torsdag 23 augusti 2012

Järnvargens bevakningslista


Nedan är ett gästinlägg av skribenten Järnvargen/Aktieingenjören som nyligen startat upp en egen blogg men länge varit en flitig kommentator i flera bloggar relaterade till aktier och investeringar. Jag hoppas att du som besökare kommer uppskatta inlägget, samt passar på och besöker den nystartade bloggen. Jag personligen kommer i alla fall med stort intresse följa den framöver. /Spartacus

Spartacus var en av de första som uppmuntrade mig att börja blogga eller åtminstone göra ett gästinlägg här på bloggen om mina bevakade bolag. Den egna bloggen finns tillgänglig på http://aktieingenjoren.blogspot.se men gästinlägg på en etablerad blogg är utmärkt  marknadsföring för min egen blogg och jag tackar för den chansen att presentera hur jag hanterar mina aktier.

Jag använder mig av trestegsprocess och bevakningslistan är en viktig del i steg 2 och 3 när jag beslutar mig för att investera i ett bolag.

Steg 1 handlar i princip om vilka företag som fångar min uppmärksamhet. I huvudsak har jag tre olika källor för dessa bolag i form av börsdata.se, aktiebloggar och aktieforum. Bloggarna har i allmänhet bäst kvalitet medan man i aktieforumen får sålla en hel del och börsdata levererar överraskningar som vi privatinvesterare annars skulle missa.

Steg 2 är en ingående statistisk analys där jag tar med data från en 5-10 års period och räknar ut den genomsnittliga tillväxten de senaste 5 åren för det undersökta företaget. Utifrån tillväxt och utdelning beräknar jag därefter ut hur mycket aktien får kosta för att jag ska kunna uppnå 40 % utdelning om 20 år förutsatt att bolagets tillväxt fortsätter som tidigare. Eftersom inga bolag växer med konstant tillväxt är det här absolut ingen siffra att lita på. Men jag ser det som en mycket bra utgångspunkt för att därefter kunna bedöma hur mycket världsläget och marknaden måste försämras för att investeringen ska misslyckas. Det är med den här informationen till grund som jag bygger upp min bevakningslista och när tillfälle ges går jag igenom listan och jämför med aktuella aktiepriser för att bedöma om det är dags att investera i något bolag.

Steg 3 är ett mer kvalitativt steg som jag fortfarande håller på att utvecklar med stor inspiration av Philip Fischers utmärkta bok ”Common stocks, uncommon profits” och mitt eget intresse för företagande. Att ingående analysera ett företag och faktiskt kontrollera företagets säljförmåga är tidsödande och huvudmålet med steg 2 är att minimera tiden jag spenderar på bolag som saknar de nödvändiga kvalitéerna.

Bevakningslistan är ganska lång och inte helt uppdaterad så jag bifogar här ett exempel på hur den ser ut men nöjer mig med tre exempel där jag verifierat siffrorna.

Företag
B&B Tools
Beijer Alma
H&M
Omsättningsändring (5 år snitt)
9.60%
11.6%
7%
Resultatförändring (5 år snitt)
-1.20%
8.9%
8%
VPA förändring (5 år snitt)
-1.50%
8.4%
8%
Utdelningsändring (9 år snitt)
6.20%
11.8%
11%
Kassaflödesändring (5 år snitt)
-3.80%
-4.4%
12%
Utdelningsandel (9 år snitt)
-32.68%
90.80%
104%
Soliditet
35.30%
67%
73%
Soliditet jfrt med 9 år snitt
-1%
5.80%
-3%
Snitt P/E (5 år snitt)
14.6
13.3
20.6
Nuvarande P/E
9.2
12.6
26.1
Snitt direktavkastning (5 år snitt)
3.22%
5.55%
4.2%
Direktavkastning
6.00%
6.06%
3.91%




Utdelning
3
7
9.5
Godkänt pris
42.8571429
100
126.66667
Nuvarande pris
50
115.5
243
Överpris
17%
16%
92%

För att förstå överpriset krävs följande tabell som visar på hur mycket företag med olika direktavkastning måste växa för att nå 40 % avkastning på investerat kapital om 20 år. Överpriset handlar alltså om att jag beräknar vilken direktavkastning som jag önskar baserat på den historiska tillväxten.

Direktavkastning
Krav på tillväxt
1%
20.3%
1.50%
17.8%
2%
16.2%
2.50%
14.9%
3%
13.8%
3.50%
13.0%
4%
12.2%
4.50%
11.5%
5%
11.0%
5.50%
10.4%
6%
10.0%
6.50%
9.5%
7%
9.1%
7.50%
8.7%
8%
8.4%

Genomgång av mina bevakade företag

 

B&B Tools
B&B tools är specialiserat på industrihandel och har köpt upp ett stort antal mindre företag vilket fått omsättningen att öka kraftigt under de senaste 10 åren. Jag fick upp ögonen för företaget då jag sett det i någon lista på 40 % 20 års portal och det dessutom såg attraktivt ut efter nyckeltalssortering på börsdata.se.
Rent praktiskt är däremot det enda jag gillar med företaget att det visar på svagheterna med att använda rent kvantitativa modeller för att hitta lågvärderade företaget. Den låga värderingen beror på att B & B Tools har varit dåliga på att integrera sina förvärv och därför har överlägset sämst lönsamhet i branschen. I kombination med den höga belåningen och svajiga världsekonomin innebär det att företagt i dagsläget är rejält mer oattraktivt än överprisvärderingen antyder.

