onsdag 12 oktober 2011

Analys av Assa Abloy

Analys av Assa Abloy utifrån mina ratingkriterier.


Assa Abloy säljer lås- och säkerhetslösningar för dörrar till konsumenter samt företag. Det rör sig om allt från gamla hederliga lås till identifieringsteknologi.

Large eller midcap eller motsvarande: Assa Abloy är noterat på largecap.

Tydlig ägare >20%: Latour kontrollerar 29,6% av rösterna och 9,5% av kapitalet. Näst största ägaren är Melker Schörling med 11,5% respektive 3,9%.

Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja. Assa Abloy har gett, stigande, utdelningar i över 10 år och förväntas fortsätta. Utdelningstillväxten har legat något över 15% årligen under samma period.

Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser, ränteändringar och börssvängningar? Assa Abloy köper in stål och mässing m.m. men inköpen påverkar inte i så hög grad att det gör avgörande skillnad på marginalerna, bl.a. för att Assa Abloy kan ta ut det gentemot slutkund.

Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Assa Abloy är i en verksamhet där man ständigt behöver utveckla nya och förbättrade produkter för att behålla sin marknadsposition.

Konjunktur-okänslig: Både ja och nej. Assa Abloy är visserligen delvis beroende av nybyggnation och har därmed gemensamma drag med byggbranchen, men tittar vi på kassaflödet så ser man ut att vara konjunktur-okänslig.

Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Ja. 20,8 miljarder kr eget kapital att jämföra med ca 12 miljarder kr i räntebärande skulder.

Bättre än index? Ja avkastningen har varit bättre än index hittills, men nu under de senaste åren då den organiska tillväxten avstannat har man övergått till att köpa tillväxt genom förvärv. Målet är en omsättningstillväxt på ca 10% årligen. I genomsnitt 3/4 sker av tillväxten de senaste 5 åren har skett genom förvärv.

Förtroende för ledningen: Ja.


Assa Abloy får godkänt på 7 kriterier av 9. Detta leder då till rating: A.


Slutsats

Med ratingen A så passar Assa Abloy in i en långsiktig, defensiv, portfölj. Assa Abloy är ingen tillväxtsmaskin, men genererar stabila utdelningar samtidigt som man faktiskt har ett relativt bra kassaflöde. Att man växer och försvarar sin marknadsposition via förvärv är egentligen inte optimalt, men inte ovanligt för ett nu världsledande och "moget" bolag som har svårt att växa på annat sätt.

Vad är din syn på Assa Abloy?

Forum Assa Abloy

3 kommentarer:

 1. Är alla lås av samma usla kvalité som de installerat när de rustat på mitt jobb, ett sjukhus. Ja, då lär inte ASSA vara något man förknippar med kvalité länge till inte. Alla lås har i stort sett fallit sönder i småbitar. Billigt skit säger de som byter ut dem.

  En bild från verkligheten.

  SvaraRadera
 2. Aj då. Det lät inte bra. :/

  SvaraRadera
 3. Vilka tillverkar bra lås blir då följdfrågan? Finns många tyckare och om jag jämför med de utländska lås jag ser är ASSA 50 år för i utvecklingen.

  SvaraRadera