måndag 3 oktober 2011

Inköp Beijer Alma

Idag köpte jag i Beijer Alma.

Jag har tittat på flertalet bolag inom industri/tillverkningsbranschen och mina fyra favoriter har varit Assa Abloy, Atlas Copco, Beijer Alma och Nibe.

Vad det gäller branschen överlag så är värdering i form av P/E multiplar intressant över hela sektorn. Många bolag värderas runt P/E 10. På så sätt kan man säga att det finns en 30-50% uppsida på flertalet bolag. Att värderingarna sjunkit beror naturligtvis på att man oroas över världsläget. Än så länge så har man dock egentligen inte sett några effekter av denna "oro" i de redovisade resultaten. Bolagen fortsätter att tjäna pengar. Om det slår tvärstopp framöver återstår att se.

Om nu valet stod mellan dessa fyra. Varför föll valet till slut på Beijer Alma?

Svaret kan formuleras i två ord.

Direktavkastning och skuldsättning.

Direktavkastningen är relativt hög ca 6,5% och bolaget har (brasklapp: än så länge) både vinsterna som fritt kassaflödet att backa upp det med.

Skuldsättningen är obefintlig. Nettoskulden är t.o.m. negativ. Kassan är god och även om det slår totalt tvärstopp så har man redan nu pengar till att betala ut en summa motsvarande den ordinarie utdelningen förra året.

Jag är intresserad av de andra tre bolagen också och i en s.k. rating-jämförelse så når de likartade betyg men i slutändan så vinner Beijer Alma på de parametrar som jag finner mest viktiga för närvarande.

Min förhoppning är nu att oron fortsätter och jag successivt kan fortsätta bygga upp en större post i bolaget.


4 kommentarer:

 1. Ett klokt val, du får inte heller glömma den oerhört kompetenta ledningen (som dessutom äger bra med aktier). Samtidigt har Alma starka marknadsandelar och fina varumärken i portföljen. Även intjäningsstabiliteten är fin. Vid konjunkturnedgång kommer Beijer Almas vinst troligen inte att sjunka mer än 30-40 %, medan vissa verkstadsbolag gör storförluster.

  Marwin

  SvaraRadera
 2. Tack Marwin. Det ska bli spännande att följa bolaget och utvecklingen framöver, men jag är liksom du ganska säker på att oavsett konjunkturläge så kommer de vara bland de som klarar det bäst. :)

  SvaraRadera
 3. Jag kikar också på Alma. Köper om den trillar ner på 100ringen.

  SvaraRadera
 4. Ja vi får hoppas den blir billigare framöver. Som det ser ut så är det ju inget omöjligt scenario. :)

  SvaraRadera