torsdag 24 januari 2013

Apple vs SCA

Den stora snackisen just nu verkar vara Apples Q 1 rapport som avlämnades i onsdags efter USA-börsernas stängning. Tydligen blev den en besvikelse då kursen snabbt sjönk under torsdagen med ca 10%. Jag sitter inte inne med några insikter kring detta bolag eller dess produkter. Jag äger, såvitt jag vet, inga produkter som tillverkats av Apple. Min bror köpte dock en s.k,. "smart phone" nyligen. Det blev en Samsung. Skulle visst vara en modell som var extra vatten- och stöttålig. Förr eller senare visar det sig väl om det stämmer. Kanske förblir han en trogen Samsung-kund. Kanske kommer han framöver byta till en apple-modell, nokia-modell eller vad det nu kan finnas för fler aktörer då den nuvarande slutar fungera och det är dags att byta igen. Jag har ingen aning. Lika svårt anser jag det är att försöka förutspå framtiden för teknikgiganterna. På pappret ser dock flera intressanta ut sett till vinstnivåer, kassa m.m. Får se hur jag gör där framöver.

Det är dock inte lätt att bygga sig en egen uppfattning om någonting som alla har uppfattningar om. När det gäller just teknikgiganterna kan man ju hitta vilken information/åsikter/förutsägelser man än letar efter, information/åsikter/förutsägelser som bekräftar det man redan anser om bolagen.

Något som inte är en lika het "snackis" är att gå på toaletten och använda toapapper. Visst skulle man kunna spendera tid med att leta upp information/åsikter/förutsägelser om olika toapappers kvalitet, känsla mot huden, absorberingsförmåga o.s.v. men av någon anledning så verkar det inte produceras lika mycket information/åsikter/förutsägelser kring detta som kring teknikprylar. Trots att, så vitt jag kan bedöma, det finns fler människor som har en lång tids erfarenhet av att använda dessa produkter än att använda teknikgiganternas produkter.

Så för att göra en övergång, SCA, som bl.a. producerar toapapper, avlämnade bokslutsrapport idag.

Vinsten för 2012 blev 7,06 kr/aktie.
Utdelningen höjs (styrelsens förslag) till 4,50 kr/aktie

Den mest glädjande siffran var dock rörelseresultatet som steg till 12,26 kr/aktie (10,97).

SCA har en bit kvar men det ser ut som om man sakta växer in i sin nya uniform. Än så länge så är värderingen ingenting som lockar (just nu är kursen på 147,50 kr vilket motsvarar en direktavkastning på 3,1%, PE TTM på 20,9 eller ca 12 gånger rörelsevinsten). SCA behöver enligt mig "växa mer" för att motivera en sådan värdering. På pappret ser det därför dyrt ut och är ingenting som lockar. Det underbara med aktier är ju dock att man behöver ju inte köpa om man inte vill.

Vad är din syn på Apple? På SCA?

12 kommentarer:

 1. Jag är oerhört kluven om Apple och ointresserad av SCA. Jag tror nämligen att det alltid kommer att finnas folk som är villiga att betala mer än mig för SCA eftersom de är så konjunkturstabila.

  Värderingsmässigt tycker jag att Apple är riktigt, riktigt hett. Däremot så har jag aldrig varit en person som förstår charmen med Apple. Förra året sved det rejält att jag inte började på mitt jobb ett år tidigare eftersom jag då antagligen köpt Apple-aktier.

  Däremot så har Apple släppt många av de fördelar som gjorde företaget så populärt i "mina" kretsar vilket återigen gör det svårt för mig att bestämma mig för vad jag tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också kluven till Apple. Värderingssmässigt och på nuvarande meriter är bolaget väldigt lockande. Samtidigt ringer det varningsklockor i huvudet; att det inte passar mig. Jag har alltid varit lite aversiv mot teknik och finansbolag så det vore i så fall en tröskel att kliva över. Sedan brukar jag påminna mig: Vid osäkerhet, stå över och invänta något som känns mer säkert. Man förlorar ju inte pengar på det sättet, utan de sparas ju bara till ett mer "rätt" tillfälle.

