söndag 11 december 2011

Danska aktier

Jag har tittat igenom danska large- och midcaplistan efter uppslag på bolag som det kan vara intressant att titta närmre på. Min s.k. screening-process är väldigt enkel. Den består helt enkelt av att läsa lite om bolagen, att kika på om utdelning ges, vilken bransch de verkar i o.s.v.


På så sätt hoppas jag kunna finna bolag som det kan vara intressant att titta närmre på. Bolagen som jag blev intresserad av att kika närmare på var följande:

G4S plc - G4S är en leverantör av säkerhetslösningar. Bolaget erbjuder tjänster inom bemanning, säkerhetsträning, elektronisk övervakning och minröjning. Verksamheten bedrivs I 110 länder och bolaget sysselsätter i dagsläget 585 000 anställda.

TDC - TDC erbjuder telekommunikation lösningar främst i Danmark och övriga nordiska länder. Danmarks motsvarighet till svenska Telia.

Carlsberg - Carlsberg producerar och säljer öl och andra drycker i Västeuropa, Östeuropa och Asien. Produktutbudet omfattar maltdrycker, mineralvatten, läsk och cider. Bolagets produkter marknadsförs huvudsakligen under varumärkena Carlsberg Pilsner, Tuborg, Falcon, Pripps, Pepsi och Ramlösa.

Royal Unibrew - Royal Unibrew tillverkar och säljer öl, läskedrycker, vatten och juice. Bolaget huvudmarknader är Väst- och Östeuropa, Afrika samt Karibien.

Thrane & Thrane - Thrane & Thrane tillhandahåller kommunikationslösningar för aktörer vars behov inte kan täckas av traditionell kommunikationsteknik. Bolaget är aktiva inom fyra marknadsområden: flyg-, land-mobil, sjöfart och system.

EAC - Det Østasiatiske Kompagni (EAC) är ett företagskonglomerat vars operativa verksamhet bedrivs tre helägda dotterbolag i Asien och Venezuela. Bolagets affärsområden är EAC Foods, EAC Industrial Ingredients och EAC Moving & Relocation Services.

Vad är din syn på ovanstående bolag, eller har du något helt annat danskt bolag som du rekommenderar?

7 kommentarer:

 1. Kul med en nordisk utblick!

  Känner inte till verksamheterna så bra, men en snabb titt på finanserna säger att G4S och Carlsberg såg mest stabila ut av dem.

  Se länkarna:
  http://www.4-traders.com/G4S-PLC-1412920/financials/
  http://www.4-traders.com/CARLSBERG-B-1412856/financials/

  Royal Unibrews utdelning lockar:
  http://www.4-traders.com/ROYAL-UNIBREW-A-S-1412996/financials/

  Skulle kanske även kika närmare på D/S Norden och Kopenhavns lufthavne.

  SvaraRadera
 2. Jag brukar också leta efter nordiska kandidater då och då. Hittills utan framgång..

  Gillar Carlsberg och G4S verksamhet men tyvärr är räntetäckningsgraden i båda fallen alldeles för låg. Lundaluppen äger rederi/konglomerat Möller-Maersk. Kanske kan vara något att undersöka närmare.

  SvaraRadera
 3. Pandora och Vestas Wind Systems kanske är två turn-around kandidater på danska börsen.

  Men Warren Buffett kanske har rätt när han säger att "so-called turnaround situations seldom turn around".

  SvaraRadera
 4. Roblon är ett - i mina ögon - undervärderat danskt small cap-bolag.

  Om vi vänder blicken västerut så är norska Ekornes ett bra värdeköp

  SvaraRadera
 5. Hej, tack för en läsvärd blogg.

  En annan förvaltare som gillar A.P. Møller-Mærsk är Skagen Fonder, det är ett av deras största skandinaviska innehav. (Skagen har även mindre innehav i danska midcap-bolagen United Int'l Enterprises och Royal Unibrew som du nämnde.)

  Själv kollade jag också in Københavns Lufthavne häromdan. Gillar verksamheten, utdelningen (6,8 %), ägarstrukturen, och framför allt deras moat. Ska sätta mig in bättre i det bolaget när jag får tid.

  SvaraRadera
 6. Cevian gick ju in i Danske Bank. Funderar lite kring hur såna pojkars överväganden inför ett investeringsbeslut.

  SvaraRadera
 7. Tack för alla kommentarer, förslag och funderingar. Fick själv många intressanta uppslag tack vare era tips. Hoppas ni fick det med.

  Förhoppningsvis kan jag "spinna vidare" på en del i framtida inlägg snart.

  SvaraRadera