onsdag 14 maj 2014

Kongsberg Q1 2014

Kongsberg redovisar ingen direkt vinstökning för Q1 2014. Vinsten landade på 2,02 nok/aktie (2,28) vilket ger en tolvmånaders rullande vinst på 9,98 nok/aktie (PE TTM 14,5) d.v.s. hyfsat i nivå med de senaste årens redovisade 10-11 kr.

Det positiva dock är den mycket större ingång av ordrar. Mycket tack vare storordern till Oman som jag skrev om här.

Tillsammans med amerikanska Raython ska man leverera NASAMS, ett luftvärnsmissil-system. Samtidigt nämner man att många försvarsanalytiker tror på högre försvarsbudgetar framöver. Något som kan gynna Kongsberg. För bara drygt två år sedan trodde många försvarsanalytiker tvärt om, att världen skulle få se sjunkande försvarsutgifter.

"Mina slutsatser kring försvarsindustrin mer generellt förtjänar ett eget inlägg, men kortfattat så befaras ju den sektorns lönsamhet sjunka kraftigt i och med Västvärldens förväntade budgetneddragningar. Istället för de mer historiskt brukliga ca PE 15 värderas därför många bolag mer i linje med PE 10."

Där ser man hur snabbt det kan svänga i "marknadssentimentet". 

Även Kongsberg Maritime ser en ökad orderingång. Det är inte minst undervattenssegmentet som bidrar.

Istället för de brukliga ca 3,5 till 4 miljarder nok per kvartal i ingående ordrar så bokades istället därför det rekordmässiga 8,6 miljarder nok. Jag noterar även att även ryska vapentillverkare får böckerna fyllda av ordrar.

Kongsberg har fortfarande en mycket stark finansiell ställning. Bolaget kommer ju också ge en extra utdelning i år.

Tilläggas ska också att det utreds just nu om korruptionsanklagelser relaterade till affärer med Rumänien under åren 2003 till 2008. Norrmännen är inte sena att dela ut saftiga böter om de så vill. Det har ju Yara inte minst fått erfara. Vi får se vad som händer kring det. Generellt så är ju korruptionsanklagelser inte ovanliga i affärsverksamheter relaterade till försvarsprodukter och det höjer naturligtvis risken (finns ju dock gott om exempel i många andra branscher med så som bygg o.s.v.).

Kongsberg verkar, än så länge, i alla fall vara ett turn around case som det går åt rätt håll för.


Några tankar om Kongsberg?2 kommentarer:

 1. Jag måste påpeka att jag "köprekade" Almaz-Antey redan i April... =) http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/04/forsvarsportfoljen-en-hedge-mot-en.html

  Men jag är mer sugen på SAAB. Det nya Giraffe-systemet ser riktigt spännande ut men Gripen-affärerna har tagits ut i förskott och jag är ganska snål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det minns jag mycket väl. =)

   Saab verkar ha mycket på gång. Inte minst framtida ubåtar som jag misstänker de inte bara vill kränga till Sverige utan även Australien om de lyckas ta över varvet. Jag håller med om att Saab ser dock dyrt ut och mycket verkar redan inprisat i kursen.

   Radera