söndag 25 april 2021

Investor Q1 2021

Investor är ett av de större innehaven och har varit så sedan länge. Ett klassiskt investmentbolag som fungerar som en bred Sverige-fond. Exponeringen har ett tag varit 2/3 noterade innehav och 1/3 onoterade och sjukvårds- och medicindelen har sakta vuxit i betydelse över tid. Mölnlycke och Atlas Copco var för ett år sedan ungefär lika viktade men efter en tid av uppgång på börsen så viktas nu Atlas Copco högre.

För nya investerare så kan det vara bra att påminna om att allt vad det gäller investmentbolag handlar inte om rabatt eller premie. Själva substansen kan ju flukturera rejält också p.g.a. samtidens värderingar.

Tittar vi i rapporten anger de att det justerade substansvärdet uppgår till 831 kr/aktie vid kvartalsskiftet. Det rapporterade 721 kr/aktie. Allt sedan de ”boostade” substansvärdet genom att införa justerade så har de redovisat detta på två olika sätt. Det är ju bland de onoterade innehaven de genom att mer än dubbla värdet ”marknadsvärderar” dem.

För ett år sedan var det justerade substansvärdet 572 kr/aktie och det rapporterade 494 kr/aktie. En ca 45 % uppsida. Vill minnas att Atlas Copco signalerade stökigare tider då framöver. De gick ju fort över.

Lite aktivitet man har haft för sig är att man sålt Grand Hotel. Hotel-segmentet är inget man vill fortsätta med framöver. Man har sett till att öka i Ericsson, men det mesta av mottagna utdelningar har man faktiskt skjutit till i EQT-investeringar.

Nettoskulden är sänkt något. Utdelningar har plockats in, men naturligtvis också en effekt av stigande börs. Skulden verkar ju som en liten ”hävstång” och är på 3,4 %. Målsättningen är att ligga på mellan 5-10 %, men man kan gå upp till 25 %. Det här är ju en metodik jag själv är bekväm med. Försiktig med belåning, framförallt i goda tider, men ok att nyttja om/när tillfällen ger sig.

Förvaltningskostnaderna motsvarar ca 0,08 %. Jämför det med andra Sverige-fonder. Investor må vara tråkig att följa, men gör sitt jobb.

Jag kan köpa Investor i alla väder i en passiv-strategi enligt principen ”When in doubt – buy Investor”, men jag är som sagt inte mycket till aktiv storköpare i dessa tider. Det låter tråkigt jag vet, men man måste inte alltid peta in allt på just börsen så fort man får några kronor över.   

Twitter är fullt av "Ge mig dina bästa case" tweets. Tycker det säger en del om nuläget.

Några tankar om Investor?

2 kommentarer:

  1. Kan bara konstatera att min far hade rätt när han köpte Investor 2009 för strax över hundralappen, gammal är äldst var hans kommentar när jag dissade honom.....RIP pappa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Investor har ju över tid varit ett ganska säkert kort. Sticker inte ut nämnvärt åt endera hållet men levererar.

      Radera