måndag 8 juli 2013

Finns det några attraktiva placeringsalternativ just nu?

Jag har noterat att tre av mina innehav börjar få lite väl ansträngda värderingar (utifrån mitt sätt att se).

SCA är ingen nyhet då det bolaget varit populärt hos "Mr Market" ända sedan omklassificeringen till ett konsumentbolag. Kursen ligger i skrivande stund på 170 kr. Det var nu ett tag sedan jag minskade i SCA då till förmån för bl.a. inköp av Nolato.  

Det andra bolaget är Axfood. Ingen tillväxtsraket direkt men en stabil, konjunkturoberoende, utdelare. Kursen just nu är 290 kr. Som jag påtalat tidigare så är det ett bra tag sedan jag kunnat köpa några fler Axfood-aktier. Faktum är att det har nog inte skett sedan jag började blogga.

Det tredje bolaget är Kinnevik vars värdering också stuckit upp en bra bit. Nuvarande kurs är 191 kr. Man har nyligen ökat sitt engagemang i Zalando.

När kurser nu ligger en bit från (bedömda) attraktiva nivåer så kryper ju funderingar fram huruvida man ska sälja av en del eller inte.

För att inte ta allt för irrationella beslut så försöker jag ju följa en process, inte bara vid köp, utan också vid eventuella försäljningar därav mina säljkriterier.

Nu har jag ju inte förlorat förtroendet för ovanstående bolag eller något liknande utan en eventuell försäljning skulle i så fall baseras på "att priset överstiger det bedömda "värdet" samtidigt som det finns andra attraktiva placeringsalternativ."

Om priset nu börjar överstiga det bedömda värdet, finns det då några andra attraktiva placeringsalternativ?

Jag har fortsatt följa rederibranschen för att försöka hitta något där. Det ser dock inte ut som om det kommer ljusna för branschen än på ett tag. Det låga ränteläget i kombination med historiskt låga byggkostnader gör att rederier fortsätter lägga ordrar på nya fartyg. Detta medför i sin tur att utbudet på fraktkapacitet är och förväntas fortfarande vara högt vilket leder till låga fraktrater. Ett köp/ökning i något rederi bör göras med ordentlig säkerhetsmarginal. Visserligen tenderar Wilh. Wilhelmsen handlas inte långt från mitt bedömda värde, men det är inte riktigt nere på de nivåer jag vill se.

Även stålbranschen har ju varit intressant att fortsätta följa. SSAB handlas ju nu äntligen till sitt egna kapital (justerat för sin stora goodwill-post). Sydkoreanska POSCO är också väldigt intressant. Enligt mig världens bästa stålbolag; Världens bästa stålbolag

Sedan finns det även banker. Inte minst danska, som andra bloggare kikat närmre på. Dock är det en sektor jag själv inte riktigt är bekväm med. Jag litar helt enkelt inte på min egen förmåga att förstå den sektorn.

Så för den som är intresserad av s.k. tidsarbitrage finns det en del att välja på. Är man redo att vänta x antal tidsenheter för att se värde realiseras i antingen rederi, stål- eller bankbranschen så kan en korg av blandade bolag kanske vara det bästa.

Det är dock inte helt enkelt. Det kan låta lätt att bara köpa och sedan sitta och vänta på att tiden gör sitt, men är det verkligen så?

Låt oss laborera lite.

Vilken investering är bäst? Den som ger 10% per år i 5 år eller den som ger 100% upp efter 5 år?

Matematiskt är svaret. Den som ger 100% upp efter 5 år d.v.s. 1000 kr satsade förvandlas till 2000 kr att jämföra med 1610 kr som hade blivit slutprodukten av 10% per år.

Beaktar man risken så är svaret inte lika självklart. Det gäller att ha gjort sin läxa ordentligt om man ska satsa allt på ett "case". Förlorar man allt så blir ju slutresultatet 0. En vanlig strategi är då att diversifiera och köpa en "korg" av bolag.

