onsdag 31 juli 2013

Rysslandsfonder

Det finns ca två dussin Rysslandsfonder som man kan välja på om man kikar igenom t.ex. Avanzas fondlistor. Förvaltningsavgiften spänner mellan 1,5 till 3%, samt eventuella tillägg för köp och prestation.




Det intressanta dock är att det finns en klar överrepresentation av vissa bolag i toppen av deras portföljer. Det är bolag så som Sberbank, Lukoil, Gazprom, Magnit och Surgutneftegas.

Oavsett vilken fond du väljer så kommer alltså en stor del av innehaven utgöras av samma bolag. 

Läser man en ganska nyligen genomförd intervju med en av förvaltarna till en av Rysslandsfonderna används ord så som: 

"Vi är aktiva förvaltare, med fokus på lokalkännedom och lokala nätverk."

"...tydlig inriktning på klassisk bottom-up, värdepappersval. Med tonvikt på värde. Vi förlitar oss på egna resurser med lång erfarenhet av den ryska marknaden, men vi har även ett välutvecklat kontaktnät i Ryssland bland de främsta analytikerna men även direkta bolagskontakter där vi känner personer sedan många år tillbaka."


Aha tänker man då. Här är en fond som verkligen lägger manken till att inte bara följa index utan ser till att satsa på "guldkornen" i Ryssland. 

Samtidigt, liksom i de andras, är de största innehaven i förvaltarens portfölj (över 1/3 av portföljen):

Sberbank
Surgutneftegas
Lukoil
Gazprom


Aha tänker man då. ALLA fondförvaltare är naturligtvis duktiga på att hitta "guldkornen" i Ryssland. Det är ju därför de har en klar överrepresentation i de bolagen. Det är ju därför man betalar mellan 1,5 och 3% i avgifter också. Eftersom de lägger ned så stora resurser på sin bottom-up research, på att utveckla sitt kontaktnät o.s.v. som det beskrivs i en intervjun.

Mjae. Tittar man på RTS, Moskvas börsindex så är de fem tyngstviktade bolagen, och som utgör över hälften av indexet:  

Gazprom
Sberbank
Lukoil
Magnit
Surgutneftegas 

Jag kan inte dra annan slutsats (oavsett vad man går ut i intervjuer och säger) än att i princip köper man de bolag som utgör Moskvabörsens index. Rysslands största bank och de största gas- och oljebolagen.

Den "aktiva" förvaltningen sedan bör ju gå till på så  sätt att man köper mer aktier i Moskvabörsens indextunga bolag när fondsparare sätter in pengar i fonden. Säljer när de tar ut pengar.

Det tog inte många minuter för mig att kolla upp vilka bolag som väger tyngst på Moskvabörsen. Även om man tar väldigt god tid på sig(dricker kaffe med ena handen, klickar på musen med andra) samt ska lägga köpordrar så kan det väl knappas ta mer än drygt en halvtimme.  

Vad gör man resten av dagen för att berättiga förvaltningskostnaden?


10 kommentarer:

  1. Man umgås med sina kollegor, lunchar, surfar på Bloomberg, ser viktig ut och planerar kvällen på en fin uteservering. Däremellan räknar man förvaltningsavgiften som kommer oberoende av kursutvecklingen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte helt omöjligt. :/

      Radera
  2. Finns det några indexfonder som följer Moskvabörsen? Annars är det kanske dags att starta en :).

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inga indexfonder som jag känner till.

      Radera
  3. Hej!
    Själv har jag drivit indexeringslinjen på lundaluppens blogg. Jag har åtskilliga gånger ställt mig frågan vad är det man betalar för när man köper en Rysslandsfond med en förvaltningsavgift på 3%? Vad jag vet har ingen svensk förvaltare en indexfond , som följer RTS. Precis som signaturen snåljåpen skriver tycker jag det är dags att starta en.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars. Ja det vore på tiden, men förhoppningsvis så kommer det komma fler och fler indexfonder av olika slag med tiden. För den som är långsiktig (och de flesta hävdar sig ju vara det) så är det svårt att se annat än att det är bland de mest effektiva sätten att placera.

      Radera
  4. Det finns fler som genomskådat de höga kostnaderna och den indexnära förvaltningen och agerat på affärsmöjligheterna, ETF-industrin: (Vid köp tillkommer courtage för handel på amerikanska marknaden vanligtvis lägst 13-15 USD för oss i Sverige)

    Ticker: ERUS
    ETF: iShares MSCI Russia Capped ETF
    Expense Ratio: 0.61%
    Weighting: 98.25%

    RSX
    ETF: Market Vectors Russia ETF
    Expense Ratio: 0.62%
    Weighting: 95.46%


    RBL
    ETF: SPDR S&P Russia ETF
    Expense Ratio: 0.59%
    Weighting: 92.32%


    RSXJ
    ETF: Market Vectors Russia Small-Cap ETF
    Expense Ratio: 0.67%
    Weighting: 83.05%

    "U.S. listed equity ETFs that maintain significant exposure to stocks listed in Russia"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de specifika tipsen "Anonym". De tre först verkar stämma överens väl med de största bolagen på RTS.

      De verkar vara ett mycket mer prisvärt alternativ. Förvaltningsavgiften hamnar på ca 0,6-0,7% i ovanstående fall ser det ut som.

      Radera