fredag 25 januari 2013

Fredagsfunderingar

Fredag igen och det känns dags för några allmänna noteringar kring den senaste händelseutvecklingen. Vem vet. En dag kanske man finner det intressant att gå tillbaka och läsa hur man tänkt.

I vilken ände ska jag börja? Kanske i norra änden...

I Pajala har man tydligen kommit underfund med att det krävs mer pengar, mycket mer pengar för att få igång gruvan där ordentligt. Northland Resources aktie sjönk som en sten, eller ska man kanske säga som en asteroid med krasch-kurs - jorden, djupt ned i jorden.Tror kursen låg närmare 1 kr nu senast jag tittade. Detta att jämföra med ca 7 kr i början av året.

På ren tur så sålde jag av mina aktier tidigare i år (Omstöpning i depån). TUR säger jag för detta var ingenting som jag förutsåg, långt ifrån. Jag trodde (som de flesta andra också tydligen) att finansieringen var löst i och med nyemissionen förra året. Lärdomar jag dragit och som jag gärna förmedlar vidare finns i ett inlägg från förra året: Tankar kring Northland Resources

Jag noterar dock att genom att följa mina s.k. ratingkriteriet (och sälja innehav som ej passar in) så har jag besparat mig själv en kännbar förlust/upplevelse.

En erfarenhet jag gjort, och som jag är inne på i inlägget ovan, är att när det saknas en tydlig huvudägare och ett bolag ägs av en mängd institutionella ägare så kan det hända saker och det snabbt.

En annan är att det ledningen säger och förmedlar gäller, tills ledningen säger och förmedlar någonting annat. Oavsett om det gäller kapitalbehov eller utdelningspolicy så ska man inte gå så mycket på vad ledningen säger. Inte ens siffror, hårda siffror i från bokföringen gäller egentligen eftersom förutsättningarna snabbt kan förändras. Ha därför alltid, ALLTID, någon form av margin of safety. Kan man inte för sig själv och andra definiera vad denna säkerhetmarginal består utav så finns den inte. Detta är förstås lättare sagt än gjort. Om två, tre, tio år så kommer jag antagligen fortsätta upprepa detta mantrat för mig själv. Samt förbanna mig själv i efterhand när jag inte praktiserat det.

Denna enkla förhållningsregel är så lätt att uttala, så lätt att intellektuellt förstå, men ack så svår att praktisera. Lika svår som en lätt salongsberusad singelkille skulle ha att säga "nej tack" till att följa med den tjej han spanat in en hel kväll hem, om frågan skulle komma.

Nästa vecka så bjuder Fortum i alla fall upp till dans (bokslutsrapport). Just nu anser jag personligen att Fortum handlas på attraktiva nivåer. Dock så har jag redan en ganska god exponering mot Fortum så något ytterligare köp där har det inte blivit på ett tag. Jag har ingen brådska. Jag kan gott vänta på bokslutsrapporten. I värsta fall så mottas den väldigt positivt och värderingen stiger och då behöver jag inte köpa. Kanske så kommer det förslag till en utdelningssänkning. Då kan jag ta ställning då till framtidutsikterna med den vetskapen.

Vad kan jag mer behandla en sådan här kväll. Ja säg det. Kom gärna med förslag! Det är lätt att man "snöar in" på gamla tankebanor. Jag har dock, i brist på attraktiva köpkandidater i Norden, försökt att bredda mig genom att lite lätt titta på amerikanska bolag.

Förutom teknikgiganter så som Microsoft och Apple så har bolag som Xerox, Corning och Marvell Technology tilldragit mig sitt intresse. Antagligen blir det inte mer än så. Det senaste köp jag gjort var i Berkshire Hathaway. Det i kombination med räntesparande/fonder är det smartaste jag kommit på att göra i nuläget.

Via Berkshire Hathaway får man ju också en ganska bred exponering. Coca Cola, IBM, American Express m.fl. finns ju där som underliggande innehav. Vad som än händer de närmsta åren i toppen på B.H. så fortsätter ju de underliggande innehaven leverera. Troligen både i vått och torrt. Vad jag tycker är en helt ok värdering av Berkshire Hathaway under nuvarande omständigheter står här: Värdering av Berkshire Hathaway

Sist men inte minst vill jag så här på fredagskvällen även slå ett slag för alla de många andra aktiebloggare som finns i bloggosfären. Jag läser många och begrundar. Jag lär mig mycket. Ibland känner jag igen mig själv. Ibland verkar vi leva på helt olika planeter. Ibland undrar jag hur de tänker. Ibland funderar jag på om jag ska lägga ned eftersom jag ändå inte har något att komma med i jämförelse. Här är, enligt mig, några av veckans höjdpunkter:

Lundaluppens bevakningslista Januari 2013 - Även Lundaluppen fick Apple och SCA som var sina motpoler i denna sammanställning. Det Lundaluppen skriver, läser jag med eftertanke.

