onsdag 7 december 2011

Att kunna säga nej!

Har du lagt märke till att en världens mest erkänt framgångsrika investerare Warren Buffett lyckats undvika att förlora några större pengar (i relation till sitt kapital)? Han verkar helt enkelt, trots sin långa karriär, göra få dåliga investeringar.

En av hans grundregler är ju också

Regel nr 1 Förlora inte pengar.
Regel nr 2 Se regel nr 1.

För att kunna lyckas med detta så behöver man antagligen köpa bra bolag, billigt, men det är mer inblandat än så.

Warren Buffetts framgångar kanske framförallt beror på att han helt enkelt inte gör några större dumma investeringar.

Buffett är inte rädd för att tacka nej till möjligheter som han har svårt att förstå sig på. Även om han på så sätt missar en del goda tillfällen. Genom att inte lägga kraft, tid och pengar på saker som är "svåra" för honom (andra kanske tycker de är rätt för dem men det får ju stå för dem) så kan han istället lägga det på saker inom hans "circle of competence".

Att förstå sig själv och inse sina egna begränsningar är alltså minst, om inte mer, viktigt som att förstå bolagen. Att kunna säga nej är lika viktigt som att kunna säga ja.


Hela världen är full av möjligheter. Det finns många sätt att tjäna pengar och lyckas med investeringar, men får att få bäst avkastning på insatt kapital och tid. Satsa på det du känner dig ha bäst förutsättningar att lyckas med. Tacka nej till det andra.

Eller hur ser du på det?

1 kommentar:

  1. Klokt! Och för att kunna säga nej är det nog viktigt att ha en klar strategi, annars är risken att man köper det som verkar bra för stunden.

    Även om Buffetts strategi ändrats (eller snarare utvecklats) över tid så har nästan alltid varit konsekvent om jag minns rätt.

    SvaraRadera