 Låt oss nu då säga att vi tar en "korg" med 3 bolag och placerar lika mycket i varje (333 kr). Men i detta scenariot så fördubblas värdet enbart i 2 av innehaven. Det tredje utraderas.

Slutsumman blir då istället 1334 kr att jämföra med 1610 kr. 10% per år hade då varit bättre.

Ett sådant här räkneexempel visar också med all tydlighet att det är inte vinsterna som är det viktigaste över tid. Det är att minimera förlusterna.

Det är det som gör verklig skillnad över tid.

Så tillbaka till ursprungsfrågan. Finns det några andra attraktiva placeringsalternativ just nu? Vad tycker du?


23 kommentarer:

 1. Hur ser du på Sandvik o Atlas? Har backat rätt rejält...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det iofs ett tag sedan jag tittade närmre på dem, men jag satte då Atlas lite högre rent kvalitativt.

   Prismässigt så är Sandvik i nuläget kanske lite bättre. Jag har dock inte egentligen funderat på vad jag skulle vara beredd att köpa Sandvik för. Även om det är billigt så är ju det inte alltid en tillräcklig bra ersättare för kvalitet. Det bör ju vara riktigt billigt då. AtlasCopco finns på min bevakningslista.

   Radera
 2. Bra skrivet om risk och diversifiering där. Att minimiera förlusterna är enormt viktigt och något som de flesta glömmer tror jag.

  Just nu har jag mina ögon på några av de stora amerikanska bolagen, PG, General Mills, Coca-Cola, etc som har okej värderingar. Dock har jag inte kapital att investera de kommande månaderna så försöker mig hålla ifrån att ens titta på dom så att jag inte får för mig att köpa något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.

   Ja jag läste att du behövde pengar för att hjälpa en vän med en operation. Bättre "investering" kan man nog inte göra.

   Nu har mitt nedanstående exempel inte med saken att göra hoppas jag, men jag kom att tänka på en sak när operation och pengar kom på tal som är en liten "snackis" här i byn.

   Det var en kille här i grannskapet som tog lån för att bekosta sin flickväns bröstförstoring (av kosmetiska skäl ej medicinska). Allt gick bra och så förutom att ett tag efter operationen så blev han dumpad av henne då hon träffade en ny. Där stod han kvar med lånet men utan tjej. Snacka om att bli blåst två gånger...

   Radera
 3. jag gillar Ekornes och Kabe på nuvarande nivåer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Ekornes blinkar "ok" på min bevakningslista också även om jag är ganska nöjd med nuvarande exponering. Möjligtvis finns det utrymme för att kunna öka något mer, men jag håller naturligtvis tummarna för att det blir någon rejäl, temporär, dipp snart på börsen. Då skulle det passa bra att öka lite till.

   Kabe runt 100-lappen är också helt ok även om jag är lite försiktig när det kommer till small-cap.

   Radera
  2. Som jag ser det så är de dock inga tillväxtscase samt är båda tämligt konjunkturkänsliga vilket inte gör att jag ser det som ett alternativ att byta ut delar av Axfood, SCA eller Kinnevik för dem.

   Ingen ide att skatta för t.ex. försäljning av Axfood för att uppnå i stort sett samma storlek på utdelningar i ett annat innehav.

   Radera
 4. Hej,

  Håller med Anonym. Sandvik börjar se attraktiv ut, även om den ine riktigtbär nere på ett pris där jag uppfattar att dt finns en säkerhetsmarginal. Själv gillar jag Oriflame, där caset är att de börjar växa igen, lönsamheten är fortsatt god.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Sandvik till krisvärdering kan vara väldigt intressant, men vid ett sådant scenario så kan man anta att då har antingen allt nedvärderats på börsen eller Sandivk själva har enorma problem med något som man då också bör ta i beaktning.

   Oriflame, liksom andra hemförsäljningsfirmor, ligger lite utanför min bekvämlighetszon. Jag har aldrig förstått vilket "mervärde" de ger kunden annat än att lura på dem att köpa saker via beprövad försäljningstaktik, men den synen på dylika bolag beror som sagt antagligen på min bristande förståelseförmåga...

