Har man varit med om en euforisk fas på börsen så kan det vara intressant med några noteringar. Tre axplock från denna tid.
Peloton. Fitness-bolaget. Från toppen för drygt ett år sedan på ca 152 usd handlas aktien idag på ca 8 usd. Vi pratar om 95 % ned från ATH. Bolaget gör fortfarande inte vinst.
Snap. Visst kan det vara kul med korta videos och skicka bilder. ATH för lite mer än 12 månader sedan var på ca 76 usd. Idag står kursen ca 9 usd. Ned ca 90 %. Bolaget gör fortfarande inte vinst.
Coinbase. Kryptobörs. Ca 319 usd. Nu ca 33 usd. Ned ca 90 %. Vinst? Nej.
Det är brutala nedgångar och får ens egna portföljsvängningar att verka små.
Men låt oss ta en titt på ett investmentbolag. Som drog mot himlen i värdering. Lyft av den stora vågen.
Latour. Ca 369 kr. Nu 198. Ned ca 45 %. Betänk då att Latour inte varit billig alls de senaste åren. Nu betalar man ca 30 % premium på substansen. Då, som värst, ca 100 % premium! Naturligtvis tar portföljutvecklingen stryk av en sådan utveckling. När jättedyrt blir lite mindre dyrt.
Lite lugnare med ett klassiskt bolag så som Investor- when in doubt buy Investor. Där ser man mer rimliga svängningar. Från ATH 200 kr för B-aktien till dagens 190 kr. Som värst har den handlats till en liten premium. Är man osäker, men ändå känner ett tvång att köpa aktier så är Investor ett av de bättre svenska alternativen. En väldigt bred diversifiering, en historik som är ok. Till ett pris som brukar vara skäligt.
Samma gäller Berkshire Hathaway om man vill ha amerikansk exponering. ATH på ca 352 usd. Idag på 303 usd. Det tuffar i regel på utan excesser.
På tal om excesser. Låt oss ta lite fastighetsexempel för det har varit en snackis 2022. SBB ATH ca 42 kr. Nu ca 17 kr. Ned 60 %. Castellum ATH ca 255 kr. Nu ca 129 kr. Ned 50 %. Balder ATH ca 120 kr. Nu ca 49 kr. Ned 60 %. Platzer ATH 182 kr. Nu ca 91 kr. Ned 50 %. Prislappen i nuläget är ungefär 50 % av bokförda värden. Eller ca 10 gånger förvaltningsresultatet. Det är alltså inte längesedan som man betalade en bit över bokförda värden och 20 gånger förvaltningsresultatet eller mer. Där har ni de två ytterligheterna.
Bank och försäkring är i andra vågskålen. Nordea för ett år sedan ca 68 kr. Idag 112 kr. Handelsbanken 80 kr. Nu ca 105 kr. Sampo 35 euro. Nu 50 euro. I snitt ca 50 % upp. Våra storbanker handlas idag än en gång en liten bit över bok. Utdelningarna förväntas vara goda.
Både fastigheter som bank är branscher som jag är tämligen motvillig till. De är båda beroende av lån och extern finansiering samt står p.g.a. sin karaktär alltid i centrum vid kriser. Motvalls som jag är, är jag bara intresserad av att vara köpare när det gungar där. Då får man mest för pengarna. Då är risken som lägst. Även om den upplevs som högst. Då även enbart i form av en ”korg” för att minska bolagsrisken.
2022 säger sig självt då att det är fastigheter som köpts. Inte bank. Rätt eller fel får tiden utvisa. 2020 var det ju både fastigheter som bank liksom mycket annat i breda penseldrag.
Lite andra noteringar som kan vara intressanta att blicka tillbacka mot vad det lider.
Klassiska favoriter så som Beijer Alma och AQ Group värderas idag till ca PE 15.
Volati PE 16, P/S 0,9.
Alphabet, Apple och Microsoft PE 17, 21 respektive 25.
Förra årets surdeg Alibaba har inte vänt vinstutvecklingen än, men går notera ned Tencent på PE 16. Så får vi se var allt i Kina tar vägen.
SKF nämndes som temperaturmätare i förra inlägget. PE 14, PS 0,8.
Alfa Laval PE 27, PS 2,7. Inte billigt. Visst finns det därmed en hel del fallhöjd om börssentimentet vänder till panik.
Volvo PE 12, P/S 0,9 på rekordvinstnivåer. Volvo är intressant som temperaturmätare för de visar ganska tydligt att konjunktur och priset på pengar är inte samma sak. Tydligt med både Volvo som biltillverkare att konjunkturen vek nedåt 2018. Dock inte så farlig nedgång för tongångarna då (so m alltid) var ju domedagsscenarion. Tills 2020 och en sista urblåsning i orderingångar kom, som sedan vände uppåt med rekordorderingångsökningar. Därefter ett 2021 med sakta minskande orderingångar igen. Istället levererar man på gamla ordrar och det är de man tjänar pengar på nu. Q3 2021 vände det dock uppåt igen. I Q4 ser vi om det var en engångsgrej eller trendskifte.
På samma sätt tjänar många biltillverkare gott med pengar nu. PE-talen är superlåga. Det är inte samma sak som att jag tycker det är köpläge där. BMW är ett innehav jag under hösten skalat på.
Summa summarum. Det snurrar på ganska bra i verksamheterna. Osäkerheten är i och för sig stor vad ”priset på pengar” ska vara, men om man som jag tycker att pengar inte ska vara gratis, så är vi på väg in i sundare tider. Det är hoppfullt. Sedan behöver man ändock en strategi som man kan följa i olika ”börsklimat”. Något som passar ens egen läggning och psyke. För många är det lättast att månadsspara i indexfonder. Misstaget där en del gör dock är att månadsspara mer då det är ”dyrt” och dra ned på sparandet då det är ”billigt” p.g.a. osäkerheten. Sett exempel på det i min närhet. Då förtar det lite effekten av det hela, men man får alltid anpassa efter sin egen situation.
Slutligen. Gott Nytt 2023!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar