onsdag 21 december 2011

Skänk aktieutdelningen

Så här i juletid ökar givmildheten, både privatpersoners och företags. Många företag har slutat ge vanliga julklappar till sina anställda och kunder. Pengarna går istället till olika former av välgörenhet.

En del kopplar detta beteende hos företagen till s.k. CSR (eng: corporate social responsibility). Ett företags strävan efter gott anseende.

Andra att det är deras samvete som får dem att ge julklapar till de fattiga istället för till de redan relativt välmående (kunder som bevisligen har pengar och anställda som bevisligen tjänar pengar).

Kanske det är både och, eller kanske det helt enkelt är en trend?

Som privatperson finns det naturligtvis också många alternativ och kanske även olika anledningar till att ge gåvor.

Ett sådant alternativ är att skänka sin aktieutdelning.


Man behöver nämligen inte betala kapitalskatt på aktieutdelningar som man skänker till organisationer med allmännyttiga ändamål. Så alla som prompt vill undvika att betala skatt till staten på sina utdelningar. Här är den perfekta chansen. Både skatt och avgifter slipper man med en dylik gåva... ;)

Ta kontakt med din bank eller mäklare så får du hjälp med gåvoblanketten alternativt gå till Aktiegåvan.se och skriv ut den själv. Där kan du även läsa om vilka organisationer som det är möjligt att skänka aktieutdelningen skattefritt till.

Det är några saker man dock behöver komma ihåg och som bl.a. gör att det är en smula jobb inblandat.

Rätten till utdelningen behöver överlåtas innan utdelningen blir tillgänglig d.v.s. nödvändigt pappersarbetet kring överlåtelsen behöver göras före bolagsstämman i aktuellt bolag.

Spara kvittot! Det ska bifogas deklarationen för att du ska slippa skatten senare.

Själv så brukar jag inte denna möjlighet så se inte detta inlägg som en uppmaning från mig, mer som en upplysning till er om att möjligheten finns.

3 kommentarer:

 1. Låter som det ultimata sättet att spara etiskt, att skänka bort sin utdelning:-)

  Har själv kapitalförsäkring och då är det inte någon särskild fördel (om det ens är möjligt) eftersom utdelningen redan är skattefri.

  SvaraRadera
 2. Länken till din blogg ligger på "min blogglista". :)

  SvaraRadera
 3. @Gustav - Ja det kanske blir en ny fluga. :)

  @Växjöinvesteraren - Ok tack så mycket. :)

  SvaraRadera