lördag 27 juli 2013

Fortum H1 2013


Vinsten för H1 2013 landade på 0,80 euro/aktie (0,77) eller omräknat som 12 månaders rullande 1,62 euro/aktie.

I VD ordet flaggades för ett litet nytt projekt i Indien.

"We also aim to gain experience in different solar technologies and in operating in the Indian power market. This ambition progressed with the acquisition of a 5-MW photo-voltaic solar power plant in Rajasthan, India."

Appropå projekt så är ju Fortums Rysslandssatsning något som ofta lyfts upp till debatt. Antingen ser man faror med den eller möjligheter.

I relation till hela Fortum så står dock Ryssland-segmentet hittills för enbart ca 5-6% av rörelseresultatet. Den stora frågan är väl egentligen om de stora investeringar där kommer addera värde eller visa sig vara värdeförstörande. Vi får se.

Satsningen har varit tämligen stor och därtill lånefinansierad. Lånefinansiering adderar som bekant lräntekostnader och det gäller ju då att man genererar åtminstone en vinst som täcker dem för att gå plus minus noll på ssita raden. Ett dilemma är att drygt 1/3 av intjäningen för den ryska verksamheten kommer från subventioner från ryska staten. Ryska staten vill nämligen locka till investeringar så man får subventioner i relation till installerad kapacitet. Hur länge dessa subventioner består återstår att se. Som alla förstår så kan det bli bekymmersamt om man lånat massa pengar till något som sedan kanske inte blir så lönsamt som planerat...

Fortums ryska äventyr utspelar sig främst i de administrativa områdena, oblasterna, Tyumen och Chelyabinsk (rödmarkerade på kartan nedan). Det är där OAO Fortum (tidigare TGC-10) har sin kraftproduktionVill man läsa mer om ryska elmarknaden och de ryska elmarknadsreformerna så kan jag rekommendera Aktiefokus.se lysande och djupgående inlägg: Fortum i Ryssland - Historik och den ryska elmarknadsreformen

Man kan undra varför Fortum satsar i "Långtbortistan". Kenny går igenom det tämligen väl i inlägget som länkas ovan, men kortfattat så hade Fortum antagligen föredragit att köpa upp TGC-1 som sträcker sig över St Petersburg, Karelen och Kola halvön, men tydligen gick inte det vägen (den konspiratoriskt lagde kanske befarar Rysk banditkapitalism).  Istället tog ryska mastodontbolaget Gazprom över den kakan fast än idag så har Fortum kvar ca 26% ägarandel av TGC-1.

Gazprom förresten är det dominerande gasbolaget i Ryssland. Ryssland som land har ca 1/3 av världens bevisade gasreserver. Det mesta står under Gazproms kontroll, liksom alla pipelines. Därutöver har de monopol på gasexporten från Ryssland. Ja ett bolag  som har en minst sagt dominerande ställning på sin hemmamarknad (detsamma kan antagligen sägas på Europas p.g.a. deras stora gasexport dit). Gazprom kanske förtjänar ett eget inlägg längre fram. Just nu är det nästan att de kvalar in som en s.k. Magic Sixes.

En uppdaterad utdelningspolicy inkluderades också i rapporten. Mellan 50-80% av resultatet (exklusive engångseffekter) beräknas delas ut över tid. Baserat på Vinst TTM så är det spannet alltså 0,81-1,30 euro/aktie. Nuvarande kassa motsvarar ca 1,58 euro/aktie.

Jag förväntar mig med andra ord att utdelningsnivån på 1 euro/aktie bör kunna hållas. Samtidigt håller jag tummarna för att Putin inte nationaliserar utlandsägd kraftproduktion i Ryssland... Jag misstänker starkt att lånen som Fortum tagit på sig i och med Rysslandssatsningen inte kan dras bort lika enkelt.

Fortums nuvarande kurs är ca 14,80 euro. Det motsvarar därmed en PE TTM på 9,1 och en direktavkastning på 6,8%.

Vad är din syn på Fortum och dess satsning i Ryssland?

3 kommentarer:

 1. Ryssland känns inte helt riskfritt som du säger men jag har inga problem med att fortum försöker expandera världen över. Även om jag inte vet exakt hur effektivt/lönsamt solenergi är så är det kul att bolaget försöker även inom det området.

  Eftersom utdelningen legat på 1 Euro i några år nu vore det trevligt för oss aktieägare om vinsten ökade något mot föregående år så att utdelningen i sin tur höjdes. Å andra sidan är nuvarande direktavkastning redan hög så det viktigaste är imo att bolaget går bra.

  mvh
  Ekonomisk Trygghet från mobilen

  SvaraRadera
 2. Fortum står inte och faller med Ryssland, som du själv nämnde så utgör Ryssland en relativt liten del. För att expandera och växa så måste de hitta på nya grejer, så jag välkomnar Indien projektet. Den är inte heller helt riskfri om man tänker på alla turer i telekombranchen med indragna licenser osv. Samtidigt finns det potential som jag ser det.

  Personligen tror jag att utdelningen kommer att ligga kvar på 1euro men jag skulle välkomna en ökning till säg 1,05-1,1.
  Mvh/XO

  SvaraRadera
 3. Indien gör mig påmind om Enron :(. Dessutom är jag rädd för alla som satsar i Ryssland, det kan gå hur som helst.

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera