fredag 4 januari 2013

Spiltan Räntefond Sverige

För en tid sedan började jag fundera på att eventuellt placera pengar i en räntefond. Se inlägget Räntefonder

Det skulle då dels vara som ett alternativt till sparkonto dels hjälpa till att "binda" pengarna på något sätt. Inte minst nu när vårens utdelningar väntas. Det är lätt hänt att drabbas av "kapitalstress" när utdelningarna trillar in och vilja investera pengar man får tillgång till så snart som möjligt. En placering i en räntefond ska förhoppningsvis skapa en viss psykologisk tröskeleffekt för mig. Vi får se hur det går. Vi får också se om det kommer vara motiverat att placera inkomna utdelningar i en räntefond i väntan på attraktiva värderingar. De attraktiva värderingarna kanske finns då.

Mitt val av räntefond föll på Spiltan Räntefond Sverige. En s.k. kort räntefond som placerar i räntepapper med en löptid under ett år utfärdade i svenska kronor. Förvaltningsavgiften är 0,10% d.v.s. den lägsta jag kunnat hitta. Likviddagarna är tre vilket inte är marknadens snabbaste men passar mig som vill uppnå en viss "inlåsningseffekt". Några av de största innehaven hänförs enligt senaste kvartalsrapporten till räntepapper utfärdade av Getinge, Länsförsäkringar, Svensk Fastighetsförmedling, Volvo Finans, Skanska och Castellum.

Jag vill även i sammanhanget lyfta fram en läsarkommentar från förra inlägget om räntefonder:

"Jag ser korträntefonder som ett alternativ till sparkontot, många av dem är extremt stabila och ger (2.5-3.5) procent per år, mer än de flesta sparkonton. De kommer dock med två stora fördelar: för det första blir det en bättre ränta på ränta effekt än sparkontot då man skattar på allting först när man tar ut vinsten, till skillnad från sparkontot som automatiskt betalar ut ränta varje månad eller varje är. Detta ger ju mer pengar på sikt.

För det andra ger detta möjlighet till skatteplanerande, eftersom man som sagt själv kan välja när man tar ut vinsten.

Men det är självklart ändå alltid tryggast med sparkontot, så personligen lägger jag ca 70% av mina likvida medel i sparkonto och 30% i korträntefonder."


Samt också passa på att tipsa om bloggaren AnotherValueInvestor som har skrivit ett mycket läsvärt inlägg kring räntepapper: Att investera i räntepapper

Själv sätter jag inga mål kring hur mycket som ska/bör sparas i Spiltan Räntefond Sverige. Det får bli det det blir utifrån vilka andra alternativ jag tycker mig se finns. 

Man kan dra paralleller till börsbolag med fyllda kassakistor. Det är lätt hänt att det bli dyra förvärvsköp för de innehållna vinstmedlen som leder till medioker avkastning. Bolag som delar ut och enbart behåller en del av pengarna använder dessa förhoppningsvis till sina bästa ideer och till de som avkastar bäst.

Det ska bli intressant att om en tid utvärdera huruvida jag lyckas bättre med att "hålla i pengarna" och bli mer selektiv i mina köp. Om 2011-2012 har varit år då jag blivit bättre på att enbart köpa i bolag jag anser har tillräcklig hög kvalitet hoppas jag 2013-2014 bli år då jag blir bättre på att köpa till lägre värderingar.

God fortsättning på det nya året!

3 kommentarer:

  1. Består inte Spiltan Räntefond främst av FRN-obligationer? Det är väl få av bolagen ovan som har spreadar så mycket över 100 punkter (antar att eventuella certifikat ligger ännu lägre), i princip blir väl årsavkastningen för den fonden i så fall snarare 2,25 än 3,5 med dagens Stibor 90?

    SvaraRadera
  2. Jo det stämmer. Om jag förstått saken rätt så bestäms räntan var tredje månad i dem. 2,25% kan mycket väl vara ett mer rimligt antagande.

    SvaraRadera
  3. Det där med att skatten blir mindre och att man dessutom kan planera den stämmer inte. Spiltan räntefond delar ut senaste årets uppgång i april varje år.

    SvaraRadera