Det är vår i luften. Full aktivitet i hela naturen. Nu går vi mot ljusare tider och positivismen spirar. Samma känsla på börsen – att vi går mot ljusare och positivare sidor. Q1:orna förväntas bli fantastiska och det mesta pekar också på det. Börsindikatorer som CNN Fear & Greed är på bullish likaså NAAIM-index. Exporten från Kina går på fullvarv. I usd värde räknat var den på ATH i november förra året och sedan har den hållit i sig med nya starka jämförelsesiffror. EU och USA är de största exportmarknaderna för Kina, men betydelsen relativt sett sjunker år för år och istället växer andra delar av världen i betydelse. Nu står väl USA för 17 % av Kinas exportmarknad. Om några år är det antagligen nere på 10 %. Kanske ökar konflikterna ju mindre beroende av varandra man blir och ju större självförtroende Kina får. Vi får se.
Tanken går hur som helst till tjädertuppar som ”tuppar” sig.
Andra med gott självförtroende är alla som nu på ett år gjort 100 % och mer i sin börsportfölj. Vilket i princip är alla som haft pengar placerade börsen. För ganska exakt ett år sedan skrev jag inlägget om att det blir lättare och lättare för varje nedgång, samt några tips för att hålla huvudet kallt då.
Tror faktiskt att samma tips passar i tider av eufori. Så här är de igen, men byt ut ordet nedgång mot eufori-fas.
:"För varje nedgång på börsen man är med om så blir det på något sätt lättare och lättare. Det underlättar också väldigt att ha tänkt igenom redan innan hur man vill vara positionerad samt agera under nästa nedgång (i vad det nu månde vara som är katalysatorn). Som jag skrivit om tidigare så är alla kriser väldigt lika även om orsakerna till dem är vitt skilda.
Tre saker som jag tänker skapar sinnesro i nedgångar är:
Ha en liten krigskassa. Även om den är liten (för du vill ha dina pengar i ”arbete” så mycket som möjligt) så gör den lilla ”krigskassan” en stor psykologisk skillnad. Hur stor den ska vara kan variera något enormt. Inte minst på vilken livssituation man har och huruvida man lever på sina investeringare eller inte. Dess vara eller icke vara gör dock stor skillnad.
Håll aktiepengar separerade från pengar som rör vardagsekonomin. Avsätt m.a.o. bara pengar man inte tror sig behöva de närmsta åren till aktieinvesteringar. Ett råd som matas in från alla håll och kanter, men tyvärr tror jag att det finns de som tullar på detta och då kan man verkligen hamna i trångmål. Inte minst för att man kommer känna en stigande panik på ett helt annat sätt när volatiliten sätter in.
Nyttja inte överdriven
belåning. I mitt eget fall nyttjar jag, i normalfallet, ingen belåning alls.
Undantag kan göras, men det ska vara i väldigt särskilda situationer. Börsen
har tidigare fallit stort och kan falla igen. Räkna vad en belåning på
portföljen på ATH gör med portföljen då...
Räkna inte kallt med att just dina innehav ska klara fondutflöden m.m. och hålla uppe sina
kurser. När det plötsligt faller, faller allt.
De här tre enkla reglerna låter hyfsat logiska nu. Dock kommer färre och färre tänka så här om några år då vi antagligen har någon ny slags eufori. Börsen kommer vara på nytt ATH, Fear and greed indexet kommer vara på topp-optimist notering igen och så händer det något som får allt att rasa.
Sedan startar det om igen.
Och igen.
Igen.”
Det var lite makro och portföljtänk utifrån mitt sätt att tänka.
På bolagssidan fortsätter positiva signaler att strömma in och eftersom jag först och främst är en långsiktig ägare (långsiktig definieras som i bästa fall evigt ägande och i sämre fall några år) så gläds jag ju med det.
Lundberg har uttalat sig om att han inte ska köpa ut Hufvudstaden från Börsen, AQ Group har gjort sitt förväntade förvärv, Volati gör omvänd vinstvarning, BMW kränger bilar som aldrig förr, Förvärvsmaskinerna fortsätter tuffa på. Investmentbolagens rabatter har i många fall förvandlats till premier vilket också är ett tecken i tiden.
Som jag skrivit förut är investmentbolagen börs på steroider. Innehaven stiger i sig i värde samt så sjunker rabatten i bra tider. Får vi dåliga tider, för investmentbolagen som grupp eller för specifika investmentbolag, så sjunker innehaven i värde och rabatten ökar också. Det blir dubbel effekt åt båda hållen. Ha det i åtanke i en aktiv portfölj. Investmentbolag har många små hävstångseffekter inbyggda i sig vilket gör dem till vinnare på lång sikt i jämförelse med många andra bolag, men det är alltid bra att veta vad man köper.
Ja det finns inte mycket smolk i bägaren i nuläget utan som mitt tidigare inlägg behandlade så verkar det fortsätta (tills det inte gör det längre). I korten framöver ligger väl också en korrektion för det brukar komma varje år. Hur stor den blir beror väl på hur kalla fötter alla får då. Gott om pengar finns det i alla fall där ute. Nu är dylika tekniska saker kanske inget man funderar så mycket över om man investerar i bolag på lång sikt. Då är bolagsutvecklingen det man ska ha fokus på. Dock kan det vara bra att ha kläder för alla väder. Det är ju solsken ibland, regn ibland även om våren är i full gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar