torsdag 1 december 2011

David Ricardo

David Ricardo (1772-1823) är kanske mest känd för sina ekonomiska tankegångar och principer så som frihandel, bekämpandet av inflation och tesen om komperativa fördelar. Han lyckades övertala det brittiska parlamentet om att anta lagar i denna anda och man brukar hänvisa detta till en av anledningarna till att Storbritannien var startpunkten för den industriella revolutionen. Genom att häva importtullar på spannmål (the Corn Laws), införa en penningpolitik som syftade till att hålla inflationen låg (the Peel Act) m.m. gynnades investeringar och frigörandet av kapital och arbetskraft till industrin.


David Ricardo var dock inte enbart en erkänd ekonom, han var också en mycket framgångsrik investerare/spekulerare. Genom att följa några enkla s.k. gyllene regler lyckades han bygga en ansenlig förmögenhet. Två enkla regler som fungerar oavsett vad man väljer att investera i.

Ricardo uppges vara den första som myntat begreppet "Cut short your losses’ and let your profits run on."

Det i kombination med hans gyllene regel om att satsa stort när nedsidan är liten men uppsidan är stor utgör enkla men ändock väldigt tankvärda tips för investerare/spekulerare än idag.

Vad anser du om Ricardos två s.k. gyllene regler?

2 kommentarer:

  1. Kan man kanske applicera regeln om liten nedsida på Transcom? Här har Öresund tydligen kommit totalt snett in. Satsade 80 milj är utraderade till runt 3 milj. Kan man spekulera i att stjärnsmällarna är av engångskaraktär och det vänder nu? Då kan ju uppsidan vara tusentals procent på litet sikt. Kommentar önskas.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar och fråga Tore. Eftersom Transcom gått från vinstgivande till förlusttyngt så kanske bolaget är mer av ett "turn-around-case". De kan slå mycket väl ut om man har tur, men lika gärna gå åt andra hållet.

    Dock har Transcom förutsättningar som andra "turn-around-case" inte alltid har. Starka och långsiktiga ägare i t.ex. Kinnevik som har som affärside att få affärsverksamheter på fötter och utveckla dem.

    Inget rakt ja eller nej svar på din fråga, men ungefär så ser jag på det.

    SvaraRadera