onsdag 28 december 2022

God fortsättning!

Bara en idiot försöker förutse framtiden, men ändå roar man sig med det. Det gummisnöre som sträcktes med euforisk multipelexpansion 2021 rekylerade under 2022. Det har inneburit negativ avkastning för portföljen, men en väldig skjuts till nysparandet i aktier/fonder som varit mycket högre under 2022 än under 2021.

Att det blir så beror på att på den nivån investeras det kontracykliskt. D.v.s. sparandet ökar i aktier när mer och mer ter sig billigt. Minskar när det blir dyrare. Sedan ger det här av naturliga skäl mindre effekt ju större portföljen blir.

Ska man då försöka sia så är en gissning att nästkommande år blir, efter en rekyl, lugnare. Mer stillastående. Med mycket mindre ”brus” som får det i liten gungning då och då. Jag tror med andra ord inte på någon snabb uppvärdering. Euforin som vi såg nyligen då aktier och andra nyare s.k. tillgångsslag for upp i himlen upplevs oftast bara någon gång vartannat decennium. Med det inte sagt att kursnivåerna inte ska nås innan, men multipelexpansion (gummisnöret) bör inte gå så långt ut.

Går vi ned på enskild aktienivå så är min devis, var alltid nettosparare. Kommer säkerligen vara det 2023. Här försöker jag ha en värdeinställning d.v.s. definiera ett värde och ställa det mot pris. Därav köps gärna då tillfälliga motgångar kommer. Sedan kan en del utvecklas till s.k. värdefällor. D.v.s. att motgångarna/nedgångarna inte var särskilt tillfälliga.

Bortser från fastighetsbolagen där korgen nästan redan är fylld.

Lundberg handlas till en liten bit under substansen. Det är som brukligt ett tråkigt men klokt val om man vill riskminimera.

Volati har åter igen dykt upp på radarn med besked. Min tes är att här får man nu mycket för pengarna utifrån mina antaganden om att man kan prestera ca 10 % rörelsemarginal i snitt genom konjunkturcyklerna.

Alphabet, PE 17, likaså en långsiktig vinnare med vad jag tror tillfällig motvind, men där har jag inte samma utrymme att fylla på.

Clas Ohlson. Känns kontraproduktivt i dagens marknad med svag krona, fattigare fixarsugna stadsbor och mycket annat som stör Clas Ohlsons målgrupp, men P/S 0,5 för detta bolag prisar in en del elände.

Apropå cykliska inslag så kan man fånga upp SKF på låga multiplar så bör man göra det, men det får gärna bli lite lägre först.

Evolution Gaming är ett bolag som fortsätter växa och imponera. Prislappen just nu PE 26. På en tidigare servettskiss ser jag att antaganden där är att 2023 kan sluta med 50 kr i vinst/aktie. Vi får se.

Sedan har vi Berkshire Hathaway. Ett innehav man kan addera lite då och då. Sällan den handlas helt tokigt, men ligger fint som en hörnsten i portföljen.  

Som en bubblare skulle det kunna vara intressant att kika mer på 3M (PE 10, P/S 2, direktavk 5 %), men så länge det finns gott om köpvärda kandidater på befintlig bevakningslista så är behovet inte jättestort att ta in nya. Diversifierad är portföljen redan. Dessutom en hel del bolagsspecifikt "buzz" runt bolaget och man vet aldrig hur det faller ut. Det är inte samma sak som när hela branscher eller marknader faller. 

Det var några exempel på blandade bolag som ter sig intressanta. Förutsättningarna för att man ska kunna addera aktier det nästkommande året ser ändå goda ut.

God fortsättning på eder alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar