Via Claes Hemberg, Avanzas sparekonom, kunde man idag få reda på vilka amerikanska aktier som är populärast att äga bland svenskarna.
I topp och etta med god marginal (antalet aktieägare i Apple är ungefär lika många som tvåan och trean på denna lista har tillsammans) ligger Apple. Om det nu är så att bolaget hamnat i onåd hos aktiemarknaden så märks det i alla fall inte bland svenskarna där den är det absolut populäraste innehavet. Apple är teknikbolaget som haft framgångar med iPads, Iphones m.fl. numera välkända produkter.
Som tvåa ligger ett annat känt teknikbolag, Google. Bolaget som tillhandahåller tjänster så som t.ex. den här bloggen, nät-annonsering m.m.
På tredje plats ett för mig, fram till nu, okänt bolag. Oxigene. Ett litet biomedicin-bolag med ambitionen att bota cancer. Tydligen har man inte nått några framgångar, än. Tog nyligen in pengar via en s.k. private placement och kursen har tydligen på ett år gått från ca 13 usd till ca 3 usd i skrivande stund...
Berkshire Hathaway håller fjärdeplatsen. Ett innehav jag därmed delar med fler.
Även femman, Coca Cola, delar jag med andra. Läskedrycksjätten går tydligen hem hos många.
På sjätte plats finner vi slutligen Facebook. Den populära sociala nätsajten är tydligen populär som investeringsobjekt också.
Vad tror du? Gör man rätt i att äga dessa amerikanska aktier? Så många svenskar kan ju inte ha fel, eller...
Majoriteten av alla svenskar äger inte aktier i något av bolagen. Om vi går på rent kvantitativa mått borde vi alltså sälja alla våra aktier och istället köpa funkishus i Bromma oavsett pris ;-)
SvaraRaderaPersonligen är jag lite sugen på Apple och skulle kunna tänka mig att köpa i Berkshire vid en finanskris. Men annars tycker jag att det är alldeles för höga priser på bolag bara för att de råkar vara USA-baserade.
Hade jag varit lika duktig som Defensiven på att värdera marknadens premium för Dollarnotering och risker så kanske det skulle ha varit intressant. Men inte som det fungerar för mig.
Vad menar du med att svenskarna inte äger dessa aktier? Är fondsparande medräknat?
SvaraRaderaMenar du min kommentar just nu?
RaderaDen första paragrafen är ett skämt baserat på den faktum att endast en minoritet av alla svenskar aktier medan bolån är vanligt. Jag fyllde alltså i efter Spartacus avslutning med tre punkter som brukar innebära fortsättning följer.
Valet av just Bromma beror på att Cornucopia brukar mobba området och att det är horribelt dyrt i förhållande till huskvaliteten.
Om vi tittar på stora svenska bolag så sänkte väldigt många av dem utdelningen i år. I USA höjde dem + återköpsprogram som fungerat bättre m.m. jag tycker av tradition amerikanska företag är betydligt mer pålitliga i kommunikationen kring aktien. I Sverige är det mer. Jaså Bilia gick inte bra i år, Qviberg tvingas sänka utdelningen med massa %, några företag gjorde ju toppårsresultat och sänkte. Helt ologiskt i Sverige. Här kan det i goda tider vara dåliga utdelningar och i dåliga tider kompenseras med höga. Utdelningen 1/år gör det inte heller bättre. Jag har 50 % av mina aktier i USA och det har gått väldigt bra hittills. Jag är inte speciellt orolig. Många fina bolag där borta. Får tänka på att cirka 8/10 av världens rikaste investerare endast handlar eller nästan endast handlar på USA-börserna
SvaraRadera40 % 20 år skrev ett bra inlägg om återköpsprogram och där ser man även att svenska bolag har haft en klart bättre återköpsdisciplin. Amerikanska återköp peakar samtidigt som börsen med svenska bolag gör det tidigare.
Raderahttp://40procent20ar.blogspot.se/2012/07/aterkop-det-ar-aldrig-sa-enkelt.html
Har Apple, Google, Berkshire, Coca Cola av de nämnda. Äger även Pepsi, PG, Starbucks, Microsoft, Colgate och Wal-Mart.
SvaraRaderaHar ännu så länge varit framgångsrikt (både tack vare uppgången i sig, men också tack vara dollar-uppgången). Kommer nog fortsätta lägga ca 1/3 av investeringarna i USA.
/N
Intel, McDonald's, Bank of America och Citigroup är mina amerikanska innehav. Banksektorn har rusat på sista tiden, men det verkar som att den allmänt positiva synen på amerikansk ekonomi håller i sig.
SvaraRadera