40procent20år har köpt Svedbergs och Apple - Det fria kassaflödet står i centrum. När 4020 köper något är det värt att ta en extra titt på vad det är som lockar.

Defensiven funderar på teknikgiganterna - Är teknikgiganterna billiga? Defensiven och jag dras ibland till samma sorts bolag även om Defensiven har en en bredare sökradie än vad jag vanligtvis har.

Analys av Tesco - Aktiefokus analyserar Tesco. Oavsett bolag så är det alltid gediget skrivna analyser.

Äga min tid köper BP - Alltid läsvärda inlägg från Äga min tid. Månadssparar visserligen en summa som är antagligen mycket större än vad de flesta andra klarar av att göra vilket ibland får mig att fundera om strategin vore annorlunda om så inte vore fallet.

Tankar om Apple - Another Value Investor sammanfattar Apples Q1 rapport. En person med stort fokus på några bolag.

Om mitt bloggande  - Aktieingenjören funderar kring bloggandet.

Gustavs aktieblogg  - Nu senaste introducerar Gustav en tysk frisörkedja för oss. Fråga mig inte var han hittar allt... Intressant att läsa är det dock alltid.

Viktiga frågor - Viktiga frågor behandlar en rad ämnen utifrån sin syn.

Sammanfattning Mekonomen - Värdebyrån tittar närmare på Mekonomen.

Trevlig helg!
6 kommentarer:

 1. Ja Northland Resources var inget kul innehav i portföljen igår. Inte idag heller förvisso men jag sålde mitt innehav direkt i morse och köpte Autoliv istället. Alla verkar ha blivit lika förvånade över nyemissionen. Blir intressant att se vilka villkor som kommer att gälla vid nyemissionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herregud vilket kursras. Själv fördelade jag pengarna efter min försäljning på Berkshire Hathaway, Räntefond och Kassa.

   Radera
 2. Jag tror att det är av stort värde att ha ett antal sållningskriterier för vilka bolag man överhuvudtaget väljer att ta i med tång. Dina analyser med dina investeringskriterier fångar upp väldigt mycket bra aspekter på ett objektivt sätt som gör att Northland mfl. hade ratats på ett tidigt stadium. Jag filar själv på ett inlägg om kriterier för att sålla bort bolag och inser att jag själv behandlar det på ett ganska luddigt sätt, men några strikta kriterier borde man ändå ha, t.ex.:

  - Har gått med vinst överhuvudtaget (EBIT-nivå)
  - Inte nyemission (avknoppningar undantaget)
  - Rimlig skuldsättning
  - Rimlig ROE
  - Ökar antal aktier
  - Är ledningen trovärdig

  Om man inte höll sig borta från Northland tidigare så kan man ju strunta i dem nu då de dels inte har gått med vinst, dels kräver nyemission och dels har en ledning som inte är trovärdig längre (om de var det tidigare, vilket jag inte har någon uppfattning om). Jag förstår att folk är sugna för om man räknar på bolaget givet att allt klaffar så såg det ganska billigt ut tidigare.

  Perfekt spekulationsbolag dock och många på börssnack gråter blod. Det är dock inte sista gången något sådant sker (och inte första heller) och man måste åtminstone försöka förstå det själv innan man kanske försöker påpeka det för någon annan :-)

  ...Så fundera inte på att lägga ned nu, utan fortsätt med det du gör :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag håller förhoppningsvis på i ett bra tag till. :)

   Att bena ut kriterier kan ju ta ett tag. De ska ju passa en som person också om man ska ha någon chans att följa dem. :)

   Radera
 3. Nä Northland hade jag tusen missa men har fått min beskärda del av bottennapp på andra liknande bolag.

  Tror det var 40% som skrev en artikel om alliance oil och emissioner som fångade mitt intresse har sedan dess varit vaksam mot detta.

  Rent generellt försöker jag undvika sllt för små/nya bolag då de i mitt fall totalt sett inte varit speciellt lyckosamma även om ett och annat har fungerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peppar, peppar så har mina misstag i mindre bolag inte varit alltför kostsamma men de har ändå begåtts. :/

   I det här fallet har jag ju dock haft exceptionell tur kan jag tycka ändå. Jag kunde ju lika gärna ha fått för mig att skjutit upp försäljningen än längre...

   Hade detta sen blivit känt hade jag sålt på en gång eftersom förtroendet för ledningen var som totalt bortblåst.

   Radera