   Radera
 5. Om du har pengar över och känner att avtryckarfingret börjar bli lite väl varmt är det aldrig fel att investera i:

  Mc Donalds
  Coca Cola
  Procter & Gamble
  Johnson & Johnson
  Pepsi
  Walmart
  Colgate - Palmolive

  Stora giganter helt enkelt.

  Mvh
  Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack John. Av de ovan listade så är Coca Cola min personliga favorit.

   Radera
 6. Jag tror att det är bästa att gå och fiska nu ! Aktiekurserna är på ansträngda nivåer och jag väntar till hösten för att ev. köpa mer. Låt inte pengarna bränna i fickan....

  SvaraRadera
  Svar
  1. T.o.m. fisken har nappat dåligt hittills... Tur att det finns gräs att klippa i alla fall. :)

   Radera
 7. Jag tror stenhårt på Connecta både ur direktavkastningssynpunkt och kursmässigt. Siktar på 65 kr 2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg att bl.a. Placera.nu var positiva till bolaget och aktien; https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=248446&fromPage=newsModule

   Radera
  2. Aktien ser intressant ut, bolaget inte. 3 Vdar på kort tid. Stora namn som hoppat av. Helt nytt lönesystem från våren som upprört många av de seniors konsulterna. Jag kan självklart ha fel, men då jag är i branschen så skulle jag inte ta i Connecta med tång!

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
 8. Förutom bolagen som John nämner så tycker jag Intel har fått lite väl mycket oförtjänt stryk.Jag räknar med att de inte bara lägger sig och "dör" utan att de kommer igen med besked när det gäller nya chip. Det ryktas bla om en ny "cutting edge" 22nm chip som är på gång. En utdelning på 3,9-4,0% till dagens kurs tycker jag är helt ok.

  Kanske borde man blicka på norska bolag nu när deras krona är svar vs SEK.
  Mvh/Xo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, några av de norska bolagen jag har i min bevakningslista är ju på ok nivåer redan som det är.

   Radera
 9. Vindkraftsbolagen Eolus och Arise värderas kring 70% av eget kapital. Elpriserna har varit nedtryckta de senaste 1-2 åren pga låg efterfrågan och hög tillrinning till vattenkraftsdammarna. Så länge elpriserna inte sjunker ytterligare så känns nersidan skyddad i dessa bolag. Det finns dock en del tecken på stigande elpriser framöver. Lagren i dammarna är nu relativt låga, så en elprisuppgång till hösten skulle inte förvåna. På några års sikt hägrar dessutom fortsatt integrering med granländernas elmarknader i kombination med tysk kärnkraftsavveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Mattias. Jag har inte egentligen tittat närmre på någon av vindkraftsbolagen än. De dras ju tyvärr med ganska kort historik vilket gjort att jag dragit mig för dem, men det rättas väl till med tiden... :)

   Radera
 10. Själv sålde jag av SCA och placerade pengarna i Nordea vid 72 kr. Har varit en fin resa i SCA sedan våren 2011 men nu var värderingen för ansträngd i mina ögon. Kinnevik behåller jag däremot, tycker aktien i dagsläget är rimligt värderad. Däremot skulle jag inte öka på dessa nivåer. Tack för en trevlig blogg!

  SvaraRadera
 11. SBC är ett annat intressant bolag. Rapport kom idag. Krisade rejält för några år sedan men är nu på rätt väg igen. Har gått upp med 200-300% sedan botten men värderingen känns ändå inte ansträngd. P/E är nu kring 10-11. EV/E 7-8. Kassaflödet är starkt. De två huvudägarna har ett avtal om att det inte får ske utdelningar innan man har betat av tillgodokontot hos Skatteverket. Det dröjer ungefär 4 år vid nuvarande vinstnivå. Därefter finns det utrymme för en rejäl extrautdelning, samt årliga utdelningar på 6-7% av nuvarande börskurs. Jag tolkar den blygsamma värderingen som ett utfall av just denna uppskjutning av utdelningar.

  SvaraRadera