torsdag 22 maj 2014

Kjell Inge Rökke

Kjell Inge Rökke är majoritetsägare i Aker vilket gör det intressant att kanske titta lite närmre på denne man, en av Norges absolut rikaste.

Kjell Inge Rökke är född 1958. Han slutade skolan som 16-åring och började som 18-åring arbeta på en trålare utanför Alaska. Tydligen gav det både gott med pengar som mersmak för havet för 1987 startade han Seattle-baserade American Seafoods Company, ett fiskeribolag. Han investerade i några äldre båtar men det verkar ha gått bra då han 1994 startade upp norska Norway Seafoods (nuv. Aker Seafoods) också.

Fler amerikanska bolag startades och 1994 var året då alla hans amerikanska bolag strukturerades in i Resource Group International. RGI köpte 1996 kontrollen i Aker (en gång ägt av familjen Olsen). Därefter fusionerades RGI och Aker.

1998 infördes the American Fisheri Act, vilket innebar att fiskeribolag var tvungna att vara ägda av amerikaner. Bolaget såldes men Rökke var då redan på väg att etablera sig i Norge på allvar.

Rökke gjorde sig känd som ganska hårdför och omstrukturerade gärna bolag för att "realisera värden". Nuvarande Aker bildades bl.a. genom en sammanslagning av Aker och Kvaerner. Fusioner och delningar har varit vanliga åtgärder genom hela Rökkes karriär. Det är också ett sätt som använts för att få kontrollen i bolag.

Nu i närtid ska t.ex. Aker Solutions delas i två bolag. Delningar och sammanslagningar är en affärsstrategi som man förvänta sig fortsätter i framtiden inom Aker koncernen. I alla fall under Rökkes ledning. Med nästan tvåtredjedelar av rösterna så är Rökkes kontroll över Aker fullständig.

Rökkes centrala roll i koncernen, ett kanske något skamfilade rykte som alltför hårdför uppkomling (förtjänat eller oförtjänat vet jag ej) samt den svårförutsägbara utvecklingen inom koncernen (vilka strukturförändringar kan tänkas ske nästa år, näst nästa?) är troligtvis några delförklaringar till den relativt stora substansrabatten som Aker har och har haft.


2 kommentarer:

  1. Bra inlägg. Jag tycker det är en styrka med en stark vilja, före flera olika. Själv är jag envåldshärskare i mitt företag och det har ju gått bra.... Även portföljen styr jag helt diktatoriskt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe ja det kan ju vara skönt att kunna hålla beslutsvägarna korta. :)

      Radera