tisdag 11 september 2012

Kurslitteratur inom Aktiekunskap

Efter att ha tittat på vad för läsning Bill Ackerman rekommenderar så kikade jag runt lite på vad det erbjuds för kurser inom den akademiska världen (kurser som ger högskolepoäng, ej via Aktiespararna, Medborgarskolan m.fl..) som behandlar aktiekunskap, eller anknytande områden (Redovisning, Corporate Finance, Mikroekonomi m.m.). Det är naturligtvis ett jättebrett område men nedan följer ett axplock av böcker som ingår i dylika kurser på några olika svenska universitet. Även om det naturligtvis skiljer sig något från kurs till kurs så är de förhoppningsvis relativt representativa på vad som är gångbart som kurslitteratur i den akademiska världen.



Årsredovisning i aktiebolag och koncerner av Rune Lönnqvist. "Författarens ambition är att ge läsaren kunskaper och verktyg för att läsa årsredovisningar. Som läsare av årsredovisningar är det viktigt att vara orienterad om huvuddragen i de värderingsregler som numera används i svenska årsredovisningar. Fokus i boken ligger på regelverket för de börsnoterade företagen men även regler för onoterade bolag behandlas."

Kalkylering för produkter och investeringar  av Rune Lönnqvist m.fl. "Denna bok ger en introduktion till centrala begrepp och samband inom kalkylområdet. Författarna försöker skapa förståelse för hur intäkter och kostnader skall sammanställas i skilda typer av beslutssituationer, för att på ett så korrekt sätt som möjligt kunna mäta det enskilda beslutets lönsamhet. En teoretisk modell introduceras som sedan utvecklas för praktiska tillämpningar i produktkalkylering, investeringskalkylering,projektkalkylering och prissättning i olika konkurrenssituationer."

Resultat, kapital och kassaflöden  av Dag Smith "Boken ger en lättillgänglig introduktion av centrala begrepp i redovisning med tonvikt på betalningsströmmar, resultat och förändringar i företagets tillgångar och skulder. Den betonar sambandet mellan intäkter och kostnader å ena sidan och förändringen av företagets nettotillgångar (tillgångar minus skulder) å den andra. När dessa samband klargjorts behandlas innebörden av begreppet eget kapital och tekniken dubbel bokföring. Den senare ses som ett sätt att beskriva de samband som behandlats tidigare i boken. Vidare behandlas resultatmätning i tillverkande företag och boken avslutas med ett kapitel om kassaflödesanalys och nyckeltal." 

Allt du behöver veta om aktier  av Ingvar Karlsson. "Idag äger i stort sett alla svenskar aktier, antingen direkt eller indirekt via fonder. Grundläggande kunskaper om aktier gör aktieägandet intressantare och förhoppningsvis också lönsammare. Syftet med Allt du behöver veta om aktier är att läsaren verkligen ska lära sig det väsentliga om aktier."

Investerarens uppslagsbok  av Jonas Bernhardsson. "Investerarens uppslagsbok är det enda svenska uttömmande uppslagsverket inom börs och finans. Boken spänner över de flesta svenska ord samt en mängd internationella begrepp som sällan bemödas översättas till svenska. Drygt 2 100 svenska och internationella ord och begrepp förklaras utförligt."

Tradinghandboken  av Johnny Thorssell och Peter Nilsson. "Tradinghandboken bör läsas av alla som vill handla med aktier i ett kortare tidsperspektiv. Tradinghandboken handlar om kortsiktig handel (trading) med aktier och aktierelaterade värdepapper. I boken förklaras på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt hur tradern ska resonera under hela tradingprocessen: från att välja ut aktier till att följa upp affärens utfall." 

De ekonomiska ideernas historia  av Martin Kragh. "Människan har genom alla tider resonerat kring ekonomiska fenomen. Denna bok spårar framväxten av ett ekonomiskt tänkande genom historien, från dess tidigaste rötter i filosofi, juridik och teologi. Vi lär känna några av ämnets mest namnkunniga representanter - som Adam Smith, Thomas Malthus och John Maynard Keynes - men även mindre uppmärksammade tänkare som Ibn Khaldun, Henry Thornton och Joan Robinson." 

Företagsvärdering med fundament analys  av Henrik Nilsson m.fl. "Denna bok behandlar ämnet företagsvärdering och aktievärdering. Ett stort antal metoder och modeller som finns tillgängliga för värdering av företag och aktier presenteras utförligt. Boken behandlar bland annat diskonteringsmodeller baserade på företagets utdelningar, kassaflöden eller residualvinster, substansvärderingsmodeller, samt ett antal förenklade modeller för avkastningsvärdering, t.ex. jämförande värdering."

Investment Valuation  av Aswath Damodaran. "The definitive source of information on all topics related to investment valuation tools and techniques. Valuation is at the heart of any investment decision, whether that decision is buy, sell or hold. But the pricing of many assets has become a more complex task in modern markets, especially after the recent financial crisis. In order to be successful at this endeavor, you must have a firm understanding of the proper valuation techniques." 

Principles of Microeconomics  av Ben Bernanke m.fl. "Now with an increased focus on international trade, this microeconomic principles book is suitable for all undergraduate economics students."

