söndag 4 december 2022

SBB - Svenskt Bolag som Berör

SBB, eller Svenskt Bolag som Berör, är ett bolag som det alltid händer mycket runt. Vare sig de expanderar i en uppåtgående marknad eller justerar för en nedåtgående. 


På senare tid har fokus varit på försäljningar. I ett försök att hantera det förändrade klimat som numera råder på låne- och räntemarknaden. I Q3-rapporten angavs en belåningsgrad på ca 47 % och en snittränta på 1,89 %. Man har enligt rapporten en hög andel lån med fast ränta och således tar det tid innan räntehöjningar slår igenom. Exemplet de drar till med i sin känslighetsanalys är att 2025 kan snitträntan landa på 3,07 %. När det gäller belåning så är det dock så mycket som kan gå fel. Det handlar om förfall, oförutsedda saker, lånekonstruktioner m.m. Därför är verksamheter som kräver stor lånefinansiering alltid, alltid mer riskfyllda än andra.

Nog om sådant. Vad är på gång då? Ja dels en storförsäljning. 49 % av ett nybildad dotterbolag där man packeterat sina fastigheter relaterade till utbildning säljs till Brookfield. Dotterbolaget kommer drivas och förvaltas av SBB och kallas EduCo. Enligt pressmeddelande kommer försäljningsintäkterna dra ned SBBs belåningsgrad till ca 42 %. Mer detaljer kring affären redogör VD för på en intervju via Aktiespararna. Länk här.

Sedan har vi ansamlandet av bostadsfastigheter i Amasten som avses delas ut. Amasten ska noteras på First North. Styrelseordförande där blir Jan-Erik Höjvall. Varit VD för vad som var förra Amasten tidigare tills han sa sig vilja gå i pension och flytta utomlands 2020. Tidigare var han i Rikshem och innan det i Akelius. Ylva Sarby Westman blir VD. Hon var tills hennes avhopp nyligen vice VD och CFO på Castellum en kort period. Innan det höll hon de rollerna på Kungsleden.  Som vi alla redan känner till. Det är en tämligen liten krets personer i fastighets-Sverige som rör sig runt på de här positionerna.

Utdelningen och notering av Amasten bör ske i början av 2023. 10 aktier (A eller B) av SBB ska ge rätt till 1 aktie i Amasten. Det lär packeteras ett och annat lån i det bolaget misstänker jag. Bokföringstekniskt så det bokförda värdet på utdelningen uppskattas till ca 12 miljarder. Mer siffror kommer säkert att gräva i tids nog.

En notering på sin plats kan vara att SBB uppskattar i Q3-rapporten, 2022, sitt värde på fastighetsbeståndet till 154,5 miljarder. SBB grundades 2016. I ”halvtid” , 2019 var värdet ca 70 miljarder. Oavsett hur det här slutar så kommer det berättas mycket historier om det.

SBB utgör en komponent i den fastighetskorg som köptes under den s.k. coronakrashen. Ökade sedan något under vad jag än så länge kallar 2022-marknaden. Tills X uppnåddes och mer ökning ej var möjlig p.g.a. riskprofilen. X är lika med en fördefinierad summa pengar. Nu hålls innehavet ihop med resten av korgen så ser vi var det tar vägen över åren.

Andra noteringar för framtiden är att SBB är en månadsutdelare som i nuläget ger ca 7,1 % i direktavkastning (utdelningar kan dock som alltid vara flyktiga). P/B 0,4

Andra fastighetssiffror P/B-mässigt är:

Hufvudstaden 1

Diös 0,9

Wallenstam 0,8

Fastpartner 0,8

Platzer 0,7

Brinova 0,7

Castellum 0,5

Balder 0,5

P/B bara för att ge en snabb ögonblicksbild och marknadssentiment.

 

Edit: Lästips om SBB och Embracer och dess oinvesterbarhet.

5 kommentarer:

 1. Själv ser jag ingen anledning till att gå in i det cirkustält som heter SBB. Varför lägga tid och energi på detta? Vi lever i inflationstider. Är man intresserad av substans är väl Lundbergs ett utmärkt val. Hufvudstadens fastigheter Holmens skogar och vattenkraft bara för att ta något ur portföljen. KISS metoden med andra ord.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lundberg är ypperligt. Berkshire, Investor och Lundberg om man vill hålla det väldigt enkelt men ändå hålla några aktier.

   Radera
 2. Japp,
  På tal om Berkshire. Det var visst Munger som konstaterade att Berkshire fokuserar främst på att undvika företag med problem och dessa turnarounds. Man vill ha the tried and true. Bolag med beprövade affärsmodeller typ KO. Har själv aktier i KO som jag inte tänker släppa ifrån mig i första taget. SBB är ett bolag som jag aldrig skulle investera i. Det dyker ständigt upp nya kaniner ur trollkarlens svarta hatt.
  MvH Lars

  SvaraRadera
 3. Bloggaren Snaljåpen is back in town. Han har skrivit om SBB i sist senaste inlägg. Kan ses som ett komplement till mina två kommentarer här. Stay away med andra ord!
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för lästipset! Lägger in länken i inlägget.

   Radera