onsdag 17 juli 2013

Stockholm

Det här blir inget aktierelaterat inlägg utan sommarrelaterat med blandade reflektioner.

Det var många år sedan jag senast var i Stockholm. Nu nyligen var det dock dags igen för en tur med familjen för att uppleva vår kära huvudstad.

Jag upplever Stockholm som en jättevacker stad. I alla fall de delar jag/vi besökte. Skansen,Strandvägen, Gamla stan, Kungsängen m.fl.Vattnet gör naturligtvis sitt till och de många fantastiska besöksmål som finns.För en landsortsbo som en själv så är det upplevelser i varje gathörn. Allt från vaktavlösning på kungliga slottet till väskryckare vid Åhlens huset. Det händer helt enkelt saker hela tiden i sommarvärmen.

Museum och evangemang finns det också gott om. Som en f.d. myntsamlare så var naturligtvis ett besök på Myntkabinettet ett måste. Liksom Kungliga slottet. Naturhistoriska inklusive Cosmonova är naturligtvis också givna besöksmål liksom några till i det stora utbud som finns.

Skansen var visserligen lite av en besvikelse, men vi kanske inte var rätt målgrupp. Eller så var förväntningarna för högt ställda. Fint överlag var det i alla fall.

Människor var generellt sett också hjälpsamma och trevliga och trafiken var inte alls så "hetsig" som jag hade trott. Nej då var det nog värre i t.ex. Malmö som vi också var i för inte allt för länge sedan.

Parkering däremot var ju ett företag i sig. Inte själva bilparkerandet, men att finna någon lämplig. Ringde upp en bekant som bor och arbetar i Stockholm och frågade var stockholmare brukade parkera men tydligen gör man inte det utan väljer att åka kommunalt istället. Lite av en kulturkrock eftersom där vi själva bor så finns det knappt något som går att åka kommunalt samt så ska man någonstans så är det bara att parkera där. Efter någon dag så släppte dock den första förvirringen och det började bli lättare att hitta.

Diskuterade också boende och bostadspriser. Roade mig med att på kvällen kolla igenom annonser. Det verkar svårt att hitta ett vettigt boende i Stockholm och om man gör det så är det rent ut sagt svindyrt! Det sträckte sig från att hyra en 5 rums villa för 30.000 kr/månaden till hyra en bäddsoffa i en 1:a (d.v.s bli inneboende hos någon) för 3.000 kr/månaden. För en annan är det ofattbara summor sett till relation till vad man får i boende. Varför är det så dyrt?

Min förmodan är att det bör hänga ihop med att så många vill bo i Stockholm. Jag antar att man vill bo i Stockholm för att man får jobb där (liksom fallet med den bekante). Följdfrågan blir då finns det fler jobb i Stockholm än i resten av landet? Ja tydligen. I alla fall om man tar en snabbtitt på arbetsförmedlingens Platsbanken. Tydligen finns drygt 1/3 av alla jobb som annonseras på Platsbanken i Stockholms län. Detta i relation till att "bara" 1/4 av alla i Sverige bor i Stockholms län. Det finns tydligen mer jobb per capita i Stockholm. Kanske är detta en del av förklaringen. Kanske finns det någon annan?

Det var hur som helst ett trevligt besök. Stockholm innerstad är en del av Sverige jag gärna gör ett återbesök till. Nu är vi hemma igen och efter att ha gjort lite trädgårdsarbete under förmiddagen så är det väl snart dags att läsa tidningen i hängmattan. Brevbäraren borde passera om en stund.

Några andra som nyss passerade var ett par på cykel. De hade sådana där cyklar som går att hyra på campingen en bit bort härifrån. På dialekten att döma så lät det som om de kom från Stockholmstrakten.  Verkar som om de är på semester här.

Kanske skriver någon av dem, vid sin återkomst till Stockholm, i sin blogg om sin semestertripp ut på landet... Den tanken fick i alla fall mig iden att skriva det här inlägget.

Ha det gott i sommarvärmen vare sig ni väljer vara i storstaden eller på landet!7 kommentarer:

 1. Trevligt inlägg.

  Jag själv är precis i färd med att flytta ner till Stockholm, av den enkla anledningen att jag har fått ett jobb där. Jag kommer att hyra ett rum för 4500 per månad.

  SvaraRadera
 2. Grattis till jobbet! Hoppas du kommer trivas.

