lördag 15 oktober 2011

Occupy Wall Street

Occupy Wall Street har blivit epitetet för en rörelse som protesterar mot sociala och ekonomiska ojämlikheter men framförallt det som man upplever vara stark påverkan av den s.k. stor-finansens påverkan på politiken.

Protesterna började i liten skala med utgångspunkt i New York men spred sig sedan till fler amerikanska städer och idag, lördagen 15/10, hölls demonstrationer i flera städer runt på vår jord.Det verkar vara en blandad kompott av människor som protesterar allt från anarkister till socialister, liberala och konservativa inkl. politiskt ganska obundna. Det verkar heller inte vara en centralstyrd rörelse utan en gräsrotsrörelse som mer liknar ett nätverk. Ett löst nätverk av människor som vill uttrycka sin frustration.

Man kallar sig bl.a. "99 percenters" som markering att man tillhör de 99% procenten som inte tillhör den rikaste makteliten på 1% som man upplever skor sig på de andras bekostnad.

Politikerna i USA har valt olika förhållningssätt till rörelsen.

USAs president Obama sägs ha sagt "I think it expresses the frustrations the American people feel, that we had the biggest financial crisis since the Great Depression."

En av republikanernas president kandidater Herman Cain utryckte "Don't blame Wall Street, don't blame the big banks, if you don't have a job and you're not rich, blame yourself!"

Republikanen och fed-kritikern Ron Paul lär ha sagt "If they were demonstrating peacefully, and making a point, and arguing our case, and drawing attention to the Fed — I would say, 'good!"

Inledningsvis har Occupy Wall Street liknats vid den amerikanska Tea-party rörelsen men mer vänster-inriktad. D.v.s. en rörelse som vänder sig mot den amerikanska nuvarande förda politiken. Nu när den verkar spridas till även andra delar av världen så ska det bli intressant att se vad politiker i andra delar av världen uttalar sig om den.

Vi får se hur det hela utvecklar sig och om det får någon påverkan på förd politik, ekonomi och samhället i övrigt.

Vad är din syn på Occupy Wall Street och tror du den kommer ha någon påverkan?

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dem när det gäller kritiken mot oetiska banker som leker med människors pengar.

    Jag håller inte riktigt med dem när det gäller detta generella "vänsterhatet" mot människor som är rika. Visst finns det t.ex. de som tar ut extremt höga bonusar när det är högst olämpligt; etc etc.

    Men det finns de som blivit 1%:are genom att bara vara bra på det de gör. Genom att vara smarta, kreativa, ambitiösa, drivna och generellt bra ledare som tagit sina företag till nästa nivå. Dessa människor som förtjänat sin rikedom.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar. Ja det finns nog en salig blandning motiv bland alla de olika människor som protesterar via OWS. Valuewalk skrev nyligen ett intressant inlägg om bankerna i USA: http://www.valuewalk.com/ethics/occupy-wall-street-mustknow-facts-big-banks/

    SvaraRadera