onsdag 21 maj 2014

Mer om Aker

Istället för att skriva om hur förträffligt Aker må vara så ska jag istället försöka lista några dilemman man bör ha i åtanke när det gäller Aker.

Substansrabatten - Aker handlas till ca 66% av substansvärderingen just nu vilket kan tyckas billigt. Dock kunde man få Aker för halva substansen under 2009. Mr Market har m.a.o. under en längre tid haft en ljum inställning till Akers förmåga att leverera. Visserligen har rabatten minskat över tid, men sammantaget har man kunnat handla Aker för ca 60% av substansvärdet i medel under denna 5-års period (2009-2013). Vad säger att rabatten ska minska?

Aker Solutions - Det viktigaste innehavet har under de senaste åren varit Aker Solutions. Oljeservicebolaget som är branschkollega med Ratos Aibel. Hur ser framtiden ut egentligen för oljeservicebranschen? Är de gyllene åren slut?

Det norske oljeselskapet - Har andelar i Johan Sverdrup fältet. Ett fält som beräknas kräva ca 120 MILJARDER nok i investeringar för att sättas i produktion 2019. Väl där ska det dock stå för ca 1/5 av Norges oljeproduktion. En hel del pengar kan tänkas gå åt till detta projekt. Hur påverkar det Aker?

Underpresterat mot index - Hade man istället valt att  köpa in sig i Oslobörsens index 2009 så hade man fått bättre avkastning än i Aker. Index inkl utdelningar hade gett 117%. Aker inkl. utdelningar har gett 51%. Inte undra på det finns en rabatt...

Utdelningspolicyn - Är att dela ut mellan 2 och 4% av substansvärdet (även om man siktar på och lyckats ge stigande de senaste fem åren). Eftersom den till stor del är baserad på marknadsvärdet av noterade innehav så kan den alltså variera kraftigt.

Förvaltningskostnader - Kostnaden för Akers förvaltning är enligt ÅR 2013 ca 0,8% ( 236 milj nok) av substansvärdet och även om man har som mål att sänka den kostnaden så är det ändå nästan lika dyrt som en fond (Norska Skagen tar väl ca 1% för sin globalfond).

Olja och gas - Aker är kraftigt exponerat mot oljebranschen via prospekterings, produktion, service m.m.Som det går att utläsa i ÅR 2013 så har man gjort en dylik medveten satsning, trots vissa andras farhågor att olja är på utgående som energikälla. Man tror helt enkelt att norsk olja och gas kommer vara av yttersta vikt för energiförsörjningen i många decennier till samt att det kommer gå att tjäna pengar på det.

Några fler dilemman som du kan identifiera som man bör tänka på?

4 kommentarer:

 1. Jag tror absolut inte att oljeserviceindustrins dagar är räknade. Tror det har varit alltför optimiska prognoser för gasskifferindustrin senaste åren och sedan finns där miljöaspekten också. Det är svårt att borra överallt utan det får konsekvenser. Oljesektorn har fått stå tillbaka en del för gasskifferindustrins landvinningar men kommer tillbaka. Jag håller med om att Aker ser billigt ut. Kanske skrämde förvaltningsavgiften iväg en del från att investera när konjunkturen vände. Det blir en större energimix tror jag i framtiden, med vind, gas, olja osv., men oljenäringen överlever

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det finns många år kvar av olje/gas beroende. Även att rysk olja o gas kan ersättas med norsk, om mister Putin skrämmer bort kunderna i Europa . Men en stor risk för sjunkande priser på Aker är nog att jag köpte lite idag, då brukar priset gå ner snart, fast då köper jag nog mer ;)

   Radera
 2. Har personligen aldrig gillat chefen över allt, Rökke.

  Har en tendens att tänka mer på sin egna plånbok, en aktie ägarnas.


  JimmieH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner inte herr Rökke, men han är väl största aktieägaren. Tänker han inte på aktieägarna så tänker han väl inte på sig själv. Tycker han gjort en ok resa från fiskare.

   Radera