lördag 14 juni 2014

Clas Ohlsons Bokslut 2013/2014

Clas Ohlsons bokslut finns här.

Gör några korta noteringar.

Försäljningen ökade, både i sek som i lokala valutor. Vinsten landade på 6,42 kr/aktie (5,23).

Utdelningen föreslås bli 4,75 kr/aktie (4,25).

Med nuvarande kurs på 132 kr ger det ett PE på 20,6 och en direktavkastning på 3,6%.

Fjärde kvartalet gav en försäljningsökning om 10%. I Maj (efter rapportperioden) var den plus 12%. Det ser m.a.o. ut som om efterfrågan börjat ta fart igen. Ökningen i jämförbara butiker var + 5%. En förbättrad rörelsemarginal ger också hjälp till förbättring på sista raden. RR landade på 7,8% (6,6).

Under året har 11 nya butiker öppnats. Distanshandeln ökade med över 40% (dock utgör det ingen stor del av försäljningen). Man arbetar för att samverka mer och mer mellan butik och distanshandel och från och med nästa år kommer man inte längre särredovisa dessa säljkanaler. Man har satsat extra mycket på marknadsföring i Storbritannien och öppnat upp i Dubai via en franschise butik. Konceptet Clas Office beräknas starta under 2014 i Sverige och Norge. 2015 planerar Clas Ohlson öppna upp i Tyskland.

Allt sammantaget verkar det gått åt rätt håll för Clas Ohlson. Detta har också visat sig i Clas Ohlsons kursutveckling under senare tid.

Några tankar kring Clas Ohlson?

4 kommentarer:

 1. Jag är positiv till aktien och tror det kommer behövas allmänt börsras för att plocka ned aktien under 100:- Anser aktien är köpvärd för förstagångs köparen ju närmare PE 16 den kan komma de som redan ligger på den till juste pris kan köpa när det känns bekvämt för dem. Vad jag förstår finns risken att vinsten kan sjunka temporärt men så länge försäljningen växer ser det lovande ut inför framtiden mot högre kursnivåer.

  mellan tummen och pekfingret
  Köp ju närmare PE 16 aktien kommer OBS inte säkert den når ned där.
  Sälj vid PE 25 eller behåll vilket ni föredrar.

  Jag kan tänka mig kliva på aktien efter TA då det är en bit ner till min mer långsiktiga FA i dagsläget så länge det positiva börshumöret håller i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första stycket i detta meddelande håller jag inte alls med om. Att lämplig köpnivå skulle vara beroende av huruvida man äger aktier i bolaget sen tidigare eller inte låter helt tokigt i mina öron! Antingen är den köpvärd vid en viss nivå, eller ås är den inte det. Mitt eventuella GAV har ingen inverkan på detta.

   Radera
 2. Väldigt positivt att marrginalerna ökar igen trots införandet av club clas som i praktiken innebär 3% rabatt för trogna kunder. Jag hade teott att det skulle slå hårdare mot marginalerna. Även positiv att bruttomarginalen ökar!

  Ska man hitta något att oroa sig över så skulle det vara att försäljningen per kvm butiskyta fortsätter att falla. Konstigt med tanke att e-handeln växer vilket borde påverka den siffran positivt! Fortsatt fallande försäljning per kvm butiksyta borde slå mot marginalerna på sikt då hyran per kvm butiksyta knappast lär sjunka utan bara öka och öka.

  Väldigt posivt även att kassan är så välfylld nu jämfört med för ett år sedan. Kanske man slipper ta lån för att finansera utdelningen iår? Ett år utan en krona i ränteutgifter och högre ränteinkomster än förra året kommer ju påverka nästa års resultat positivt med några ören per aktie. Alltid något!

  SvaraRadera
 3. Att försäljningenper m2 butiksyta faller och vinsten i jämförbara butiker samtidigt faller innebär att all försäljningsökning sker genom att nya butiker öppnas. Detta är en farlig trend som inte är hållbar. Kostnaden för butiksytan spelar här mindre roll än personalkostnaden.

  SvaraRadera