Arbitrage Theory in Continuous Times  av Tomas Björk. "The third edition of this popular introduction to the classical underpinnings of the mathematics behind finance continues to combine sound mathematical principles with economic applications. Concentrating on the probabilistic theory of continuous arbitrage pricing of financial derivatives, including stochastic optimal control theory and Merton's fund separation theory, the book is designed for graduate students and combines necessary mathematical background with a solid economic focus."

Corporate Decision-making with Macroeconomic Uncertainty  av Lars Oxelheim m.fl. "This Macroeconomic Uncertainty Strategy, or MUST, enhances firm value by allowing management and external stakeholders to distinguish between changes in the intrinsic competitiveness of the firm and changes in performance caused by macroeconomic fluctuations. These fluctuations, manifested as changes in exchange rates, interest rates, and inflation rates, are beyond management's control, but they have a substantial impact on performance.The book includes methods to identify the impact of these fluctuations, to develop strategies for macroeconomic risk management, to develop reports to external stakeholders, to evaluate the relative performance of subsidiaries and business units in multinational companies, and to evaluate performance as part of the due diligence process in an M & A context."


Åsikter? Har du läst någon av dem? Duger ovanstående som en bra start för någon som vill få en bred inblick i aktier och relaterade ämnen? Rekommenderar du någon annan bok? Har man någon nytta av högskolekurser relaterade till aktier/redovisning/finanser och vad i så fall har man mest nytta av om man vill bli en bättre "aktiesparare"?

17 kommentarer:

  1. Måste bara ta tillfället i akt att tacka för en riktig bra blogg!Brukar läsa dina inlägg med stort nöje:) Mvh Alexus

    SvaraRadera
  2. Böckerna av Lönnqvist och Smith hade jag när jag pluggade i Uppsala, och de tråkade ut mig något fruktansvärt. Även om innehållet är ok så är pedagogiken usel. Jag vet dock inte om det finns bättre alternativ på svenska, eller om man är hänvisad till engelska.

    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst Investment Valuation av Aswath Damodaran men däremot Corporate Finance av samma författare och den var bra om man vill veta hur man tar en årsredovisning och ska värdera ett företag. Dock är den tung och inget jag skulle rekommendera som söndagsläsning precis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Jag brukar läsa hans blogg "Musings on Markets". Han har intressanta tankegångar.

      Radera
  4. Det finns en distanskurs via linneuniversitetet som heter något i stil med Aktiekunskap 1 och 2. Jag läste både kurserna och även om det är basic så var det bra nivå eftersom jag var nybörjare då. Det som som jag tycker om med kurserna var att det var bredd i dem. Det gick igenom alla grundläggande begrepp från FA, pensionssystemet, Fonder, Teknisk analys och beräkning vid optionshandel osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kurstipset. Kan kanske vara något att titta närmre på. :)

      Radera
    2. Själva aktiedelen kommer vara överkurs för dig, men som nybörjade är det bra att få kolla på alla delar. Speciellt Teknisk Analys och hur derivatainstrument fungerar och hur man räknar på dem/ ställer ut positioner osv. Sen kan man göra sin egen bedömning om vad som passar sin stil. Det är viktigt att få grundläggande koll på alla delar. Man ska ju som sagt "lära känna sin fiende..."

      Radera
  5. Resultat, kapital och kassaflöden av Dag Smith har jag försökt mig på men den är så jäkla torftigt skriven att den är oläsbar. Trots att jag är van vid ganska torr facklitteratur är det en bok som jag förmodligen aldrig kommer lyckas ta mig igenom. Med tanke på att aktier/bolagsanalyser är mitt största intresse sedan en tid tillbaka är det ganska talande för hur den är.

    Innan jag köpte boken hade jag blivit förvarnad om dess torftighet, men det var värre än vad jag hade väntat mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe, ok en stor varningstext bör finnas på den boken då. :)

      Radera
  6. Jag har läst den första boken i listan: "Årsredovisning i aktiebolag och koncerner av Rune Lönnqvist" och tyckte inte om den. Det mest irriterande är att boken går direkt på koncerner vilket är relevant men samtidigt försvårar inlärningen.

    Skulle jag läsa in mig på redovisningar igen sås kulle jag nog först leta upp en bok för småföretagare om bokföring och sedan ta Lönnqvists bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj då ännu en tungrodd bok då. :/

      Radera
  7. Amenc och Le Sourd: Portfolio Theory and Performance Analysis

    Troligtvis lite för mycket matte för de flesta dock.

    /Vat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, tack för tipset Vat! :)

      Radera
  8. interpretation of financial statements av benjamin graham

    SvaraRadera
  9. Jag har läst flera av dessa böcker och tycker att de är sååå tråkiga och tunglästa att man nästan går av.Många läser dem, analyserar bokslut m.m. Får de en överavkastning på sina placeringar ? Hm, jag är inte så säker.
    Hur vore strategin att försöka tänja på vårt "placerartålamod" och vänta ut marknaden tills den niger riktigt ordentligt och då köper vi vår favoritbolag med uppsamlade dividendpengar och lite annat? Sedan sätter vi oss ned och väntar på dividenderna,precis som Ferdinand under korkeken. Kanske en strategi lika bra som någon annan ?

    SvaraRadera