torsdag 19 juni 2014

H&M H1 2014 och lite blandat

Hennes & Mauritz H1 rapport finns här.

Jag kommer inte skriva något nämnvärt om den. Den har redan redovisats av bl.a.

Lundaluppen: Rapport från H&M 2014 Q2

och

Långsiktig investering: Hennes & Mauritz rapport från det andra kvartalet

Jag gör dock en notering kring nuvarande kurs, 289 kr. För dyrt i min smak, men H&M är ju i princip alltid dyr. Därav behöver man ju ha både en bevakningslista samt någon form av prioritetsordning mellan innehaven. Vilka man vill öka i om/när något börsras inträffar.

Vid större börsfall faller ju i princip allt och det finns ofta makroekonomiska orsaker bakom som gör att det finns anledning till att börja tvivla på om världen verkligen blir detsamma efteråt. Det är ju därför det är bra att vara välbekant med de innehav man redan har eller är intresserad av innan paniken sätter in.

Det är ju därför man gör krisplaner innan något händer, för när saker och ting händer ska man kunna agera efter en plan som tagits fram då man hunnit tänka rationellt.

Samma sak bör ju gälla omvänt. Huruvida man ska sälja eller inte ska ju avgöras långt innan man måste fatta det slutgiltiga beslutet, baserat på kriterier uppsatta då man hunnit tänka igenom saken.

Tillbaka till H&M.

Det ser ut som om H&M snart kan vända omsättningstillväxt även till en vinsttillväxt. De nya butikerna och satsningen på e-handel kan till slut börja ge resultat. I alla fall är det väl det som värderingen "speglar" just nu. Tyvärr verkar det krävas någon form av pessimism kring detta för att värderingen ska sjunka. Det är svårt att sia kring huruvida det kommer komma en "dipp" snart eller om  H&Ms verksamhet kommer hinna växa in i nuvarande värdering innan vi får se något större börsras igen.

Den som försöker spå i makro brukar ju säga att så länge räntorna är låga kommer pengar fortsätta leta sig in på aktiemarknaden och i det korta perspektivet är det ju efterfrågan och utbud som styr kurserna (något som kan skönjas i kursutvecklingen på alla dessa nya, mediokra och tämligen skuldsatta bolag som noteras stup i kvarten). ECB sänkte nyligen och Fed räknar inte med att höja än på ett tag.

Centerns kandidat Aktiestinsen har sagt att under socialdemokraterna så brukar aktier dra iväg Sälj inte. Nu vet jag inte vilka som vinner valet i höst, men val är det i alla fall.

Om vi får se fortsatt låga räntor i kombination med högre inflation. Vad händer då? Kommer en ny börskrasch komma snart eller om fem år?

Det är jättesvårt att säga om vi kommer få se en utveckling som liknar de senaste åren med kraftiga rörelser (2011, Finanskrisen, IT-kraschen) eller om vi kommer få se ett nytt 80-tal (+32% per år inkl utdelningar i medel). Hur ska vi veta? Ska man ens försöka gissa?

Är vi i en bubbla? Riskfaktorn beror på vilka faktorer man mäter utifrån. Damodaran har ett intressant inlägg kring det: Bubble bubble.

Läs det gärna och återkoppla här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar