tisdag 16 juli 2013

Axfoods halvårsrapport

Axfoods halvårrapport, Axfoods H1 2013, erbjöd väl ingen större dramatik. Man förlängde bl.a. sitt samarbete med OKQ8. Dagab är ju en stor leverantör till många bensinmackar och servicebutiker.

Man förväntar sig att 2013 blir ungefär som 2012. Vinsten som 12 månaders rullande är nu i alla fall 17,88 kr/aktie och balansräkningen är fortfarande helt ok. Kassan uppgår till ca 7,50 kr/aktie (6).

Kursen har passerat 300-nivån och är nu uppe i 303 kr/aktie. Det ger ett PE TTM på ca 17 och en direktavkastning på ca 4% (beräknat på 12 kr/aktie).

Lite sanslöst kan jag tycka att ett bolag som i stort presterar liknande resultat år efter år kan få sin aktiekurs att variera nästan +/- 50%. För ett år sedan var väl kursen mer runt 220 kr/aktie?

Det är dock som Robert Schiller säger "Prices swings more then value". I sådana här lägen så kliar det i fingrarna att försöka "tajma" marknaden, att sälja när man upplever värderingarna börjar bli lite för höga. Själv försöker jag dock hålla mig till strategin att enbart sälja OM det finns andra lämpliga placeringsalternativ.


1 kommentar:

  1. Tycker inte du ska sälja ännu, om du inte anser ett annat bolag avsevärt mkt mer undervärderat. Många, inkl. mig, som gärna hade haft innehav i axfood vid bättre kurser. Så länge du har en fin YOC så tycker jag du ska behålla. Men visst, aktien är väl snarast att anse som en inflationsskyddad obligation, så någon jättehög avkastning kan man nog inte räkna med - utöver fin direktavkastning, givet en låg inköpskurs. Typiskt bolag som jag vill äga när jag har blivit äldre och inte längre nettoköper så mkt, utan lever på/delvis på aktieportföljen.

    SvaraRadera