lördag 1 september 2012

Köp aktier vid kriser

Vid politiska och/eller finansiella kriser så brukar det i regel vara läge att köpa aktier. I alla fall om man har ett lite längre tidsperspektivet med sitt innehav.

För den intresserade så finns flera exempel på kriser och hur de påverkat aktiemarknaden i David Dremans bok Contrarian Investment Strategies. Att gå in på botten är antagligen i stort sett omöjligt, men även om man inte prickar helt rätt utan använder sig av en strategi mer likt s.k. "dollar cost averaging" under krisperioden så har det, i alla fall historiskt sett, lönat sig väl.

Frågan är hur man känner igen en kris?



Nedan följer några punkter som kan vara kännetecken för kriser och då det kan vara läge att köpa aktier :

Fokus på kurser inte värde - Det är mycket prat om att, och förväntan på att, kurserna ska gå ned och lite prat om vad bolag eventuellt kan vara värt.

Krisen anses vara unikt - Den händelse som utlöste krisen är någonting som "aldrig" inträffat förr. Situationen anses i det allmänna medvetandet och i media vara något nytt och unikt som ingen vet hur man ska lösa. Den allmänna uppfattningen är också att inget kommer bli sig likt igen.

Media är "all over it" - På i stort sett varenda nyhetskanal så dominerar nyheter om krisen. Det är svårt att undgå det i mediabruset. M.a.o. man behöver inte vara rädd för att "missa" att det är en "kris". Kriser skapar nämligen rubriker, rubriker säljer, säljande skapar mer reklamintäkter. Det finns gott om incitament att förmedla att det finns problem.

Panikkänslor - Man får själv känslan av att man bör agera. Agera för att skydda sig. Det är högst mänskligt. Den som inte hade en förfader som lät reptilhjärnan ta över och sätta kroppen i flykt när rovdjuret närmade sig lever inte idag.

Ifrågasättandet av tillgångar - Vid kriser så ifrågasätts ofta balansräkningar och dess "verkliga" värde. Stämmer det verkligen att bolaget har si eller så mycket i tillgångar? Vad är värdet på det? Hur ser landets finansiella situation ut egentligen?

Känner du till fler kännetecken på att man befinner sig i en s.k. kris?




9 kommentarer:

  1. Alla de där punkterna är ju uppfyllda för tillfället och så långt mitt förstånd räcker så verkar det följaktligen som att väldigt många bolag är lågt värderade för tillfället! Stora konsumentjättar är det inte, men energibolag och nordiska bolag generellt är ganska så lågt värderade.

    Om man inte själv är överdrivet drabbad av krisen så är det nog läge att köpa! Själv har jag nu 100 % aktier i min portfölj, vilket inte har hänt tidigare och alla köpen har varit mycket lätta att motivera värderingsmässigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig om att det är en kris i dagsläget, frågan är om krisen kommer förvärras ytterligare och pågå i flera år till, en slags utdragen seg kris. Men vist kan det vara idé att köpa på sig billigt nu

      Radera
    2. De är nog lika uppfyllda som de var sommaren 2008. Det svåra med "contrararian" strategier är att de är självuppfyllande. Innan varje stor uppgång som följer på en stor nedgång så är det naturligtvis en period då alla är som mest negativa och tvärtom. Det svåra är att veta om var i upp- respektive nedgången man befinner sig.

      Själv tror jag marknaden är orolig för tre faktorer: Eurozonens upplösning, "fiscal cliff" och en hårdlandning i Kina. Trots att det pratas mycket om dessa är fortfarande konsensus att alla dessa kommer att ordna sig någorlunda. Skulle marknaden börja prisa in att någon av dessa verkligen går snett kan marknaden falla kraftigt. Vad som skulle hända om alla tre gick snett vill jag inte tänka på. Sannolikt skulle det leda till århundradets köpläge. Vi får se!

      Radera
  2. Har själv funderat på om inte framgångsrika värdeinvesterare är genetiskt defekta. Vi skulle sitta och fundera istället för att springa om katastrofen kom. Vi är nog inga känslomänniskor, utan ofta lite flegmatisk lagda.

    Har själv som mål att köpa när blotta tanken på aktier gör en direkt fysiskt illamående.
    Kalle56

    SvaraRadera
  3. dagens situation känns lite speciell.. Stor oro kring makro men samtidigt höga värderingar i USA (schiller PE10 över 21). Fast det är nog lägre värderingar i Europa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min spontana känsla är att börsen generellt blivit allt mer känslig för makro-nyheter. Backar man några år så känns det som det var mer fokus på bolagens rapporter och att det var de som drev kurserna kortsiktigt, inte makro på samma sätt.

      Radera
  4. Du tar ju delvist upp det Spartacus men en sak som jag tror kan vara värt att nämna är att i en kris så sjunker ALLA aktiekurser, även om ett enskilt företag i sig inte påverkas relativt mycket. Att Eurokrisen skulle påverka bankerna är självfallet, men inte lika uppenbart som att de skulle jätte-direktpåverka t.ex. SCA, Carlsberg, Johnson & Johnson, etc.

    SvaraRadera
  5. Denne krisen tycker jag är svår. Man ser den i vardagslivet men finanssektorn verkar leva sitt eget liv speciellt då alternativen till börs minskar?

    Gjorde en enklare analys på GE idag menst då jag fiskar efter ett globalt företag med liknande inriktning. Hur som helst fastnade jag för en av kommentarerna i en av köp (GE)artiklarna hos seeking alpha (fritt översatt) "hur kunde jag underskatta ett företag som säljer nästan 1/3 av vad det sålde för 12 år sedan"

    Det där tycker jag man upplever med flera även svenska företag, sitter alla förväntarsig ha aktier som inflationsskydd eller hur kan de höja kurserna på aktier med krympande försäljning och vinst där ingen vändning syns i horisonten?

    SvaraRadera