att detta är väldigt intressanta sparprodukter.

   När det gäller aktier så är Aker min senaste "fluga". ^^ ;)

   Jag kan rekommendera The Armchair Millionair också om man vill ha en bok om just långsiktigt indexsparande: http://spartacusinvest.blogspot.se/2011/01/armchair-millionair.html

   Radera
  2. Hej Lars och Spartacus!
   Angående Malkiel och a randomisera walk så läser jag den minst en gång per år. Nämligen under den obligatoriska solsemestern, antingen i Asien eller södra Europa.

   Jag är dock nyfiken på å varför ingen av er nämner att indexet "bara" består av de mest omsatta. Historien och även Malkiel förespråkar breda indexfonder.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  3. @J
   Du har helt rätt. Malkiel förespråkar A Total Stockmarket fund. Inte i första hand 500-fonden i USA. Att jag investerar här är därför det är as good as it gets. Blir lite som min investering i SEB Euroland Gratis. De 50 största företagen i Europa utan avgifter. Det är dock ingen indexfond.
   Utvecklingen har varit ca 25% upp för Euroland. Tycker jag kommer åt ett antal fina bolag i Norge, och Danmark till en väldigt billig penning. Statoil. Novo och Maersk för att ta några.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  4. @Lars
   Svaret blev som jag misstänkte, good enough. Jag ska överväga att lägga en slant av indexinvesteringarna här hos Nordnet. Har du kontrollerat om det förekommer negativa skatteeffekter?

   Jag har en tanke om att vid varje årsskifte skeppa över pengarna från de svenska indexfonderna till XACT OMXB ETF som har 0,1% förv avg. Den finns i både utdelande och icke. Jag har dock inte orkat läsa på om ETF'r ännu, men jag har några månader på mig :)

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  5. Förtydligande: Inte att ditt svar var "good enough", men att jag förstod att du såg det hela "as good as it gets"

   /J

   Radera
 7. som kontrast till indexeringen - jag sprang på arne talvings (aka kavastu) blogg häromdagen (http://arnetalving.se/blogg/). arne har en till synes intressant filosofi där han identifierar och hoppar på långa trender. filosofin finns beskriven i 7 bloggar. HSI 27/2, Vågor 3/3, Regler 7/3, Morötter 15/3, Värderingar 17/3, Vässa 27/3 och Let the trend 8/4.

  någon som har några tankar och idéer kring detta?

  SvaraRadera
 8. Det låter som väldigt trevliga fonder, men tyvärr vill ju inte Nordnet ha Sverigedemokrater som kunder. Tydligen är inte alla människor lika mycket värda.. Hoppas ni som röstar Sverigevänligt tänker på det innan ni blir kunder hos Nordnet.
  Källa t.ex. http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article2474889.ece.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din kommentar får det att låta som om att Nordnet aktivt förbjuder SDare från att vara kunder hos dem, vilket uppenbarligen inte är sant. Dock så går en liten del av din courtageavgift till att stödja antirastiska föreningar...

   Radera
 9. Har de någon svensk motsvarighet? Jag antar att Avanza Zero inte går att köpa hos Nordnet.. Jag står i valet och kvalet mellan de två..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det som är hela poängen? Istället för att konkurrera med avanza om svenska indexfonder öppnar man nordisla istället. Tycker det var lite fiffigt faktiskt.

   Radera
  2. Aktieindex Sverige är det närmsta så vitt jag vet med 0,29% i förvaltningsavgift.

   Man kan naturligtvis ha depåer/konton på flera banker/nätmäklare samtidigt om du vill plocka russinen ur kakan.

   Radera
  3. En Sverigefond är på G senare enligt Sparpodden

   Radera
 10. Vad tror folket om det norska företaget Biotec Pharmacon. Har fått CE märkning på sårläkande produkten Woulgan och har samarbete med S&N.
  Ser ut som att det finns stor potential och en billig kurs, om vi skulle räkna hur stor produkten har möjlighet att bli.
  Skriv gärna era tankar om företaget och framtiden.
  Tack

  SvaraRadera
 11. Det finns en spread på 0,5%. Betyder det att avgiften är 0,5% varje gång jag köper och säljer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sätt och vis är det ju en valutaväxlingsavgift. Det går i princip inte köpa och sälja en valuta för samma kurs. (spread = skillnad på köp och säljkurs) 0,5% är samma spread som Avanza och Nordnet har som spread för köp av utländska aktier också. Det går komma ned i lägre spread vid direktköp av aktier om man öppnar ett valutakonto och växlar manuellt.

   Radera
 12. http://www.netfonds.no/quotes/release.php?id=20140527.GlobeNewswire.1788755

  SvaraRadera
 13. Tror det kan vara värt att kolla på Norge nu. Värderingarna där inte så höga som i vissa andra länder...
  http://riksen.blogg.no/

  SvaraRadera
 14. Enligt sparpodden kommer det även lanseras en svensk motsvarighet.
  /JokerM

  SvaraRadera
 15. Hej,
  Kul med ert engagemang kring våra nya Superfonder! En del har undrat kring växling. De tre fonderna handlas i lokal valuta, och vi växlar automatiskt åt kunderna. Spreaden är 0,5 %. Det är skillnaden mellan köp- och säljkurs, det vill säga det är 0,25 % på köpkursen och sedan 0,25 % på säljkursen.

  Jag vill också förtydliga att Nordnet är politiskt neutralt och alla kunder är välkomna, oavsett partitillhörighet. Det stämmer inte heller som Anonym kommenterat ovan att Nordnet ekonomiskt stöttar politiska eller antirasistiska föreningar.

  En del har undrat om det kommer en svensk motsvarighet, och det är vår plan.

  Hör av er om ni undrar något mer!
  Maria på Nordnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev glatt överraskad när jag läste att ni stöttade antirasistiska organisationer, det var ju synd att det inte var sant.

   Radera