  SvaraRadera
 3. Kul med ett positivt inlägg om Stockholm.
  Själv är jag född i, och har bott hela mitt liv i Stockholm så jag har också några reflektioner.
  Kanske också relaterade till aktier och investeringar.
  1. Det är dyrt att bo i Stockholm. Vad betyder det? Jo, att även om man har en bra lön och högre lönenivå rent allmänt i Stockholm så är det en privatekonomisk katastrof för de flesta att flytta hit.
  Och det är en av anledningarna att nästan inga "nya" Stockholmare har kapital över till aktier och investeringar.
  2. Det är dyrt att leva i Stockholm . Ytterligare en faktor som gör att många "yngre" väljer att lånefinansiera även konsumtion.
  3. Det är dyrt med bil i Stockholm. De flesta har inte råd att dessutom ha bil i Stockholm. Vist är kollektivtrafiken bra, men det tar tid med byten att ta sig till jobbet. Inte helt ovanligt med 1,5 timme enkel resa om man bor i en ytterförort. Tar man bilen till stan så kostar P-böter här mellan 550.- för glömt betala på P-plats till 1.000.- för parkering i korsning, och man får räkna med 3-4 böter per år eller en garageplats för 2.200.- per månad.
  Det är inte lätt att bo här om man inte var med från början och köpte lägenheter billigt. alternativet är förlorad restid på 2 till 3 timmar varje dag. Därför kommer tyvärr också Stockholmare att vara underrepresenterade när det gäller framtida investeringar och aktieinnehav. Tänk till innan ni flyttar hit för er egen skull.
  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm man får lite förståelse för varför villapriser och belåningen är som de är också.

   Om man för att få jobb behöver flytta till Stockholm så är det ju sunt att göra så. Alternativet är ju att stå utan jobb och då i förlängningen utan möjlighet till egen försörjning och eget boende. Går det sen inte få tag i ett boende genom att hyra annat än att betala i sammanhanget ganska stora summor i månaden så förstår jag att man hellre väljer att belåna sig för att sedan enbart betala räntor. Rent kassaflödesmässigt så gör det sig ju bättre. Vad villan sen är värd om 5, 10 eller 20 år kan ju sen ingen veta. Det är ju lika svårt att förutsäga som makroekonomi överlag.

   Radera
  2. Mitt på spiken besser1. Sanningen rakt av.

   Radera
 4. Kul inlägg gillar knorren på slutet med de turistande Stockholmarna, Stockholm är en vacker och trevilg stad. Man bör dock bo så man kan ta buss eller tunnelbana utan byte då behöver man ingen bil. Anlednigen till att priserna på bostäder är så höga är ju som beskrivet att det finns många jobb men också att det är en väldigt trevlig stad och det byggs mindre än vad som behövs. Med dagens räntor blir boende kostnaden inte så farlig om man kan pytsa in kontantinsatsen vill säga....

  SvaraRadera
 5. Sthlm är lugnt och dött nu över sommaren, de flesta är på sina sommarställen. Det är lugnt i kollektivtrafiken så här års. Värre i höst till skolstart ;)

  Har bott i Stockholm 3 år nu. Testat på staden och jobben. Håller med besser1 som är uppvuxen i sthlm. Och jag har tänkt om.

  Det är dyrt att leva i sthlm och den "högre lönen" räcker tyvärr inte till för att det ska bli en fördel att jobba i stockholm mot en mindre stad/landsort.

  Det tar ofta längre tid att ta sig till jobbet i kollektivtrafiken. 1 timme-1,5 timme. Med bil har det tagit längre tid.

  Som Besser1 säger bör man ha varit med från början och köpt sig en lägenhet billigt. I dagsläget får du en riktigt dålig start med överbelåning och stress.


  Jag själv ska flytta från sthlm eftersom jag vill ha mer utrymme till investeringar. Vill inte att mina pengar ska jobba i en bostadsrätt i sthlm. Tycker det inte är prisvärt. Min erfarenhet är också att det krävs mindre av en på jobbet på mindre orter. Vilket gör att jag får mer tid till annat i livet. Möjligheterna är bättre på mindre orter idag om du ska "bygga upp din ekonomi".

  Ju mer påläst jag har blivit om investeringar och ekonomi, ju mer har fördelarna med stockholm tynat bort. De som är inne i snurran gillar inte att höra just detta, det blir för jobbigt.

  /Akademikern

  SvaraRadera