tisdag 20 maj 2014

Aker

Största potten från försäljningen av Ekornes gick till Spiltan räntefond, men en del gick till att öka i Berkshire Hathaway (som för övrigt också haft den goda smaken att öka i WMT under Q1). Samt så gjordes ett inköp av norska Aker. Ett bolag som jag gjort bekantskap med när jag bl.a. läst på om oljeservicesektorn.

Via Aker får man exponering mot de norska paradgrenarna olja och fiske (även rederiverksamhet och lite annat smått och gått i mindre portioner). Man delar upp sina investeringar i industriella och finansiella.

Industriellt ägande. Utgör enligt Q1 2014 rapporten ca 2/3 av substansvärdet.


Aker Solutions (34,2% ägarandel) - Oljeservice. Innehavet utgör ca 23% av substansvärdet.

Kvaerner (28,7%) - Konstruktionsbolag. Innehavet utgör ca 3% av substansvärdet..

Aker BioMarine (100%) - Fiskebolag, krill.Innehavet utgör ca 7% av substansvärdet.

Det norske oljesällskapet (50%) - Oljebolag. Innehavet utgör ca 22% av substansvärdet.

Ocean Yield (73,5%)- Rederi. Innehavet utgör ca 10% av substansvärdet. 

Havsfisk (73,2%)- Fiskebolag. Innehavet utgör ca 1% av substansvärdet.

Finansiellt ägande. Utgör ca 1/3 av substansvärdet.

De stora delarna av det finansiella ägandet är kassan och ägandet i Converto Capital Fund, en kapitalförvaltare/private equity som investerar i marina sektorn.



Aker noterades 2004 men har en längre historik. 2009 påbörjades arbetet med att strömlinjeforma bolaget, men man har alltid varit tämligen aktiva och gärna medverkat i olika strukturaffärer.

Substansvärdet är på 317 nok/aktie (Q1 2014) vilket ger att vid en kurs på ca 210 nok handlas bolaget på ca 66% av substansen. Märk väl att drygt halva bolagssubstansen hänförs till oljesektorn. Direktavkastningen ligger nu på ca 6,2% och utdelningarna har varit stigande de senaste 5 åren. Mottagna utdelningar från innehaven är också i samma storleksordning i år som utgående till Akers aktieägare.

När jag kör mina s.k. ratingkriterier mot bolaget får jag ratingen B (inklusive en införd brasklapp) vilket indikerar att det inte är en "perfect match" men godtagbart till "rätt pris" t.ex. som Ganger Rolf. Sammantaget så anser jag att både Aker och Ganger Rolf gör ett bra jobb i att komplettera varandra om man vill ha exponering mot Norge och dess olje, fiske, rederi- näringar. Allt både till "rabatt" om med en högst godtagbar direktavkastning som så vitt jag kan bedöma ter sig hållbar.

Det verkar som jag i nuvarande marknadsklimat, då det är svårt att finna enskilda köpvärda bolag, främst tenderar öka exponeringen mot diverse investmentbolag (Berkshire, Industrivärden, Ganger Rolf, Aker). Vi får se om det visar sig vara en långsiktigt god strategi.


Tankar kring Aker?

8 kommentarer:

  1. Du hann lite före om Aker, jag tycker Aker är mycket intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi verkar ha ett och annat gemensamt då. :)

      Radera
  2. Vad säger du om det paradigmskifte som nu är på gång pga oljeskiffret i USA som jag skriver om i mitt senaste inlägg: http://rullstolsinvesteraren.wordpress.com/2014/05/19/skiftet-i-oljebranschen/
    Jag kommer att behålla mina aktier i branschen men kommer inte att nyinvestera i den så länge osäkerheten om vart oljan är på väg någonstans finns nu (Ursäkta min dåliga svenska just nu men jag har bomull i huvudet på grund av förkylning)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olja är och har alltid varit en svår bransch eftersom det alltid förekommit åsikter om framtiden för den energiråvaran. Det är mycket "brus" från alla håll och kanter. Jag har det naturligtvis i bakhuvudet men försöker ignorera dra för stora slutsatser kring vad som skrivs om olja generellt och framtiden. Jag har helt enkelt ingen aning om framtiden inom oljeskiffer i USA eller annorstädes. Jag vet bara att framtiden sällan blir den som samtiden tror. :)

      Radera
  3. Tack för ett intressant inlägg Spartacus. Tycker Aker verkar som ett OK bolag, ingen stabilitet i bokförda vinster direkt men har lyckats dela ut bra med pengar sedan börsintroduktionen 2004.

    Räknade lite på BV men är osäker om jag tänker rätt, verkar så himla billigt? Totala tillgångar - totala skulder - goodwill - årets utdelning så landar BV på ca 14.6miljarder eller 202kr per aktie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det verkar rätt, om det är tangible book value du vill kolla.

      Radera
  4. Är lite ny på det här, du får ursäkta.
    Ja, för visst räknar man på consolidated balance sheet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är heller ingen expert på redovisning, men om du använder consolidated så brukar dotterbolagen redovisas som om de vore helägda. Du har även combined balansrapport och så vitt jag förstått så är den redovisningen mer representativ i relation till Akers andelar om det är det du vill se.

      Själv tittar jag på den redovisade substansen och försöker bedöma om "substansen" verkar rimlig dvs om de underliggande innehaven är rimligt värderade som de är.

      Radera