torsdag 30 augusti 2012

Value Investing Class 2012

För ett par dagar sedan fick kursdeltagare på UC Davis Value Investing Class möjligheten att lyssna till Mohnish Pabrai och Guy Spier. Båda två är tämligen välkända s.k. värdeinvesterare, liksom inspirerade av Warren Buffet..

Monish Pabrai är också författare till boken The Dhandho Investor.

Monish är från början ingenjör men tog vid 30-års ålder tycke för investeringar och blev då främst fascinerad av Warren Buffett. Monish har sedan dess, genom att som han själv säger, kopiera Warren Buffett, lyckats generera en väldigt bra avkastning i sitt Pabrai Investment Fund.Monish är också en av dem som starkt förespråkar användandet av s.k. check-lists för att undvika dåliga investeringar.

Guy Spier har i sitt Aquamarine Fund också inspirerats av Warren Buffett. En intressant inställning han har är att inte prata om investeringar han gör. Genom att utåt tala om vad man köpt så löper man större risk att "fastna" i sitt tänkande och därmed försvåras uppgiften att omvärdera situationer och bolag som förändras. Tydligen har vi människor en större tendens till att hålla kvar åsikter och föreställningar som vi varit publika med än sådant som vi enbart hållit för oss själva. Om detta är en verklig mental "brist" hos oss människor så verkar det inte vara en så bra att ide´blogga om sina köp och innehav.

Hur som helst, här kommer de i en webb-sändning från 22 Augusti i år, riktade till MBA studenter som går kursen Value Investing.2 kommentarer:

  1. Intressant synpunkt från Spier, jag tycker dock att det finns en fördel att formulera sina tankar inför andra. Lyckas man, så är idéerna förmodligen genomtänkta och sunda, misslyckas man så bör man ompröva sina beslut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också Spier har en intressant synpunkt. Dock är det ingenting jag själv anammat då jag också, än så länge i alla fall, ansett att genom att skriva ut hur man agerar och tänker blir "skarpare".

      Radera