Beijer Alma (jag äger aktier i detta bolag)
Är ett personligt favoritbolag som jag mer ingående beskriver på min egen blogg  och även har kommenterat tidigare här på bloggen. Beijer Alma är ”bara” noterat på midcap och ligger dessutom utanför de stora industrisfärerna vilket verkar innebära en permanent lägre värdering än större verkstadsbolag som Atlas Copco och Sandvik. Själv tackar jag och tar emot den attraktiva direktavkastningen som uppstår tack vare detta.

H&M (jag äger aktier i detta bolag)
Behöver inte presenteras närmare men visar tydligt på hur modellen straffar företag med en stabil tillväxt som marknaden prissätter på en rimlig nivå i förhållande till obligation. Med tanke på att jag äger aktier i bolaget så ser ni också att jag inte följer överpriset slaviskt utan anpassar mig efter företags stabilitet och hållbarhet.

Cellavision, tillväxt ~20 % per år överpris -60 % (jag har ägt aktier i bolaget)
Tillverkar instrument som med hjälp av bildanalys diagnosticerar olika cellsjukdomar. Jag köpte in mig då P/E låg på 10-11 samtidigt som företaget visade på hållbara vinster. Sedan rusade aktien till dagens nivåer med P/E  över 20 och det finns även en del skattefaktorer som jag oroar mig för vilket tvingade mig att sälja. Om steg 3 analysen faller väl ut skulle jag däremot kunna köpa aktier i bolaget igen.

Fenix Outdoor, tillväxt ~16 % per år och ett överpris på 4 %
Kom jag i kontakt med via aktiebloggar och jag kunde till en början inte förstå varför den handlades till sådan hög värdering. Jämfört med H&M så har Fenix Outdoor nästan dubbla tillväxttakten men mindre än halva utdelningen. Över tiden gör det här Fenix Outdoor till mer attraktivt än H&M förutsatt att de fortsätter att växa som tidigare.

Anledningen till att jag inte satsat på Fenix Outdoor är att högprisprodukter är klart mer riskabla än lågprisprodukter Fenix Outdoor har därför en klart större risk att möta hård konkurrens än t.ex. H&M och eftersom produkterna är icke-essentiella för vardagslivet bör en lågkonjunktur dessutom pressa tillväxten mer än för H&M som till och med tjänar på kriser då kunder väljer bort dyrare alternativ.

Vitec, tillväxt ~27 % per år och ett överpris på -65 % (jag äger aktier i bolaget)
Portföljens stjärna som med en härligt cyniskt marknadsstrategi förvärvar nischade programvaruföretag. Företaget är förhållandevis litet men genom att inrikta sig på små nischer i spridda branscher så lyckas företaget både vara marknadsledande och väl diversifierat.

Phonera, tillväxt ~13 % och ett överpris på -26 %
Ett nischat telefonbolag som inriktar sig på småföretagare. Har mycket fina kassaflöden och gott betyg hos svenskt kvalitetsindex. Däremot är de allmänt hatade för sina telefonförsäljare och beroende av fast telefoni vilket gör mig skeptisk.

Nolato
Svårbedömt och extremcykliskt företag som de senaste åren kraftigt förbättrat sina marginaler på polymerpodukter. Jag gillar företaget men har svårt att värdera det.

Företag som ska tas med på bevakningslista

 

Formpipe software
Programvaruföretag nischat mot offentlig förvaltning som lider av stora omstruktureringar.

Ework
Konsultmäklare som växer oerhört fort med en av Sveriges mest okonventionella balansräkningar.

Avanza
Lågprisbank med hack i tillväxtkurvan.

Därutöver arbetar jag med lite större analyser av Ratos och Creades men eftersom de är svåranalyserade investmentbolag så tar jag ej med dessa på listan.

6 kommentarer:

  1. Tycker att det är fel approach att så mycket fokusera på utdelningar. Jag tycker det viktiga är att ledningen är ytterst kompetent och aktieägarvänlig. Som i Fenix Outdoors fall är det mycket bättre att hålla tillbaka utdelningen för att kunna betala förvärv, snarare än att öka belåningen eller trycka ut nya aktier. Det handlar om vad som är bäst i det enskilda fallet.

    Irving Kahn

    SvaraRadera
  2. Men jag tar ju med det du önskar i beräkningarna. Om företagsledningen behåller pengarna så kräver jag en högre tillväxttakt för att bedöma bolaget som likvärdigt.

    Det är därför som till exempel Fenix Outdoor har ett lägre överpris trots att H&M har en högre direktavkastning. Fenix förvaltar helt enkelt det kvarhållna kapitalet tillräckligt väl för att man som aktieägare ska acceptera den lägre utdelningen.

    SvaraRadera
  3. Jag såg i din analys av Beijer Alma att de hade en utdelningsandel närmare 90 % (kan ha varit över en 9 års period?). Hur ser du på detta avseende framtida utdelningstillväxt? Det finns inte risk för sänkt utdelning om konjunkturen faller totalt här framöver?

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns definitivt risk för en sänkt utdelning i Beijer Alma men företaget har en låg belåning så vid en kortare kris som 2008-2009 så kan utdelningen bibehållas utan problem.

      Radera
  4. Några kommentarer på att phonera spenderar 5,2m för 2,5k brutto(1k netto) nya kunder inom telefoni. En ny netto kund kostar alltså 5200kr. Har du någon koll på hur länge en genomsnitts kund stannar eller betalar per år?

    SvaraRadera
  5. Kul att titta igenom såna här gamla analyser för att kolla trackrecord. Det är sällan bloggar gör en ordentligt follow up på analyserna och graderar dem.

    SvaraRadera