   Radera
 2. Blir inte värderingen av SCAs rörelseresultat något högre än 12 om du justerar för SCAs skuldsättning (EV/EBIT)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det stämmer. Jag är i regel för lat för att räkna ut det korrekta EV-värdet. Dels beror det på att jag inte ens brukar titta närmare på bolag med t.ex. stora skulder, dels så ger det mig en fingervisning ändå huruvida det är dyrt eller billigt.

   Radera
 3. Älskar SCA. Håller både med och inte med om att värderingen är för hög. Ja, för hög om man idag skulle köpa den som utdelningsaktie. Nej, inte för hög med hänsyn till krasch-stabiliteten.

  Jag minns inte exakt hur mycket skog SCA äger, men det är i storleksordningen 5-6% av Sveriges landyta. Det är enormt. Om man tittar på vad mindre skogsfastigheter brukar kosta, så värderas själva verksamheten till knappt ingenting alls.

  Om man vill bygga en diversifierad portfölj, med allt från aktier och räntepapper till fastigheter och commodities, så är SCA intressant både som en investering som ger avkastning och som en värdesäkring. Genom att äga x promille av SCA, så äger man indirekt x promille skog. Det är inte så dumt. Betydligt enklare än att äga en skog direkt.

  Själv är jag ointresserad av Apple-aktien. IT-aktier har jag bränt mig tillräckligt på för 10-12 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som utdelningsaktie tror jag den sällan varit jättepopulär. Runt 4,5% är väl bland det högsta man lyckats få i direktavkastning samt så har ju utdelningstillväxten inte varit jättehög. Stabil som få håller jag dock med om att den är.

   Skog är trevligt. Hade jakträttigheter följt med aktieinnehav i SCA så tror jag vi sett än högre multiplar på värderingen. ;)

   Tråkigt att höra om erfarenheterna kring IT-aktierna. :/

   Radera
 4. Jag köpte en post i SCA för ett par år sedan då den handlades till ~80kr.

  Dock var jag då student så hade inga stora summor att röra mig med därför är det i rena pengar inget jag kan gå i pension med.. Men fina procent är det allt ;)

  Ja kan det hela lite för dåligt men de har ju de senaste åren genomgått en mindre förvandling från ren pappersmassa (wellpapp etc) till att ha viktat om sig mot hygienprodukter. Jag tror de kan ha en långsiktig fördel iochmed deras stora råvaruinnehav och om hygienbranschen faller väl ut så borde de låga marginalerna från wellwapp vara bortblåsta vilket kan motivera ett högre pris.

  Några exakta nivåer kan jag inte uttala mig om då jag är alldeles för dåligt påläst. Men jag har en gnagande känsla av att SCA nog kan generera en hel del pengar de närmaste 10 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju possenten som räknas, som de säger... :)

   SCA kan nog generera en hel del pengar ja. Ett fint bolag. Jag kommer inte tveka att öka när/om aktien faller i kurs.

   Radera
 5. Jag tror fortfarande mycket på Apple, och förutom att man ser iPhones i var mans hand så upplever jag att de har väldigt trogna kunder. Jag funderar själv på att köpa in mig nu när värderingen ser riktigt fin ut. Avvaktar till nästa vecka och funderar över helgen.

  Dock har jag en annan fråga till dig. Har ställt samma fråga till flera andra bloggare jag uppskattar:

  För en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.

  I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
  Tacksam för alla tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man ska aldrig ha för bråttom. Missar man ett tilfälle så kan man ju alltid vänta på nästa, i densamma aktie eller en annan.

   Som nr 1 lär du säkert få The Intelligent Investor som svar på många håll. Även jag rekommenderar den. Önskas något annorlunda men tillika läsvärt och lättsmält så rekommenderar jag böckerna F Wallstreet och The Single Best Investment.

   Radera
 6. Angående SCA och ägd skog. Enligt hemsidan äger de 2,6 miljoner hektar (i Sverige). Snittpriser för sålda skogsfastigheter i hela Sverige 2010 var 53 000/hektar, och snittet i Norrland (där jag uppskattar att den mesta SCA-skogen ligger) var ca 25 000/hektar. Dessa två olika siffror ger ett totalvärde på skogen på 137,8 Miljarder resp. 65 Miljarder. Totalt värde med dagens kurs på SCA är ca 105 Miljarder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den beräkningen!

   Radera