fredag 24 augusti 2012

Fredagsfunderingar

Det har inte blivit många inlägg på senare tid, men aktiviteten har inte varit lägre för den sakens skull.

För ett tag sedan passade jag på att ta in G&L Beijer i portföljen. Jag hade tidigare lite frågetecken kring ledningen och hur pass aktieägarvänliga de egentligen varit genom att ta in Carrier som storägare (dotterbolag till United Technology Corporation). Efter närmare eftertanke har jag kommit fram till att, ja det är troligen den mest aktieägarvänliga åtgärden. Man får en del synergier och ser ut att få ta över delar av deras europeiska verksamhet. I mångt och mycket blir G&L Beijer Carriers förlängda arm i Europa. Som brukligt är med nya innehav så är G&L Beijers andel av portföljen ringa inledningsvis.

Jag har sålt en tredjedel av mitt innehav i SCA. När kursen nådde 121 kr slog "taket i" och min bedömning är att SCA långt ifrån bevisat att man förtjänar en sådan, enligt mig, hög värdering. Om kursen är än högre om ett halvår säljer jag troligen av ytterligare en tredjedel.  Försäljningar p.g.a. att man anser ett bolag vara övervärderat är dock lurigt. Det kan mycket väl hända att bolaget "växer in" i sin värdering och man aldrig mer får chansen att köpa in sig "billigt".


Ekornes är fortsatt intressant att följa. Jag räknar i detta fallet med en utdelningssänkning, men det jag tänkte poängtera här är de ofta oerhört stora glappen som är mer eller mindre ständigt i köp och säljordrarna.Det är i stort sett omöjligt att säga om kursen går upp eller ned. Allt beror på vad för dagen sista slutkursen blev. Vilket ger stora kast procentuellt sett för det innehavet.
6 kommentarer:

 1. Kul att G&L Beijer åkte in i portföljen:-)

  Satt själv och fingrade på köpknappen på Ratos idag, men slog aldrig till. Kanske gör det snart.

  SvaraRadera
 2. Ja vem vet snart har jag kanske även köpt på mig ett afrikanskt eller australiensiskt bolag. ;) Grattis i efterskott förresten såg att du ändrat från 35-årig till 36-årig på din blogg. :)

  Angående Ratos, en gammal video från en bolagsstämman där Arne bl.a. berättar om affärsmodellen kan kanske vara av intresse: http://www.ratos.se/sv/Diverse-sidor/Flashsidor/Ars_arne2/

  SvaraRadera
 3. Har kikat på Ekornes för ngt år sedan. Men plockade bort den från listan just pga likviditeten som är smått bisarr. Har svårt för att äga aktier i ett bolag som har sådan typ av spread i pris. Sen må det vara hur bra bolag som helst:)

  Det kan inträffa att man vill sälja aktien om man inet är nöjd och då är det ingen enkel uppgift. Lika svårt är det att snitta in sig på ett bra sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan bli ett dilemma. Spreaden hos Ekornes är nog bland det största jag någonsin haft i ett innehav.

   Radera
  2. Angående Ekornes så tycker jag framtiden ser ganska mörk ut, på ett kortare perspektiv. Bolaget tappar hela tiden omsättning och i senaste halvårsrapporten så tog kassan slut också vilket får mig som investerare att tveka. Bolaget har potential men en tuff marknad försvårar situationen och jag räknar med en utdelningssänkning och att kursen kommer att falla ytterligare. Jag har svårt att se att resten av året skulle rädda Ekornes och vinsten kommer bli mindre detta år.

   Radera
  3. Tack för responsen Conny.

   Jag håller med om att det ser mörkare ut på kort sikt och att kursen därför sjunkit helt motiverat. Sjunkande möbelförsäljning ser jag dock inte som ett problem enbart för Ekornes utan som ett problem för hela branschen. Det Ekornes har till skillnad från många andra i branschen är starka finanser. Utan den förutsättningen och relativa styrkan hade jag inte varit intresserad av ett bolag som är i en bransch som ser ut att få det något kärvt framöver.

   Utdelningen tror jag hamnar på 5,50 nok för 2012. Vad är din bedömning?

   Tankegångarna kring Ekornes är inte helt olika de jag har kring t.ex. Kongsberg. Det ser mörkt ut framöver (inte bara det enskilda bolaget utan hela branschen). Det är också delvis inprisat i kurserna men det öppnar också upp för positiva överraskningar om man har en horisont som sträcker sig längre fram än de närmsta tolv månaderna.

   Risken för s.k. value traps finns naturligtvis dock alltid.

   Radera